Kripto para piyasası, yatırımcıların birbiriyle çelişen güçlerle boğuştuğu bir dalgalanma dönemi yaşıyor. ABD’de stagflasyona (yüksek enflasyonun durgun ekonomik büyümeyle birleştiği bir senaryo) ilişkin yeniden ortaya çıkan endişeler fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yaratıyor. Bununla birlikte, ABD hükümetinden likidite enjeksiyonu ve Hong Kong’un Bitcoin ETF’lerinin piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere potansiyel telafi edici faktörler bir umut ışığı sunuyor.
Kripto Fiyatları Stagflasyon Korkusuyla Düştü
Piyasanın tartışmasız lideri Bitcoin yazım saati itibariyle 62.959 dolar seviyesinde işlem görmeye devam ederken bu durum son 24 saatlik süre zarfı içerisinde %1,5’lik bir düşüş anlamına geliyor.
Ethereum (ETH) ve diğer önemli kripto paralar da bu eğilime eşlik ediyormuş gibi görünüyor. BTC‘nin en yakın takipçisi ETH ise %4,30’luk bir düşüş sonarsı 3.170 dolara düştü. Yaşanan fiyat düşüşü, ABD’de potansiyel bir stagflasyonist ortama işaret eden artan endişeleri ortaya koyuyor.
Stagflasyon, yatırımcıları bir seçime itmesi sebebiyle tarihsel olarak incelendiğinde bir “kabus senaryosu” olarak da kabul edilebilir.
Yüksek enflasyona bağlı nakit varlıkların değerinde bir aşınma görülürken, durgun bir ekonomik yapı risk alma davranışını azaltır. Genel olarak riskli bir varlık sınıfı olarak kabul edilen kripto paralar da bu tür durumlarda bir zararla karşılaşabilir.
ABD Ekonomik Verileri ve Belirsizlikler
ABD’den gelen son ekonomik veriler bahsedilen durumu destekliyormuş gibi görünüyor. Yılın birinci çeyreğine ait GSYH raporu, bir önceki çeyrekte gerçekleşen büyümeye oranla daha yavaş bir büyüme oranı yansıttı ve %3,4’ten yalnızca %1,6 gibi bir orana geriledi.
Bu arada, önümüzdeki günlerde açıklama yapacak olan Federal Rezerv için önemli bir enflasyon ölçütü kabul edilen Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi endişe verici bir görünüme sahipti.
Fiyatların 2024 yılının ilk üç aylık incelemede %3,4 oranında artış sonrası 2023 yılının son çeyreğindeki %1,8’lik orandan önemli bir artış yaşadığı görülüyordu.
Ekonomide büyümenin yavaşlaması ve süregelen enflasyonun bununla birleşmesi, Fed’in daha önce ortaya koyduğu üzere faiz oranlarını düşürmeye yönelik görüşü konusunda daha isteksiz olabileceğini yansıtıyor olabilir.
Stagflasyon ve Kripto
ABD’de var olan tüm bu olumsuz görünüme rağmen kripto paralar için her şey bitmemiş de olabilir. ABD hükümetinin Hazine Genel Hesabı (TGA) ve Ters Repo Programı’ndan (RRP) yararlanan mali stratejisi, finansal yapıya 1 trilyon doların üzerinde likiditenin girişine olanak sağlayabilir.
Piyasada ortaya çıkabilecek olan bu nakit akışı, kripto para birimlerinin de dahil olduğu risk varlıklarına potansiyel katkı sağlayabilir.
Bir diğer yandan, 30 Nisan’da Hong Kong’da Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) büyük bir merakla beklenen işlem tarihi bir iyimserlik de yaratmış görünüyor. Bu ETF’ler özellikle Asya bölgesinde yatırımcıların kripto piyasasına dönüşüne olanak sağlayabilir.
Buna rağmen, ETF’lere yatırım yapmak isteyen Çinli yatırımcılar üzerinde bulunan baskı genel etki üzerinde bir azalmaya da sebep olabilir.