Bitcoin camiası 13 Ocak itibariyle önemli bir dönemeci geride bıraktı: Toplam 21 milyon bitcoin’in % 80’i kazıldı. Böylece geriye kazılabilecek yalnızca 4.2 milyon BTC kaldı.
Satoshi Nakamoto’nun 2008’deki White Paper’da yazdığı üzere tüm BTC’ler 21 milyonla sınırlı. Bu kararın ardında yeten sebebin “değer inşası” yapmak olduğunu söyleyebiliriz. BTC’lerin sınırlı sayıda olması onlara duyulan talebi artırmasa bile her bir coin’i daha değerli yapıyor. 21 milyon BTC’nin tamamı üretildiğinde kripto parayı elde etmek daha zor bir hale gelecek.
Madenciler halihazırda ödül olarak her blok başına 12.5 BTC ödül alıyor. Ancak Nakamoto’nun protokolü, ödülün her 210 bin blok, yani yaklaşık 4 yılda bir yarılanacağını söylüyor. Bir sonraki yarılanma tahminen 2020 yılında gerçekleşecek ve ödül 6.25 BTC’ye düşecek.
Her dijital paranın BTC gibi kazıldığını söylemek mümkün değil. Bazı kripto paraların piyasaya sürülmesiyle birlikte tüm token’ler veya token’lerin bir kısmı kullanıcılara sunuluyor. Kazılamayan token’lere örnek olarak Ripple, IOTA, NEM, NEO, Qtum, Omisego, Lisk, Stratis, Waves ve EOS gibi kripto paraları verebiliriz.
Toplam token sayısını artırmak
Piyasada bazı gruplar 21 milyonu çeşitli yöntemlerle (51 percent veya Sybil attack gibi) artırmayı teklif etti, ancak böyle planlar şimdilik uygulanabilir görülmüyor. ERC-20 token’i Krypton ağında 2016 yılının Ağustos ayında gerçekleşen % 51 atağı, bu konudaki ilk ve tek örneği teşkil ediyor.
Öte yandan kripto para piyasasında belirsizlik sürüyor. Bitcoin uzun süredir büyük bir fiyat hareketi görmeden, aynı seviyelerde geziniyor. Bir sonraki fiyat hareketini tüm piyasa merakla bekliyor.
Kaynak: Cointelegraph