Stacks (STX), Bitcoin ağı üzerinde akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) sağlayarak Bitcoin’in işlevselliğini genişletmek için tasarlanmış bir Blockchain ağıdır. 2013 yılında Princeton Üniversitesi’nde kurulan Blockstack’ten doğan Stacks, kullanıcıların verileri üzerinde kontrol sahibi olduğu merkeziyetsiz bir internet ve dijital ekonomi yaratmayı amaçlamaktadır. 2019’dan itibaren Hiro PBC olarak yeniden markalanan şirket, Stacks ağı için geliştirici araçları oluşturmaya ve merkeziyetsiz uygulamaları desteklemeye odaklanmaktadır. Bu yazımızda Stacks (STX) nedir, TRY ile Stacks (STX) nasıl alınır olmak üzere iki merak edilen sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Stacks (STX) Nedir?
Stacks, Bitcoin ağı üzerinde akıllı sözleşmeler ve dApp’ler sağlayarak Bitcoin’in işlevselliğini genişletmek için tasarlanmış bir Blockchain ağıdır. Bitcoin’in güvenliğinden yararlanan Stacks, gelişmiş programlanabilirlik ile merkezi olmayan bir internet ve dijital ekonomi yaratmayı amaçlamaktadır.
Stacks, 2013 yılında Princeton Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde Muneeb Ali ve Ryan Shea tarafından kurulan Blockstack’ten doğmuştur. Amaçları, mevcut web ve mobil uygulamaların temel sorunlarını ele almaktı. Muneeb’in Blockstack üzerine yazdığı doktora tezinin ve Y Combinator hızlandırıcısına katılımlarının ardından Union Square Ventures ve Naval Ravikant gibi önemli yatırımcılardan ilk finansmanı sağladılar.
Ekip 2014 yılına gelindiğinde Blockchain tabanlı bir merkeziyetsiz kimlik (DID) sistemi başlattı ve eşler arası iletişim ve veri depolamaya odaklanan ağlarını geliştirmeye devam etti. 2017 yılına gelindiğinde Blockstack, Blockstack Browser ve merkeziyetsiz bir depolama sistemi de dahil olmak üzere geliştirici platformunun alfa sürümünü yayınladı. Şirket ayrıca birden fazla finansman turunu ve bir token arzını tamamladı.
Stacks’in temel vizyonu, merkeziyetsiz uygulamalar için tam yığın bir çözüm sağlamak, merkezi bulut hizmetlerine bağımlılığı azaltmak ve kullanıcı veri kontrolünü geliştirmektir. Stacks uygulamaları verilerin ayrı ayrı depolandığı istemci cihazlarda çalışır ve blok zinciri yalnızca gerektiğinde kullanılır. Bu tasarım kullanıcıların Blockchain’lere kaydedilen benzersiz bir kimlik sistemi aracılığıyla verileri üzerinde kontrol sahibi oldukları ölçeklenebilir bir ağ sağlar.
Stacks, erken yatırımcılara token dağıtarak ve token işlemlerinin kilidini açarak Ekim 2018’de ana ağını başlattı. Ekip ayrıca geliştiricileri Stacks ağı üzerine inşa etmeye teşvik etmek için bir Uygulama Madenciliği programı başlattı. Bu program başlangıçta önemli bir katılım gördü ancak adil dağıtımın sağlanmasındaki zorluklar nedeniyle yeniden tasarlanmak üzere durduruldu.
Temmuz 2019’da, eski adı Blockstack PBC olan Hiro PBC 15.5 milyon dolar toplayarak ilk Reg A nitelikli token arzını gerçekleştirdi. Şirket, yoğun çabaların ardından SEC yeterliliklerini karşıladığı için bu önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Hiro PBC, USV ve Digital Currency Group da dahil olmak üzere çeşitli yatırımcıların katkılarıyla öz sermaye yatırımları ve token teklifleri yoluyla 75 milyon doların üzerinde para topladı.
