Tron, interneti Blockchain teknolojisiyle yeniden şekillendirmeyi hedefleyen merkeziyetsiz bir platformdur. 2018’de Ethereum’dan kendi ağına geçerek TRX token’ini kullanmaya başladı. Tron, delege edilmiş Proof of Stake (DPoS) mutabakat mekanizmasıyla çalışır ve kullanıcılar “Tron Gücü” ile ağın yönetimine katılabilirler. Güçlü bir Asya odaklı stratejiyle BitTorrent’i satın alarak kullanıcı tabanını genişletti. Bu yazımızda Tron (TRX) nedir, TRY ile Tron (TRX) nasıl alınır olmak üzere iki merak edilen sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Tron (TRX) Nedir?
2017’nin kripto para patlamasının zirvesinde başlatılan Tron, Blockchain teknolojisi aracılığıyla interneti yeniden şekillendirmeye adanmış küresel bir yatırımcı ve geliştirici topluluğunu bir araya getirdi. Tron’un benzersiz yaklaşımı ve stratejik iletişimi teknolojisi hakkında süregelen eleştirilere rağmen onu diğer Blockchain projelerinden ayırdı. 2017’de piyasaya sürülen birçok kripto paranın aksine Tron kriptografi ya da ağ tasarımında yenilikleri teşvik etmedi. Bunun yerine, merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler), akıllı sözleşmeler, token’ler ve delege edilmiş bir Proof of Stake (DPoS) mutabakat mekanizması gibi mevcut teknolojileri kullandı. Hatta Tron, bileşenlerini Ethereum ile uyumlu hale getirdi ve bu da Ethereum’un fikirlerinden çok fazla ödünç aldığı suçlamalarına yol açtı. BinanceTR'den 21 Milyon TL Değerinde Ödül Havuzu Sizi Bekliyor! Katılmak ve kazanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.. BinanceTR’ye bu linkten üye olup ilk kriptonuzu alın!
Başlangıçta Ethereum’a dayanan Tron, 2018 yılında kendi Blockchain ağına geçerek yatırımcıların Ethereum tabanlı token’ini Tron’un TRX’i ile değiştirmelerini gerektirdi. Tron’un Blockchain’inin mimarisi, TRX ve TRX coin bakiyelerine erişimi kontrol eden kriptografik anahtarlarla Ethereum’un hesap tabanlı modeline benzer. Tron’un Blockchain’i üç ana katman üzerinden çalışır:
- Çekirdek Katman: Bu katman Java veya Solidity (Ethereum için tasarlanmış bir dil) ile yazılmış talimatları işler ve bunları mantığı yürüten Tron Sanal Makinesine gönderir.
- Uygulama Katmanı: Geliştiriciler bu katmanı TRX tarafından desteklenen cüzdanlar ve uygulamalar oluşturmak için kullanır.
- Depolama Katmanı: Bu katman Blockchain verilerini ve durum verilerini bölümlere ayırarak akıllı sözleşmelerin durumunu ve Blockchain geçmişini korur.
Tron’un mutabakat mekanizması, işlemleri doğrulayan ve Blockchain’in geçmişini koruyan 27 “süper temsilciden” oluşan dönüşümlü bir kadroya dayanır. Bu süper temsilciler her altı saatte bir seçilir ve yeni üretilen TRX ile ödüllendirilir. Bloklar her üç saniyede bir Blockchain’e eklenir ve geçerli blok üreticileri çabaları karşılığında 32 TRX alır. Yıllık olarak 336.384.000 TRX ödüllendirilmektedir.
Süper temsilcilere ek olarak, Tron’un ağında üç tür düğüm bulunur: Tanık düğümleri, tam düğümler ve Solidity düğümleri. Tanık düğümler bloklar önerir ve protokol kararlarını oylar, tam düğümler işlemleri ve blokları yayınlar ve Solidity düğümleri blokları tam düğümlerden senkronize eder ve API’ler sağlar.
