Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan bir görüşe göre, stablecoin’lerin ABD Doları’nın küresel döviz rezervlerine hükmettiği şeklinde kurulan finansal düzeni tehdit etme potansiyeli bulunuyor.
Cointelegraph’ın haberine göre bu görüş, 26 Kasım’da WEF’in yayınladığı ve Fusion Vakfı’ndan John Liu ve Lapa Capital’den Peter Lyons tarafından kaleme alınan makalede ifade edildi. Fusion Vakfı, merkezi olmayan küresel finans için Blockchain altyapısını geliştirmeye odaklanan kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak karşımıza çıkıyor. Lapa Capital ise New York merkezli, teknoloji odaklı bir yatırım firması olarak faaliyet gösteriyor.
Dolar Tüm Rezervlerin %62’sini Oluşturuyor
Liu ve Lyons, ticaret ve yatırım, bankacılık ve ödemeler arasında daha “sürdürülebilir, kapsayıcı ve esnek bir küresel sistem” oluşturmak için geniş yelpazede stablecoin’lerin büyük bir potansiyeli olduğunu savunuyor.
Bunun yanında makalenin yazarları IMF’in belirttiği gibi bugüne kadar doların merkez bankaları tarafından tutulan tüm yabancı rezervlerin %62’sini oluşturduğunu dile getirdi. Ayrıca yapılan açıklamalara göre dolar hegemonyası, 2008 yılındakine benzer bir finansal krizi tetikliyor.
Bu ciddi sistemik risklere rağmen ABD’de ABD devlet tahvillerinde USD rezervlerinin kapatılmasının çarpık bir küresel ekonomiyi daha da kötüleştirdiğine dikkat çekiyor. Rezervlerin kapatılması ABD’nin faiz oranlarını düşük tutmasını ve ABD hükümetinin borcunu ve GSYİH’sini “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmeyen seviyelere” çekmesini içeriyor.
Makalenin yazarları bu konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
USD’nin küresel kıtlığı, ABD ihracatçıları için ticaret açığını genişletmek ve ekonomik büyümeyi baskı altına almak için büyük bir rüzgar yaratıyor.
Blockchain Dengesizlikleri Çözebilir
Liu ve Lyons’un makalelerinde stablecoin’lerin gelişiminin, küresel likidite kaynaklarını çeşitlendirmek ve ticaret akışlarını dengelemek amacıyla Blockchain’le birlikte çalışma yönlerini güçlendirmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Ayrıca makalede stablecoin’lerin gelişmekte olan ekonomilere finansal katılımı arttırma potansiyeli de vurgulanıyor.
Bunların yanında Ekim ayında G7’de yapılan açıklamalarda da stablecoin’lerin finansal istikrarı tehdit etme potansiyellerinin bulunduğu ifade edilmişti.