Bu haftanın başlarında, eski Goldman Sachs yöneticisi Raoul Pal, kripto analisti Lark Davis ile yaptığı röportajda, bu yılki Bitcoin boğa koşusunun neden 2017’de tanık olduğumuz ralliden çok farklı olduğunu açıkladı.
“Bitcoin Eşittir Gelecek”
Pal, 2005 yılında makro ekonomi ve yatırım stratejisi araştırma hizmeti Global Macro Investor’ı (GMI) kurmadan önce, global varlık yönetimi şirketi GLG Partners (şimdiki adı Man GLG) için Londra’daki GLG Global Macro Fund’ın ortak yöneticiliğini yapmıştı. Bundan önce Pal, Goldman Sachs’ta çalıştı ve burada Hisse Senedi ve Hisse Senedi Türevlerinde Avrupa hedge fonu satış işini yönetiyordu. Halen 2014 yılında kurucu ortağı olduğu finans ve iş video kanalı Real Vision’ın CEO’su olarak görev yapıyor.
Öte yandan Pal, GMI haber bülteninin Nisan 2020 sayısında, Bitcoin’i neden “gelecek” olarak adlandırdığı ve neden BTC’nin bir gün 10 trilyon dolarlık bir değere sahip olabileceğine inandığını açıkladı. Yaptığı açıklamalarda Pal, Bitcoin için 10 trilyon dolarlık değerleme fikrinin o kadar da çılgınca olmadığını ifade etti ve şu sözleri kullandı:
Sonuçta, bu sadece bir para birimi veya hatta bir değer deposu değil. Kriptografik algoritmanın dışında asla değiştirilemeyecek, tamamen güvenilir, doğrulanmış, güvenli bir finansal ve dijital değer muhasebe sistemidir. Bu, tüm değişim sistemimizin ve paranın kendisinin ve hatta üzerinde çalıştığı platformun geleceğinden başka bir şey değil.
2020 Neden 2017’den Farklı?
Pal konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda öncelikle yarılanma döngüsünün 2017’den çok daha hızlı olduğunu ifade etti ve hiç kimsenin beklemediği kadar büyük bir hızda ilerlendiğini dile getirdi.
Bunlara ek olarak daha önce de farklı isimlerin değindiği gibi bireysel yatırımcı/kurumsal yatırımcı kontrolüne değinen Pal, “Ayrıca piyasanın önceki yapısı bireysel yatırımcılar tarafından yönetiliyordu. Şimdi sahnede kurumsal yatırımcılarımız var. Bazıları satın alacak ve ve yatırımlarını elinde tutacak, ancak hedge fonları piyasaya girdikçe yeni arz getirmeye başlayacaklar. Çünkü daha fazla işlem yapıyorlar ve büyük boyutta işlem yapacaklar. Yani bir kısmını satacaklar, geri alacaklar, biraz satacaklar. Bu eskiden olduğundan farklı bir yapı. Aslında böylece Bitcoin’in zamanla volatilitesi düşecek.” ifadelerini kullandı.
Arz Sorunu Yaşanacak Mı?
Aslında Pal’ın açıklamalarından da anlaşılacağı gibi Bitcoin’e olan kurumsal talep arttıkça bir arz probleminin yaşanabileceği düşünülüyor. Özellikle önümüzdeki yıllarda Bitcoin talebinde daha büyük bir artış olursa arz sorunu olabilir. Ama bu noktada BTC’nin çok küçük parçalara ayrılabileceğini ve aslında talebin artmasının fiyatı da beraberinde arttıracağını belirtmek gerekiyor.