Süper temsilcileri oylamak için Tron kullanıcılarının “Tron Gücü” adı verilen bir ağ kaynağına ihtiyacı vardır. Kullanıcılar bir hesapta kilitledikleri her 1 TRX için 1 Tron Gücü alırlar. Bu kilitli TRX harcanamaz ve kullanıcılar TRX çözüldüğünde Tron Güçlerini ve oylama yeteneklerini kaybederler. Tron Power, TRX veya Tron Blockchain’indeki diğer token’ler gibi alınıp satılamaz. Tron’daki stake etme süreci, kullanıcıların fonlarını kilitleyerek ödüller kazandığı Tezos veya Cosmos gibi diğer Blockchain’lere benzer.
Tron, yaratıcısı Justin Sun’ı ön plana çıkaran ve teknik belgeleri çok sayıda dile çeviren güçlü bir Asya odaklı pazar stratejisiyle öne çıkmıştır. 2018 yılında Tron, eşler arası ağ öncüsü BitTorrent’i satın alarak dikkatleri üzerine çekti. Bu satın alma, 2019’da Tron Blockchain’in bir BitTorrent token’inin piyasaya sürülmesine yol açarak Tron’a daha geniş bir kullanıcı tabanı sağladı.
TRY ile Tron (TRX) Nasıl Alınır?
Binance TR, Türkiye’de Tron (TRX) satın almak isteyen yatırımcılar için en uygun bir kripto para borsasıdır. Hızlı bir şekilde hesap oluşturulabilen Binance TR’de TRX dahil 100’den fazla kripto para alınıp satılabilmektedir. Binance TR’de TRY ile Tron (TRX) satın alabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Açılır?
Binance TR’de hesap açmak oldukça kolaydır. Bunun için trbinance.com adresine gitmeniz ve “Hesap Oluştur” adımından devam etmeniz gerekmektedir. Hesap oluşturmanın ilk adımında e-posta adresi, telefon numarası, ad-soyad, doğum tarihi, uyruk ve T.C. kimlik numarası gibi temel bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
Talep edilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesinin ardından bilgilerin teyit edilerek doğrulanması amacıyla e-posta/sms doğrulaması yapılacaktır. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ikinci adım olan kimlik doğrulamasına (KYC) geçerek devam edeceksiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Onaylatılır?
Binance TR’de kimlik doğrulaması, kripto para alım satımına başlamadan önce ve hesap oluşturma sırasında gerçekleştirilmesi gereken güvenlik prosedürlerinden biridir. Bu işlem aynı zamanda hem kullanıcıyı hem de kripto para borsasını korumak için gerekmektedir. Tercihinize göre doğrulama işlemini telefonunuzdan ya da Binance TR’nin resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bu noktada web sitesinden kimlik doğrulaması yapmak için de cep telefonunuza ihtiyacınız olacağını belirtelim.
Binance TR web sitesinde sağ üstte bulunan “Profil” seçeneğinin üzerine geldikten açılır menüden “Kimlik Doğrulama ve Limitler” seçeneğine tıklayarak devam edin ve ardından “Doğrula” seçeneğine tıklayın. Bu adımdan sonra karşınıza çıkacak QR kodunu cep telefonunuzun kamerasına taratmanız ve işleme cep telefonunuzla devam etmeniz gerekecek. Eğer QR kodunu tarayamıyorsanız, “URL’yi Kopyala” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama adresini cep telefonunuza SMS ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adresi cep telefonunuza girdiğinizde veya QR kodunu taradığınızda cep telefonunuzda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Buradan öncelikle “Kimlik” seçeneğine dokunarak devam edin.
Ardından aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Doğrulama işlemine devam etmek için öncelikle sizin için uygun olan belge tipini seçerek devam edin.
Belge tipini seçtikten sonra “Ön yüzünü yükle” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Seçtiğiniz belge tipine göre belgenin ön yüzünün fotoğrafını çektikten sonra “Arka yüzünü yükle” seçeneğine dokunun ve belgenin arka yüzünün fotoğrafını çekip yükleyin. Kimlik kartınızın ya da ehliyetinizin ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekerken görüntülerin net olduğundan ve çektiğiniz fotoğraftaki bilgilerin kolayca okunabildiğinden emin olun.
Daha sonra “Selfie” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Bu noktada cep telefonunuzun ön kamerası açılacak ve yüzünüzü taratmanız gerekecek. Kamera açıldıktan sonra yüzünüzün kamera alanını olabildiğince doldurduğundan emin olun.
