Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk‘ın kısa süre önce Twitter’da yaptığı yeni bir paylaşım yine dikkat çekti. Milyarder iş adamı bu kez “Web 3.0” odaklı kripto para birimlerini savunan insanlarla açık bir şekilde alay etti. İşte Elon Musk’ın dikkat çeken paylaşımı ve detayları…
Elon Musk’tan Dikkat Çeken Web 3.0 Paylaşımı
Milyarder iş adamı, bir adamın bir erkek tuvaletine girip bir sürü boş pisuvarın yanından geçerek kripto, web3 ve merkezi olmayan özerk organizasyonlara (DAO‘lar) desteğini bir yabancıya ilan etmesini gösteren popüler “Pisuar Görgü Kuralları” çizgi romanının üç panelli bir versiyonunu paylaştı.
“Web3” terimi, kripto etkileyicilerinin ve risk sermayedarlarının son birkaç aydır ağzından düşürmediği yeni bir terim haline geldi. Terimin tam tanımı belirsiz olsa da, “web 3.0”, insanların blok zinciri ve diğer en son teknolojilerin yardımıyla verilerinin sahipliğini geri aldığı internetin ütopik bir vizyonu olarak nitelendiriliyor.
Ayrıca internetin bu yeni yinelemesini nakit paradan başka bir şey olarak gören çok sayıda insan var. Cornell Üniversitesi profesörü James Grimmelmann kısa süre önce web 3.0’ı “buharlı yazılım” olarak tanımlarken Milyarder iş adamı Elon Musk bu süslü terimi “saçmalık” olarak değerlendirdi.
Web 3.0 Nedir?
Yalnızca girdilerinizi doğru bir şekilde yorumlamakla kalmayıp, metin, ses veya diğer medya aracılığıyla ilettiğiniz her şeyi gerçekten anlayan, tükettiğiniz tüm içeriğin size her zamankinden daha fazla uyarlandığı yeni bir internet türü hayal edin. Web’in evriminde yeni bir aşamanın devrilme noktasındayız. Bazı öncüler buna Web 3.0 diyor.
Muhtemelen, bugün halihazırda var olan birkaç erken aşama Web 3.0 uygulaması vardır, ancak yeni internet web altyapısına tamamen gömülü olana kadar, gerçek potansiyelleri gözlemlenemez.
Peki Web 3.0 Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
Web 3.0, web sitelerinin ve uygulamaların, makine öğrenimi (ML), Büyük Veri gibi teknolojiler aracılığıyla bilgileri akıllı insan benzeri bir şekilde işleyebileceği internetin gelecek üçüncü neslidir.
Web 3.0 aslen World Wide Web mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web olarak adlandırıldı ve daha özerk, akıllı ve açık bir internet olmayı hedefliyordu.
Web 3.0 tanımı şu şekilde genişletilebilir: veriler, merkezi olmayan bir şekilde birbirine bağlanacaktır; bu, verilerin çoğunlukla merkezi depolarda depolandığı mevcut internet neslimize (Web 2.0) doğru büyük bir sıçrama olacaktır.
Ayrıca, kullanıcılar ve makineler verilerle etkileşime girebilecektir. Ancak bunun gerçekleşmesi için programların bilgiyi hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlaması gerekir. Bunu akılda tutarak, Web 3.0’ın iki temel taşı anlamsal web ve yapay zekadır (AI).