Metaverse‘lerin popülaritesi giderek arttıkça, hükümetler ve kurumsal kuruluşlar bir bir bu uçsuz bucaksız evrende yerlerini alıyor. Erzurum’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük üniversitesi olarak kabul edilen Atatürk Üniversitesi de metaverse’de yerini alıyor. Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı 1. sınıf dersi olan Grafik ve Animasyon, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilerek metaverse’de işlendi.
Uygulamalı Eğitim ve Bilişim
İlgili ders, spatial io ortamında her bir öğrencinin metaverse’de kendi karakterini oluşturarak katılmasıyla gerçekleşti. Ayrıca öğrenciler, gerçek bir kampüs hayatı deneyimi gibi ders sonrası OpenSea’de NFT sergilerini gezdi. Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Ögr. Gör. Ebubekir Kaba, öğrencilere bu sayede NFT’ler hakkında ayrıntılı ve pratik bir eğitim vermiş oldu.
Bunların yanı sıra Grafik ve Animasyon dersi kapsamındaki 3D modelleme konusu da sergide uygulamalı olarak anlatılıyor ve 3D kartal modeli ile bunun desteklenmesi dersi daha kuvvetli kılıyor. Uzmanlar, özellikle bilişim alanında olan derslerin bu ortamlarda işlenerek uygulamalı anlatılmasının öğrencilere daha verimli bir ortam oluşturduğunu söylüyor.
Metaverse’ün Türkiye’de Benimsenmesi
Ayrıca Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtiyor. Rektör, metaverse’ün özellikle yapay zeka, bilgisayarla görü, 5g ve protokolleri bir araya getiren köprü bir evren olduğunu vurguluyor. Buna ek olarak Çomaklı, dijital ikiz teknolojisi ile gerçek dünyanın bir aynasını oluşturmayı hedeflediklerini de belirtiyor.
Bu ve benzeri gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi artık Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Özellikle dün Cumhurbaşkanın katılımıyla metaverse toplantısının yapılması, Üniversitelerin bu evrene giriş yaparak dijital evrende dersler düzenlemesi bu benimsenmeyi arttırıyor. Çomaklı, bu evrende yapılan ilk dersi düzenledikleri için gurur duyduklarını iletiyor ve birçok üniversitenin de kendilerine katılacağını düşünüyor.