Tüm bu adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra kimlik doğrulama işleminiz kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Binance TR’de Nasıl TL Yatırılır?
Binance TR hesabınıza tüm bankalar üzerinden kolayca TL yatırabilirsiniz. Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Fibabanka, Şekerbank, Türkiye Finans hesaplarınızdan ise 7/24 TL yatırabilir ve kesintisiz şekilde işlem yapabilirsiniz. Bu bankalar haricindeki diğer bankalardan ise FAST ile 50 bin TL’ye kadar 7/24 yatırma işlemi yapılabilmektedir. Diğer bankalardan yapılan 50 bin TL üzeri para yatırma işlemleri EFT saatleri içerisinde gerçekleşir.
Binance TR hesabınıza para yatırmak için ilk olarak trbinance.com adresinden ana sayfanın sol üst köşesindeki “Cüzdan” seçeneğinin üzerine gelin ve açılır menüden “Yatırma” seçeneğine tıklayın.
Ardından aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır ve bu sayfadan tercih ettiğiniz bankayı seçerek para yatırma işlemine devam edebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz banka henüz Binance TR entegrasyonuna sahip değilse “Diğer Bankalar” seçeneğine tıklayarak devam etmelisiniz.
Biz bu örnekte Vakıfbank’ı kullanarak devam edeceğiz ancak süreç diğer tüm bankalar için de aynıdır. Vakıfbank seçeneğine tıkladığınızda karşınıza o bankaya ait havale, EFT veya FAST yapabileceğiniz bir hesap adı ve IBAN adresi gelecektir. Artık tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz bankanın sayfasında görünen bilgileri kullanarak Binance TR hesabınıza yatırmak istediğiniz miktarı havale, EFT veya FAST ile göndermektedir.
Bankanız transfer işlemini tamamladıktan sonra gönderdiğiniz fonlar otomatik olarak Binance TR hesabınızda cüzdanınıza yansıtılacaktır.
TL ile Binance TR’de Nasıl TRX Coin Alınır?
Para yatırma işleminin ardından Binance TR web sitesinde sol üst menüsünde bulunan “Al-Sat” seçeneğine tıklayarak TL ile TRX coin satın alım adımına geçebilirsiniz.
Bu seçeneğe tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır. Bu sayfanın sağ tarafındaki arama kısmına “TRX” yazarak gelen sonuçlardan TRX/TRY seçeneğine tıklayarak TL ile TRX satın alım sayfasına gidebilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki TRX alım satım sayfası açılacaktır. Bu sayfada kırmızı kutuyla işaretlenen alanda ilk kutucuğa hangi fiyattan TRX satın almak istiyorsanız fiyatı ve ikinci kutucuktan kaç adet TRX almak istediğiniz girmeniz gerekmektedir. Tutarı girdikten sonra “TRX Al” düğmesine tıklayarak satın alım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Binance TR Nedir?
Ürettiği işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Türkiye’deki kripto para yatırımcılarına özel platformu Binance TR’yi 2020’de resmen hizmete sunmuştur. Merkezi İstanbul’da bulunan kripto para borsasına trbinance.com adresinden erişilebilmektedir.
Binance TR, Binance’in teknolojisinden, güvenlik önlemlerinden ve Binance Cloud altyapısı aracılığıyla sağladığı likiditeden yararlanarak hem fiattan kripto paraya hem de kripto paradan kripto paraya alım satım hizmeti sunmaktadır. Türkiye’deki kullanıcılar Binance TR aracılığıyla doğrudan banka kanalları aracılığıyla sorunsuz bir şekilde Türk lirası (TRY) yatırıp çekebilmekte ve TRY işlem pariteleriyle çeşitli kripto paraların alım satımını yapabilmektedir.
Kullanıcılar Binance TR ile Binance’in temel işlevleriyle desteklenerek piyasa lideri spot alım satım likiditesine, güçlü bir eşleştirme motoruna, gelişmiş güvenlik protokollerine, saklama çözümlerine ve risk kontrollerine erişim sağlamaktadır.