UNICEF Avustralya, 29 Nisan’da yaptığı açıklamada kullanıcıların bilgisayarlarının işlem gücünü kullanarak yardım kurumlarına bağış yapmalarını kolaylaştıracak bir platform geliştirdiğini duyurdu.
UNICEF Avustralya ofisi yöneticilerinden Tony Andres Tang:
Kullanıcılar bağış faaliyeti için ne kadar güç ayırmak istediklerini seçebilecekler. Bu konuda oldukça şeffaf davranıyoruz. HopePage adı verilen kullanıcı tabanlı platformda kullanıcılar ne yapmak istedikleri konusunda nihai güce sahipler.
Tang, bağış sisteminde kullanılan HomePage yazılımının konfigürasyonları hakkında kullanıcılara bilgi verilmeyeceğini belirtsede ITnews raporlarında platformun Monero madenciliği için kullanılan Parahive yazılımının AuthedMine adlı bir çeşidi olduğu görülüyor.
UNICEF’in internet sitesindeki ‘Nasıl Yapılır‘ bölümünde bağış yaparken harcanan gücün arttırılıp azaltılabileceği belirtilsede aslında durum böyle olmayabilir. Concordia Üniversitesi tarafından kripto para madenciliği üzerine yapılan bir araştırmada gönüllü olarak bağış faaliyetine katılan madencilerin bile yüksek elektrik faturalarıyla karşılaşabileceği hatta bilgisayar performanslarında düşüşlerle karşılabileceği ifade ediliyor.
Bu yılın başlarında Suriyeli çocuk mülteciler için bilgisayar oyuncularına gönüllü Ethereum madenciliği yapmaları konusunda çağrıda bulunan UNICEF oyuncuların sadece bilgisayarlarını açık bırakarak katkıda bulunabilceği bir kampanya başlatmıştı. Fakat bu UNICEF için bir ilk olmadığı gibi son da olmayacak gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde The Pirate Bay’in ve Amerikan TV programı Showtime’ın internet sitelerinde yer alan gizli bir yazılımla ziyaretçilerine Monero madenciliği yaptırdığı anlaşıldı.
Kısa bir zaman önce ise popüler haber sitesi Salon.com’un okuyucularında habersiz onların bilgisayar gücünü madencilik faaliyeti yürütmek için kullandığı ortaya çıkmıştı.