Dünya’da son derece popüler ve yaygın olan kitlesel fonlama ülkemizde henüz yeni başlıyor. Özellikle bireysel yatırımcılara büyük fırsatlar sunan ve geleceği parlak projelere erken dönemde yatırım yapma imkanı tanıyan kitlesel fonlama modeli Blockchain odaklı projeler tarafından uzun süredir kullanılıyor. Türkiye’de ilk defa SPK bir kitlesel fonlama şirketine onay verdi.
SPK’dan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onayı
Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş. ve MaQasid tarafından SPK’ya yapılan GSYF başvurusu bugün onaylandı. Böylece yatırım turuna çıkan şirketler için paya dayalı kitle fonlama çalışmaları yapılabiliyor olacak. Daha önce fonbulucu isimli sistemi duymuş olabilirsiniz. Burada bazı projeler detaylarıyla paylaşılır ve gerekli yatırım miktarı duyurulur.
Projenin detaylarını incelersiniz ve eğer sizi tatmin ederse şirkette belli bir pay karşılığında yatırım yaparsınız. Listelenen projeler şirket tarafından detaylı biçimde incelendiği için genellikle dolandırılma ihtimaliniz azdır. Elbette her projenin başarıya ulaşarak bir Apple olması da beklenemez. Ancak fon desteği sağladığınız şirket başarılı olur ve büyürse sizde aynı oranda yatırımlarınızdan kazanç elde edersiniz.
Borsada hisse almaya benzeyen bu sistem aslında daha erken bir dönemde yeni kurulan şirketlere veya projelere yatırım yapılmasını amaçlar. Böylece bireysel yatırımcılar yüksek kazanç yakalayabilecekleri ciddi fırsatlara erişebilir.
Bir girişim ihtiyacı olan yatırımı bulmak için yoğun arayışlar içine girer. Zenginlerin veya kendi alanlarında iyi yerlere gelmiş şirketlerin kapısını arşınlar. Sonuç olarak yatırımcı bulabilirse bu sadece bir veya birkaç kişiden oluşur. Ancak fonbulucu gibi kitlesel fonlama şirketleri bu fırsatı çok düşük bütçesi bulunan bireysel yatırımcılara kadar indirir.
Kripto Para ICO Projeleri İçin Emsal Olur Mu?
Bunu zaman gösterecek, bir şirket kitlesel fonlama için SPK’dan böyle bir onay alabiliyorsa kendine güvenen blockchain tabanlı projelerde bunu yapabilir. Daha önce kripto ICO yatırımları hakkında önemli bir inceleme yayınlamıştık.
Bu incelemede dikkat ederseniz günümüzde milyarlarca dolar değere ulaşan kripto varlıkların erken dönem yatırımcılarına neler kazandırdığını görebilirsiniz.
Örneğin IOTA 2015 yılında bir ICO açıkladı. Projenin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan fon bu şekilde sağlandı. Bireysel yatırımcılar lot başı 0.000434 dolardan IOTA alma imkanına kavuştu. Sonra ne mi oldu? Projenin ICO sürecine 1000 dolar ile katılan bireysel yatırımcılar IOTA’nın ATH noktasında paralarını 10 Milyon dolar olarak geri aldı.
Yeni girişimler çok parlak fikirlere sahip olabilir. Ancak gerekli yatırıma ulaşıp bunu hayata geçiremedikleri sürece bu fikirler kesinlikle para etmiyor. Kitlesel fonlama ise parlak fikirlerin bireysel yatırımcıların desteğiyle çok kolay biçimde hayata geçirilmesini sağlıyor. Elbette bunun ödülü de IOTA ICO’su kadar büyük olmasa da genellikle tatmin edici oluyor.