Medyaya yansıyan son bilgilere göre düzenleyiciler, stablecoin‘leri fiat para birimleri hizmet politikalarıyla düzenlenmesini görüşüyor. Reuters’ın bildirdiği üzere sabit kripto paralar, geleneksel ödeme hizmetleri politikaları ile aynı süzgeçten geçmeli.
Stablecoin’ler Nasıl Düzenlenecek?
Facebook gibi büyük şirketler, ödemeler için kullanılması planlanan kendi stablecoin‘leirni piyasaya sürmeye hazırlanırken devasa bir düzenleme duvarı ile karşı karşıya kaldı. IOSCO güvenlik düzenleyicileri ve Bank for International Settlements, şu an için PayPal gibi geleneksel ödeme hizmetlerine uygulanan kuralların, çoğunlukla kripto para birimleri ile geleneksek varlık arasında bir köprü olan Tether gibi sabit paralara uygulanması gerektiğini belirtti.
Tasarı, gelecek yıl hayata geçirilmeden önce tartışılacak. Yeni politika büyük olasılıkla yukarıda belirtilen ödeme hizmetine uygulanan kurallar kümesini oluşturacak. Kurallar, stablecoin sağlayan şirketin tüzel kişilik olarak hareket etmesini gerektirecek.
Stablecoin’lerin İnanılmaz Yükselişi
Yatırımcılar finansal portföylerini çeşitlendirmek ve hızla büyüyen sektöre adım atabilmek için daha fazla yol aramaya başladığında stablecoin’ler pandemi sırasında büyük bir yükseliş oranına ulaştı. Piyasadaki en büyük stablecoin olan Tether, 2021 yılında 68 milyar dolarlık kapitalizasyona tırmandı. CMC verilerine göre USD Coin gibi çeşitli stablecoin’ler aylarca milyarlarca birimlik devasa bir büyüme ile karşı karşıya kaldı.
IOSCO Başkanı Ashley Ian Alder, kripto para birimleri için açık ve pratik rehberlik standartlarının geliştirilmesine yol açacak organize bir yasal çerçeve oluşturmayı dört gözle beklediklerini aktardı.
Bu yazının kaleme alındığı an itibarıyla stablecoin piyasasının toplam değer 129 milyar doları aşmış durumda ve Tether 68 milyar dolarlık değer ile bu alana öncelik etmektedir. Tether’in yanı sıra USD Coin ve Binance USD piyasa kapitilizasyonunda önemli yerlere sahip sabit kripto paralardır.