İlk yayın tarihi: 09 Nisan 2015
Madencilik yazı dizimiz devam ediyor. Madencilik hakkında detaylı bilgiye bir önceki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise Bitcoin madenciliğinin Türkiye’de yapılıp, yapılamayacağından bahsedeceğiz.
Yatırımdan Ne Bekliyoruz?
Türkiye’de madencilik yapılır mı sorusuna geldiğimizde forumlarda ve internette bir çok kişinin fikirlerini beyan ettiğini görüyoruz. Ancak genelde bu fikirleri yazanların yatırımdan bekledikleri ile aslında bir yatırımın ne olduğu arasında fark olduğunu görülebilir.
Normal bir yatırım yaklaşımında dolar bazında yıllık %3 civarında bir getiri temelde iyi bir getiri olarak düşünülmektedir. Yani ROI’nin temelde 33 yılda geri dönmesi. Diğer taraftan 10.000 dolarlık bir yatırıma yıllık %10 getiri sağlanabilirse, 100 yıl sonunda 137.8 milyon dolarlık bir getiri olduğu hesaplanabilir. Yıllık %10 getiri ile ROI yaklaşık 10 yılda sağlanabilmektedir. Sonuç olarak Amerikan Doları bazında bir yatırım açısından eğer yıllık %10-20 gibi getiri yakalanabilirse, bunun oldukça verimli bir yatırım olduğu düşünülmelidir. Tabi bu fikre karşı; Bitcoin madenciliği çok riskli bir yatırım, o kadar beklenmez gibi görüşler olabilir. Ancak yatırımın doğası gereği risk içerir. Yatırımcı risk/getiri hesabına, mal varlığına göre yatırımını yapar veya yapmaz. Yapana yapma, yapmayana yap demek olmaz.
Peki Bitcoin Madenciliği Türkiye’de yapılabilir mi?
Önceki yazılarımda belirttiğim gibi Bitcoin madenciliğinde geliri belirleyen temel etmenler Bitcoin fiyatı ve zorluk derecesidir. Eğer zorluk derecesi artarsa veya Bitcoin fiyatı düşerse o zaman yatırımımızın getirisi olumsuz etkilenecektir. Ancak dönemsel çıkışları bir yana bırakıp 2009`dan 2015 yılına geldiğimizde Bitcoin fiyatının 0.01$`dan 250$`a kadar geldiğini görürüz. Borsalarda böyledir. Dönemsel çıkış ve inişleri göz ardı ederseniz 5-10 yıllık dönemlerde borsaların tüm diğer getiri ürünlerine göre daha fazla kazandırdığını göreceksinizdir. Sonuç olarak Bitcoin fiyatının uzun vadede artacağı veya en azından bir bant içerisinde muhtemelen 200-300$ bandında seyredebileceği söylenebilir.
Zorluk derecesinin zaman içerisinde artması beklenmelidir ancak artışın daha önceki yıllar gibi olmayacağı söylenebilir. Ocak 2014-Haziran 2014 6 aylık dönemde zorluk 1.4 milyondan, 11 milyona gelirken (%685), Temmuz 2014-Aralık 2014 döneminde 11 milyondan 34 milyona gelmiştir (%209). Ocak 2015-Mart 2015 3 aylık dönemde 34 milyondan 46 milyona gelmiştir (%35). Zorluk derecesinin artışındaki bu yavaşlamanın devam edeceği ve yıllık %10-20 bandına oturabileceği söylenebilir.
Yine önceki yazılarımda belirttiğim gibi Bitcoin madenciliğinde gideri belirleyen temel etmenler yer kirası personel ve elektriktir. Kiranın minimal olduğu veya kendi yerimizde yaptığımızı, personel olarak kendimizin çalıştığını farz edelim.
Elektrik bedeli ülkemizde yapılacak sözleşmeler ile ev aboneliğinde 0.23/kw, ticari abonelikte 0.20/kw, sanayi aboneliğinde 0.18/kw`ye gelmektedir. Dolar/TL kurunun 2.55 TL olduğunu düşünelim ve elektrik fiyatlarının dolar bazında sabit kalacağını düşünerek, bu bedeller sırasıyla 0.09 $, 0.08$ ve 0.07 $ olarak hesaplayabiliriz.
