Kripto para yatırımcıları heyecanla Türkiye’deki kripto para düzenlemesinin detaylarını merak ediyor. Ancak yıllardır elle tutulur kamuoyu ile paylaşılmış ciddi bir taslak yok. Geçmişte hatırlasanız sonrasında yalan olduğu iddia edilen bir taslak dolaşıma girmişti ve can sıkıcı detaylar yer alıyordu.
Kripto Para Düzenlemesi
Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler kripto paraları yasala zemine oturtmanın yollarını arıyor. Uzun süredir Türkiye de bunun üzerine çalışıyor ancak 2021 sonunda çok yakın denilen yasal düzenlemeler ayı piyasasının başlamasıyla birlikte unutuldu.
Fakat Tansel Kaya birkaç dakika önce X hesabından yaptığı paylaşımda duyumlarına göre önümüzdeki yılın başında yasanın ortaya çıkacağını söyledi.
“BTC ETF’i 10 Ocak gibi çıkabilir. Türkiye’de de yasal düzenleme kabaca bu dönemde olacak. BTC ile ilgili tüm riskler ortadan kalkıyor.
Yeni düzenlemede yabancı borsalara erişim kısıtlanacak. Borsaların yerel ayakları çalışmaya devam edecekler. Merak ettiğim şey şu, birçok borsa emir defterlerini yurtdışındaki borsalardan alıyor. Onu nasıl çözecekler. Büyük ihtimalle borsalara kripto ithal etme izni verecekler. Bireyler alamayacak, yerel borsalar alacak.”
Yatırımcılara Etkisi
Daha önce Efe Bulduk bu yasanın detaylarının son çeyrekte ortaya çıkacağını söylemişti ancak henüz duyurulmuş bir yasa olmadı. 2024 için hükümetin çalışma planına giren düzenleme ile Ocak ayında açıklanması beklenen yasa hazırlıklarının ne kadar ilişkili olduğu ise belirsiz.
Türkiye’yi sıkıştıran iki önemli konu var. Biri yurt dışına para çıkışı endişesi ikincisi ise kara para aklama ile mücadele. Birçok ülke yurt dışına para çıkışını engellemek için yerel borsaların yurt dışıyla irtibatını koparmaya çalışıyor fakat çözüm bu değil. Nitekim siyasilere uygulanan baskı nedeniyle çoğu bölgede geri adım atıldı.
Kara para aklama ile mücadele noktasında global borsalarla iletişimin kesilmesi de mantıklı değil çünkü ABD ve diğerleri bunu yapmıyor. Bunun yerine on-chain istihbarat, veri izleme birimleri ve KYC yükümlülüklerinin takibi gibi adımlar atılmalı yani borsalar regüle edilmeli.
Hem ABD hem de Türkiye seçim öncesinde kripto para yasalarını konuşsa da iki ülkedeki iktidara da ciddi oy kaybettirme potansiyeli olan bu tasarıların yasalaşmama ihtimali kuvvetli. Milyonlarca kripto para yatırımcısının oy yönelimi buradaki katı kısıtlamalara bağlı olarak değişebilir. Nitekim Güney Kore seçimlerinde bunu net olarak gördük ve bugünlerde ABD Başkan aday adayları hangisinin daha kripto dostu olduğuna vatandaşları ikna için çalışıyor.
Son olarak Ocak ayında bir yasa hazırlığı duyurulsa da gelecek tepkilere göre revizeler görmemiz muhtemel.