Son birkaç yılda Bitcoin‘e (BTC) yönelik kurumsal ilgi artışı tavan yaptı. Halka açık Bitcoin madencilik şirketlerinin sayısında ve sermayesinde yaşanan artış BlackRock gibi dev şirketlere çok daha çekici geldi.
Ancak bu şirketlerin yaptıkları yatırımlara karşılık en azından şimdiye kadar aldıkları dönüşler, ileriye dönük olarak üstesinden gelinmesi gereken büyük zorlukları barındırıyor. Özellikle CompaniesMarketCap tarafından sağlanan son veriler, 17 şirket arasında sektör için toplam 2,75 milyar dolarlık kayıp olduğunu gösteriyor.
Bitcoin Madencilerinin Son Durumu
Bit Digital (NASDAQ: BTBT) halka açık “en kârlı” Bitcoin madencilik şirketi olarak biliniyor. Kripto para piyasasında 2021 yılının sonundan itibaren başlayan düşüşün ardından özellikle 2022’nin 4. çeyreğinden bu yana elde ettiği 28,39 milyon dolarlık zararla listenin başlarında yer aldı. Buna rağmen piyasada ortaya çıkan daha da kötü sonuçların yanında bu belki de hiç bir şey değildi. BTBT’nin piyasa değerinin 300 milyon dolar olduğunu belirtmek faydalı olacaktır.
Bu arada, halka açık ilk üç Bitcoin madencilik şirketinde de zararlar giderek büyüyor. İlk üç şirket ise Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA), Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT) ve Hut 8 Mining (NASDAQ: HUT) olarak sıralanıyor. Her birinin piyasa değeri sırasıyla 4,85 milyar dolar, 3,52 milyar dolar ve 2,86 milyar olarak ölçülüyor.
Zararlarından da bahsedecek olursak MARA’nın 380 milyon dolar zarar ettiği açıklandı. RIOT cephesinde yaşanan zarar 300 milyon dolarla MARA’nın biraz altında kalırken, HUT ise 38,88 milyon dolarlık zararla görece daha olumlu bir görüntü çizdi.
Bitcoin Madenciliğinin Zorlukları
Bitcoin madenciliği son derece rekabetçi bir ortama sahiptir. Genel olarak 10’ar dakikada süreçlerde, bir blok, blok sübvansiyonu veya ücretler yoluyla ödüllere sahip olan tek bir kuruluş tarafından çıkarılır. Bir diğer yandan, rekabete olan katılım arttıkça maliyetlerde de artış yaşanır.
Dahası, madencilik işlemi gerçekleştikten ve ödülü alındıktan sonra, işlemi gerçekleştiren bu kuruluşların masraflarını karşılamak adına elde ettikleri BTC’yi satabilmeleri de gerekmektedir. Esasen bu durum Bitcoin madencilik şirketlerinin karlılığını büyük ölçüde Bitcoin’in fiyatına endekslerken daha yüksek bir merkezileşmeye bağımlılığı da beraberinde getirmektedir.
Bunun yanı sıra gerçekleşen daha yüksek bir merkezileşme, Bitcoin’in güvenli görülen ortamında sarsıntıya yol açabilir ve değer algısını da değiştirebilir.