2019 sonu itibariyle Hiro PBC New York’ta yerleşik hale geldi ve şu anda Stacks ekosistemini geliştirmeye devam ediyor. Ağ, 100’den fazla bağımsız geliştirici ekibi tarafından oluşturulan yaklaşık 300 uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Stacks v2’nin beklenen lansmanı, Clarity akıllı sözleşme dilini ve Proof of Transfer (PoX) adı verilen yeni bir mutabakat mekanizmasını tanıtarak ağın yeteneklerini ve güvenliğini artıracak.
Ekim 2020’de proje, Blockstack ağını ve uygulama ekosistemini Stacks Ekosistemi ve şirketi Hiro PBC olarak yeniden adlandırarak yeniden markaladı. Hiro artık Stacks ağı için geliştirici araçları oluşturmaya, gelecekteki gelişimine rehberlik etmeye ve üzerine inşa edilen dApp’leri desteklemeye odaklanacak.
TRY ile Stacks (STX) Nasıl Alınır?
Binance TR, Türkiye’de Stacks (STX) satın almak isteyen yatırımcılar için en uygun bir kripto para borsasıdır. Hızlı bir şekilde hesap oluşturulabilen Binance TR’de STX dahil 100’den fazla kripto para alınıp satılabilmektedir. Binance TR’de TRY ile Stacks (STX) satın alabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Açılır?
Binance TR’de hesap açmak oldukça kolaydır. Bunun için trbinance.com adresine gitmeniz ve “Hesap Oluştur” adımından devam etmeniz gerekmektedir. Hesap oluşturmanın ilk adımında e-posta adresi, telefon numarası, ad-soyad, doğum tarihi, uyruk ve T.C. kimlik numarası gibi temel bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
Talep edilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesinin ardından bilgilerin teyit edilerek doğrulanması amacıyla e-posta/sms doğrulaması yapılacaktır. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ikinci adım olan kimlik doğrulamasına (KYC) geçerek devam edeceksiniz.
Binance TR’de Hesap Nasıl Onaylatılır?
Binance TR’de kimlik doğrulaması, kripto para alım satımına başlamadan önce ve hesap oluşturma sırasında gerçekleştirilmesi gereken güvenlik prosedürlerinden biridir. Bu işlem aynı zamanda hem kullanıcıyı hem de kripto para borsasını korumak için gerekmektedir. Tercihinize göre doğrulama işlemini telefonunuzdan ya da Binance TR’nin resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Bu noktada web sitesinden kimlik doğrulaması yapmak için de cep telefonunuza ihtiyacınız olacağını belirtelim.
Binance TR web sitesinde sağ üstte bulunan “Profil” seçeneğinin üzerine geldikten açılır menüden “Kimlik Doğrulama ve Limitler” seçeneğine tıklayarak devam edin ve ardından “Doğrula” seçeneğine tıklayın. Bu adımdan sonra karşınıza çıkacak QR kodunu cep telefonunuzun kamerasına taratmanız ve işleme cep telefonunuzla devam etmeniz gerekecek. Eğer QR kodunu tarayamıyorsanız, “URL’yi Kopyala” seçeneğine tıklayarak kimlik doğrulama adresini cep telefonunuza SMS ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adresi cep telefonunuza girdiğinizde veya QR kodunu taradığınızda cep telefonunuzda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Buradan öncelikle “Kimlik” seçeneğine dokunarak devam edin.
Ardından aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Doğrulama işlemine devam etmek için öncelikle sizin için uygun olan belge tipini seçerek devam edin.
Belge tipini seçtikten sonra “Ön yüzünü yükle” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Seçtiğiniz belge tipine göre belgenin ön yüzünün fotoğrafını çektikten sonra “Arka yüzünü yükle” seçeneğine dokunun ve belgenin arka yüzünün fotoğrafını çekip yükleyin. Kimlik kartınızın ya da ehliyetinizin ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekerken görüntülerin net olduğundan ve çektiğiniz fotoğraftaki bilgilerin kolayca okunabildiğinden emin olun.
Daha sonra “Selfie” seçeneğine dokunarak devam edebilirsiniz. Bu noktada cep telefonunuzun ön kamerası açılacak ve yüzünüzü taratmanız gerekecek. Kamera açıldıktan sonra yüzünüzün kamera alanını olabildiğince doldurduğundan emin olun.
