San Francisco merkezli uluslararası ulaşım ağı olarak tanımlayabileceğimiz Uber, Uber Money uygulaması ile finans dünyasına adım attı. 2009 yılında Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından kurulan firma, şu anda dünyanın birçok ülkesinde bir nevi merkezsiz taksi hizmeti sunuyor.
Her ne kadar finans endüstrisinin Uber’in finans dünyasına girişiyle yıkılmayacağı bilinse de bahsi geçen girişim büyük değişiklikler yaratabilir.
Uber Money Neler Sunuyor?
Uber uygulaması kapsamında kullanılacak bir para birimi olan Uber Money hem sürücülere hem yolculara birçok avantaj sunacak.
İlk olarak gerçek zamanlı kazanç ile sürücüler ve kuryeler aylık ödemeleri ya da haftalık ödemeleri beklemeden kazançlarına anlık olarak ulaşabilecek.
Bunun yanında öncelikle Amerika’daki sürücüler için başlatılıp sonrasında tüm dünyaya yayılması planlanan Uber debit hesabı sayesinde sürücüler hesaplarının kontrolünü çok daha kolay sağlayabilecek. Green Dot tarafından desteklenecek olan Uber debit hesabın bir de debit kartı olacak. Dolayısıyla Uber bir banka olarak hizmet vermeyecek ama bir banka gibi debit hesaplar oluşturacak. Uber bahsi geçen debit uygulaması ile sürücülerin benzin alışverişlerinde de kar etmesini amaçlıyor. Yapılan açıklamalara göre Uber Pro sürücülerinin aldığı benzinler %3 ile %6 oranında geri ödenecek.
Öte yandan Uber finans dünyasına attığı bu adım ile bir de Uber Cüzdan uygulamasını kullanıcılarıyla buluşturuyor. Uber Cüzdan sayesinde hem sürücüler hem yolcular harcamalarının tarihlerini ve ne kadar harcama yaptıklarını kolaylıkla takip edebilecek. Bunun yanında Uber Cüzdan sayesinde yeni finansal özelliklerden anında ve tek bir yerden haberdar olabilecekler. Önümüzdeki hafta Uber Driver uygulamasında kullanıcıya sunulacak olan Uber Wallet yakın zamanda Uber ve Uber Eats uygulamalarında da kullanılacak.
Uber, daha öncede piyasada olan kredi kartı uygulamasını da yeniden başlatacağını açıkladı. Barclays destekli olacak olan kredi kartı, Uber Rides, Uber Eats, JUMP bisiklet ve scooter dahil olmak üzere Uber platformunda yapılan harcamalarda %5 oranında geri dönüş sağlayacak.
Uber Money Ne işe Yarayacak?
Bilindiği gibi 2008 ekonomik krizi tüm dünyada büyük oranda işsizliğin artmasına sebep oldu. Şirketler ekonomik kriz sebebiyle işçi çıkarmak zorunda kaldılar. Çünkü sigorta ücretleri, emeklilik ödemeleri, sağlık ödemeleri gibi sebeplerle işçi çalıştırmak o dönem için çok pahalı bir hal aldı. Teknolojik girişimler de tam olarak bu noktada devreye girmeye başladı ve merkezi olmayan, yalnızca online olarak yönetilebilecek işletmeler ortaya çıkmaya başladı.
Uber de bu fırsatı değerlendiren girişimlerden biri oldu…
Uber Money’nin bir banka gibi çalışmayacağını unutmadan finansal sektöre birçok yenilik getirebileceği ifade edilebilir. Uber Money uygulaması kapsamında kullanıcılara sunulacak olan gerçek zamanlı kazanç takibi, Uber debit kart ve debit hesap, Uber Cüzdan ve Uber kredi kartı uygulamaları firmanın attığı büyük adımlar olarak değerlendirilebilir.
Uber bu zamana kadar yolculuk hakkını, sürücü seçme hakkını, rota belirleme hakkını yolcuya verirken, çalışma zamanını belirleme ve kendi işinin patronu olma gibi özgürlükler sağladı. Uber Money uygulaması ile artık sürücüler ve yolcular kendi paralarının kontrolünü de Uber uygulaması içinde ellerinde bulundurabilecek.
Bu durum size de Bitcoin’in yaratmaya çalıştığı ekonomik özgürlük ortamını hatırlatmıyor mu? Belki ileride kripto paraların ve Uber’in bir ortaklığa vardıklarını ve hem finansal hem çalışma alanında kazandırılacak özgürlükler konusunda birlikte çalıştıklarını görürüz…