Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, şirketin 97. yıl dönümü dolayısıyla Anadolu Ajansı (AA) ile bir röportaj gerçekleştirdi. Aran, mevcut finansal sistem ve İş Bankası özelinde açıklamalarda bulunurken kripto para sektörüne de ayrı bir parantez açtı.
Kripto Para Sektörüne Hızlı Düzenlemeler Gerekli
Kripto paralarla ilgili yorumlarda bulunan Aran, dünya genelinde kripto paralar, dijital varlıklar ve dijital paralar özeline düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Yatırımcıların güvenliği ön planda tutulan bir çalışmanın geliştirilmesi gerektiğini aktardı.
Kripto para sektörüne önemli sermaye girişi olduğuna dikkat çeken Aran, insanları tamamen baş başa bırakma veya yasaklama modeliyle sorunların çözülemeyeceğini aktardı.
Kripto para sektörü alanında şeffaflığın sağlanması, volatilitenin azaltılması, yatırım yapan insanların büyük kayıplarla karşılaşmaması adına hızlı bir düzenleme getirilmesi taraftarı olan Aran şunları kaydetti:
“Bir banka genel müdürü olarak, bilgisayar dünyasının içinden gelen, dijital projeleri yöneten, Türkiye’de ilk internet bankacılığını yapan, mobil ödeme, mobil bankacılık uygulamalarını doğrudan kodlayan bir insan olarak bu dünyanın karşısında olmam elbette mümkün değil. Siber risklerin çok fazla olduğu, düzenlemelerin yeteriz kaldığı, finansal okuryazarlık gibi teknoloji okuryazarlığının da zayıf olduğu bir ortamda, vatandaşları korumak adına ilgili düzenlemeler yapılmadan bu alana para yatırılmaması, aksi takdirde ciddi kayıplarla karşılaşılabileceği yönünde uyarılar yapmıştım. Benim bu yönüyle uyarılarım, bazı kesimlerce bu konuda doğru vizyonda olunmaması, bu gelişmelerin doğru okunmaması gibi yorumlanabildi. Uyarı yapmam nedeniyle sanki bunun karşısındaymışım gibi bir algı oluşmasını istemem. Ama insanlar çok fazla düşünmeden, takım tutar gibi, taraf tutar gibi bir konunun ya bir tarafında ya diğer tarafındaymış gibi davranıyor. Oysa konuyu teknoloji açısından, finansın geleceği açısından kıymetli bulup bu alandaki eksiklikleri gidermek için uyardığımızın anlaşılması gerekiyor. Yoksa aracı kurumlar batıyor, banker faciası gibi kurumlar yok oluyor, vatandaşın parası kayboluyor. O zaman yasak geliyor, sonra tekrar ortalık duruluyor. Bu sefer yasaklarla baş başa kalıyoruz.”
Aran’dan Sektöre Dair Açıklamalar
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü, insanların bu alanda bilgi dağarcığının genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte vatandaşların yatırımlarını doğru yönlendirmek ve bu alana karşı tutumlarını geliştirmenin yararlı olacağını aktardı.
Hakan Aran, kripto para piyasasına düzenleme yapılmadan girilmemesi konusunda hemfikir olduğunu belirterek şu yorumlarda bulundu:
“Ama bu konuda aracılık eden kurumların anti şeffaf yapılarını, bir gecede nasıl yok olduklarını ve insanımızın nasıl mağdur olduğunu görünce üzülüyor, güvenilir bir kurum olarak en azından müşteriyi sahipsiz bırakmamak adına, doğru şekilde ve mevcut düzenlemelerin elverdiği ölçüde bu alana girip, en azından kurtarabildiğimiz kadar yatırımcıyı güvenli bir alana çekmenin sorumluluğunu hissediyorum. Çünkü durup düzenlemeleri bekledikçe, mağduriyetin önüne geçemeyiz ama hiç olmazsa mağduriyeti azaltma adına bu işin nasıl olması gerektiğini, ne olması gerektiğini ortaya koyabiliriz. Otorite ile beraber çalışarak düzenlemeyi peşi sıra getirebiliriz. Banka olarak böyle bir değişikliğe gidebiliriz ve bu alanlarda da bizi yine öncü olarak görebilirsiniz. Bizim bunları yapmamız hiç zor değil. Çünkü biz Çin’de, Silikon Vadisi’nde iki inovasyon ofisi olan; buralarda, daha önce Coinbase’i yaratan, Çin’deki dijital parayı yaratan insanları istihdam eden bir kurumuz. Bizim için bu dünyada kuralların gerektirdiği şekilde yer almak, sadece 2 aylık bir meseledir.”