Tüm bu adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamladıktan sonra kimlik doğrulama işleminiz kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir.
Binance TR’de Nasıl TL Yatırılır?
Binance TR hesabınıza tüm bankalar üzerinden kolayca TL yatırabilirsiniz. Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Fibabanka, Şekerbank, Türkiye Finans hesaplarınızdan ise 7/24 TL yatırabilir ve kesintisiz şekilde işlem yapabilirsiniz. Bu bankalar haricindeki diğer bankalardan ise FAST ile 50 bin TL’ye kadar 7/24 yatırma işlemi yapılabilmektedir. Diğer bankalardan yapılan 50 bin TL üzeri para yatırma işlemleri EFT saatleri içerisinde gerçekleşir.
Binance TR hesabınıza para yatırmak için ilk olarak trbinance.com adresinden ana sayfanın sol üst köşesindeki “Cüzdan” seçeneğinin üzerine gelin ve açılır menüden “Yatırma” seçeneğine tıklayın.
Ardından aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır ve bu sayfadan tercih ettiğiniz bankayı seçerek para yatırma işlemine devam edebilirsiniz. Eğer tercih ettiğiniz banka henüz Binance TR entegrasyonuna sahip değilse “Diğer Bankalar” seçeneğine tıklayarak devam etmelisiniz.
Biz bu örnekte Vakıfbank’ı kullanarak devam edeceğiz ancak süreç diğer tüm bankalar için de aynıdır. Vakıfbank seçeneğine tıkladığınızda karşınıza o bankaya ait havale, EFT veya FAST yapabileceğiniz bir hesap adı ve IBAN adresi gelecektir. Artık tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz bankanın sayfasında görünen bilgileri kullanarak Binance TR hesabınıza yatırmak istediğiniz miktarı havale, EFT veya FAST ile göndermektedir.
Bankanız transfer işlemini tamamladıktan sonra gönderdiğiniz fonlar otomatik olarak Binance TR hesabınızda cüzdanınıza yansıtılacaktır.
TL ile Binance TR’de Nasıl STX Coin Alınır?
Para yatırma işleminin ardından Binance TR web sitesinde sol üst menüsünde bulunan “Al-Sat” seçeneğine tıklayarak TL ile STX coin satın alım adımına geçebilirsiniz.
Bu seçeneğe tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır. Bu sayfanın sağ tarafındaki arama kısmına “STX” yazarak gelen sonuçlardan STX/TRY seçeneğine tıklayarak TL ile STX satın alım sayfasına gidebilirsiniz.
Şimdi aşağıdaki STX alım satım sayfası açılacaktır. Bu sayfada kırmızı kutuyla işaretlenen alanda ilk kutucuğa hangi fiyattan STX satın almak istiyorsanız fiyatı ve ikinci kutucuktan kaç adet STX almak istediğiniz girmeniz gerekmektedir. Tutarı girdikten sonra “STX Al” düğmesine tıklayarak satın alım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Binance TR Nedir?
Ürettiği işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, Türkiye’deki kripto para yatırımcılarına özel platformu Binance TR’yi 2020’de resmen hizmete sunmuştur. Merkezi İstanbul’da bulunan kripto para borsasına trbinance.com adresinden erişilebilmektedir.
Binance TR, Binance’in teknolojisinden, güvenlik önlemlerinden ve Binance Cloud altyapısı aracılığıyla sağladığı likiditeden yararlanarak hem fiattan kripto paraya hem de kripto paradan kripto paraya alım satım hizmeti sunmaktadır. Türkiye’deki kullanıcılar Binance TR aracılığıyla doğrudan banka kanalları aracılığıyla sorunsuz bir şekilde Türk lirası (TRY) yatırıp çekebilmekte ve TRY işlem pariteleriyle çeşitli kripto paraların alım satımını yapabilmektedir.
Kullanıcılar Binance TR ile Binance’in temel işlevleriyle desteklenerek piyasa lideri spot alım satım likiditesine, güçlü bir eşleştirme motoruna, gelişmiş güvenlik protokollerine, saklama çözümlerine ve risk kontrollerine erişim sağlamaktadır.