Dünyanın en büyük kripto para borsası artan baskılar sebebiyle zor günler geçiriyor. Son olarak İtalya’dan gelen haber yatırımcıları daha da endişelendirdi. Düzenleyicilerin Binance üzerinde kurduğu baskı şirketin kapanmasına sebep olabilir mi? Böyle bir durumda yatırımcılar tasarruflarını nasıl koruyabilir.
Binance Kapanabilir
Elbette her kripto para borsası gibi Binance da kapanabilir. Tıpkı dünyada ünlü bankaların batması, dev şirketlerin iflas etmesi gibi bir gün Binance için de böyle bir olay yaşayabiliriz. Ancak o gün bugün değil. Borsanın yaşadığı sorunları iyi analiz etmemiz gerekiyor. Binance neden sıkıntılar yaşıyor ve düzenleyicilerle yaşadığı problemleri çözmek için ne yapıyor.
Şirketin başına iş açan ana sorun Binance Global, yani tüm dünyadaki kullanıcıların kullandığı ana borsa, evet problemin temeli budur. Tüm ülkeler Binance CZ’den ulusal borsalar açarak ülkesinde lisanslı şekilde hizmet vermesini istiyor. Örneğin Binance Türkiye bunun için oluşturuldu ve ülkemizde sorunsuz şekilde çalışıyor.
Tıpkı Binance TR gibi her ülkenin sadece kendi vatandaşlarının işlem yaptığı alt sistemlere ihtiyaç bulunuyor. Şirket böylece her ülkenin istediği şartları çok daha kolay şekilde yerine getirebilir. Örneğin Türkiye’de Binance TR üzerinden hizmet veren şirket Masak, SPK ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlarla direkt olarak iletişimde kalabiliyor. Fakat bu olmasaydı yani sadece Türkiye vatandaşları Binance Global üzerinden işlem yapmak zorunda olsaydı burada bazı sorunlar olacaktı.
Binance Ne Yapabilir?
Örneğin Binance ülkemizde yerel bir şirket açmayarak kaçak şekilde hizmet verecekti. Bununla birlikte Türkiye için yerel bir borsa oluşturmadığından dolayı düzenleyicilerin şirketten istediği şeyleri yerine getiremeyecekti. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti makamları Binance TR’den meme tokenları erişime kapatmasını istedi. Böyle bir durumda kısa sürede Binance TR üzerinden istenen şey yapılabilir.
Tüm ülkeler dünyanın en büyük borsasından bu tarz bir şey istiyor. Ülke bazlı borsa aç ve Binance Globalden vatandaşlarımızı kurtarmamıza yardım et, sonrasında bizim belirlediğimiz kurallar çerçevesinde kendini yapılandır böylece sorunsuz şekilde hizmet verebilirsin.
Örneğin Binance Global kullanan bir Türkiye vatandaşı direkt olarak banka hesabına TL çekemez. Çünkü daha önce Papara ile yapılan işlemler düzenleyicilerin talebi sonrası askıya alındı. Banka hesaplarına direkt olarak para çekmek isteyen kullanıcılar Global borsadan Binance TR hesabına kripto transferi yapmalı ve sonrasında bankaya parasını çekmelidir.
Böylece GİB, Maliye, SPK ve Masak gibi kurumlar vatandaşların kripto kaynaklı para girişlerine dilediği zaman ulaşabiliyor. Çünkü para direkt olarak Binance TR şirketinden, müşterinin hesabına gidiyor. Elbette ileride vergilendirme, kara para aklama ile mücadele gibi konularda bu durum ilgili kurumların işini kolaylaştıracak.
Binance, Türkiye ile sorun yaşamıyor. Çünkü düzenleyicilere istediklerini veriyor ve belirlenen sınırlar çerçevesinde hizmet veriyor. Ancak Japonya, İtalya, İngiltere ve Hong Kong gibi bölgelerde durum tam olarak böyle değil. Şirket bu ülkelerin kendisinde istediği şartları tam olarak yerine getiremiyor. Elbette bu durumda borsanın yasaklanması ve hatta cezai yaptırımlara maruz kalması gibi rahatsız edici konuları gündeme getiriyor.
Şirket sık sık hizmet verdiği ülkelerdeki düzenleyicilerin taleplerini karşılayabilmek için uğraştığını açıklıyor. Uyum ekibi 1 yılda %500 büyütüldü ancak bunlar yeterli değil. Regülasyonlar başlamadan önce inanılmaz derece büyüyen Binance şimdi bunun bedelini ödüyor. Çok daha hızlı şekilde Binance Global’i pasif hale getirerek ülke bazlı borsalar açması gerekiyor. Böylece düzenleyicilerle arasını düzeltebilir ve onlarla daha iyi ilişkiler kurabilir.
Yakın zamanda borsanın listelediği varlıkları azaltması da gerekebilir. Tıpkı bugün açıklanan hisse odaklı tokenlarda olduğu gibi, Tesla hissesini Binance üzerinden almanın ABD’yi memnun edeceğini kimse iddia edemez. Bu tarz çılgınlıklardan artık vazgeçilmeli ve her ülke için kriz masaları oluşturularak talep edilen gereklilikler yerine getirilmelidir. Hatta verilen hizmet ülke bazlı olarak askıya bile alınabilir. Böylece düzenleyiciler sürekli olarak şirketi sert bir dille uyarmak zorunda kalmaz. Gerekli lisanslar alındıktan ve düzenlemeler yapıldıktan sonra şirket hizmet vermeye devam edebilir.
Binance Kullanıcıları Ne Yapmalı?
Şimdilik endişelenecek bir şey yok ancak oyunu kuralına göre oynaması gereken Binance çok yavaş kalıyor. Birçok banka şirketle çalışmalarını askıya alıyor, elbette bu durum ciddi bir itibar kaybı yaşatıyor. Şirketin bu süreci daha iyi yönetmesi gerekir. Eğer yönetemez ise küresel bir baskı dönemi başlar ve Binance kara para aklamaya aracılık gibi çok olumsuz damgalar yer, bunun olmasını kimse istemez.
Türkiye’deki yatırımcıların Binance TR kullanması tavsiye ediliyor. Ülkemizde muhatap bulabileceğiniz bir yerel şirket var ve Türkiye Cumhuriyeti düzenleyicilerinin talepleri harfiyen yerine getiriliyor. Binance Global’e gelebilecek bir yasak böylece sizi daha az etkiler.
Bunun dışında tüm borsaların kapanabileceğini unutmamalısınız, bu yüzden aktif işlem yaptığınız yatırımlar varsa bunu güvenilir borsalar arasında dağıtmanız gerekiyor. Yerel, Global borsalar arasında iyi bir analiz yaparak riskinizi azaltabilirsiniz.
Aktif ticaret yapmıyorsanız soğuk cüzdan edinerek varlıklarınızı elinizin altında tutabilirsiniz. Ledger bu işi çok iyi yapıyor, uzun vadeli yatırımcıların varlıklarını soğuk cüzdana atarak güvenilir kasalarda saklaması en güvenli yoldur.
Ayı piyasalarını net bir şekilde yaşıyoruz, bu dönemlerde borsalara ve kripto varlıklara baskı artar. FUD yağmurları sizi şaşırtmasın ve eğer bu yıl kripto para ile tanıştıysanız bu piyasada olduğunuz sürece bu tarz olayların dönemsel olarak yaşandığına şahit olacaksınız.