Yatırımımızı oluşturacak olan cihaz alımı içinde tercihimizi Bitmain tarafından üretilen ve şu an için en verimli cihazlardan olan Antminer S5lerden yaptığımızı düşünelim. Üreticisi tarafından 340$ satılmakta olan bu cihazlar, gümrük ve kargo ile muhtemelen 500-550$ civarına Türkiye`ye temin edilir. Ancak bu cihazların güç kaynağı olmadığı için 50$`a da güç kaynağı alınacağını düşünürsek, cihaz başına 600$ maliyet olacağını düşünebiliriz. Antminer S5`ler 590 watt/saat elektrik tüketimi yaparken, 1155 GH/s güce sahiptir. 1 Nisan 2015 itibariyle cihazı kurduğumuzu düşünelim. Zorluk derecesinin aylık %2 artacağını, Bitcoin fiyatının değişmeyeceğini ve ticari tip elektrik abonesi olduğumuzu düşünelim. Hesaplamaya geçelim;
Nisan 2015, Zorluk 49446390688.2, BTC 250$,
Gelir = BTC Üretim 0.35755564 / 89.38 $
Gider = Elektrik 424 kw / 33.98 $
Net Gelir = 55.4 $
Takip eden aylarda net gelirimiz 87$, 85$, 84$, şeklinde gitmektedir. Bu hesaplamaya göre tam 13 ay sonra Mayıs 2016 bittiğinde cihazımıza harcadığımız 600 $ çıkmış ve elimizde 25$ gelir olabilir. Dolar bazında ilk yıl brüt %104, net yatırım bedelini düştüğümüzde %3-4 getiri sağlayabiliriz. Eğer ki elektrik bedelimiz sanayi tipi olursa Mayıs 2016`da yatırım harcamamız çıkmış ve elimizde 85$ gelir olabilir. Bu hesaba cihazın ikinci el bedeli dahil edilmemiştir. Ancak aslında ilk yıl sonunda cihazın bedeli çıkmış ve elimizde ikinci elde satabileceğimiz bir cihaz ve bir miktar nakit gelir vardır. Ki ikinci el cihazı 200-300$ a bile satabileceğimizi düşünürsek, 1 yıl sonunda %50 nin üzerinde kar elde edilmiş olabilir. Cihazı satmadığımızı, cihazın bozulmadığını veya küçük aksaklıklara rağmen çalışmaya devam ettiğini düşünürsek ikinci yıl sonunda cihaz bedeli çıktıktan sonra 430 $ gelir olacaktır. Ki bu durumda iki yılda getiri brüt %171, net %71 olacak, yatırımımız çıkmış ve cihazımız hala satılabilir bir değer olacaktır.
Bu getirinin dolar bazında hesaplandığını unutmamak gerekir. Özellikle elektrik giderini yapılacak sözleşmeler ile 1-2 yıl dönemlerde TL olarak sabitlenebilir. Bu durumda gelir dolar bazında olurken, gider TL olacaktır. Diğer taraftan yüklü alımlarda indirim olabilir. Örneğin Bitmaintech 1600 adet S5 alımında satış bedeli 340$`dan 170$`a düşürmektedir.
Sonuç olarak Bitcoin madenciliğine yatırım, Türkiye`de 10-12 ay içerisinde ROI gerçekleşebilir. Dolar bazında gerçekleşebilecek bu ROI, elinde kısıtlı bütçesi olan ve sadece 1 cihaz alıp gelir bekleyen küçük yatırımcı için pek anlamlı olmayabilir veya riskli olabilir. Ancak elindeki parayı yatırıma çevirmek isteyen orta-büyük ölçekli yatırımcılar için anlamlı olabilir. Bu nedenle Bitcoin madenciliğinden Türkiye`de çok büyük beklentiler olmamalı ancak mevcut koşullarda iyi bir yatırım olabileceği düşünülmelidir. Ancak yatırım doğası gereği risktir, yatırımcılar gelir/gider durumunu iyi değerlendirmeli ve ona göre yatırımı düşünmelidir.
Bitcoin ve Kripto Paralara Giriş
Bitcoin ve diğer kripto paralara giriş yapmak için Binance platformunu güvenle kullanabilirsiniz. Binance; Türkçe dil desteği, düşük komisyon ücreti ve dünyanın en yüksek işlem hacmiyle ön plana çıkmaktadır ve son dönemin en gözde kripto para platformudur.
ben bu oluşumla tanışalı henüz 2-3 gün oldu ve araştırmaya pek fazla vaktim olmuyor. şuan hali hazırda elimde bir güneş panelleri projem var. tabiri caiz ise ”madencilik” sektörünün şuan ki durumu ve makalede bu durumu özetleyen ana nedenler dogrultusunda benim için çok olası bir yatırım. çünkü elimde nakite çevirmek istedigim bir enerji var, kırsal alanda çalışıyorum, gerekli elemanlarım fazlası ile var…bu anlatılanlar ne kadar güvenli, en önemlisi yatırımımın karşılıgını ne kadaar kısa zamanda geri alabilirim ?
hali hazırda elamanlarım istihtam edilmeyi bekliyor, elimden çıkarmam gereken bir enerji var. profesyonel yaklaştıgımda durumun özeti bu…kişisel fikir olarak olarakta çok ogun bir ölçüde sempatimi kazandı bu olay…paraa kazanmasam dahi desteklemek istiyeceğim..birlikte ortaklık kurularak uygun strateji ve yeterli teknik bilgi ile gerek ülke içne gerek global anlamda itibar hatta otorite sahibi olunabilir.
bana yardımcı olmak isteyen olur ise..şu sorularımın cevaplanmasını istiyorum.
bu iş için kıllanılan cihazların, temin edilme şartları, firmalarının güvenirlilliği ve ve en önemlisi cihazların ömürleri..bu cihazların arızası veyahutta güncellenmesi gereken parçalar…yani…
olayın felsefi yapısı ile yeterince kaynak var lakin…teknik ilgi çok az. bu ”madencilik” türkiyede bitti diyemiyoruz…bitemiyorda zaten bu oluşumun yapısına aykırı bir durumsa…yapılabilir…her an her şey olabilir. önemli olan şey kafaya koymak. ucunda ölüm yok ne olursa olsun bence bu konular ciddi konular ve herkesin birbirine ihtiyacı var…ve en önemli şey yine ülkedeki elektirik fiyatları şu bu degil…birlik beraberlik ve ekip anlayışı içerisinde olmak. ben kazanırsam siz kazanırsınız…siz kazanırsanız ben kazanırım.