E-mail hizmeti veren MailChimp Twitter, Facebook, Google ve Snapchat’in safına katılarak kripto para reklamlarını yasaklayacağını duyurdu. Şirketin bu kararını almasındaki gerekçe “scam vakalarını, dolandırıcılığı, şifre avcılığını ve kötü sonuçlar doğurabilecek girişimleri” engellemek istemesi.
Şubat ayında ICO ve blockchain faaliyetleriyle bağlantılı tüm hesapları kapayacağını duyuran şirket bu kararında sözde yumuşamaya gitti. Şirketin web sitesinden 29 Mart’ta yapılan açıklamada şu ifadeler geçiyor:
“Kripto paraların satışı, işlemi, değişimi, depolaması, marketing’i ve üretimiyle, ek olarak ICO’lara bağlı dijital varlıklarla ilgilenen şirketlerin, bu faaliyetleri için MailChimp’i kullanmasına müsaade edemeyiz.”
Platforma üye kullanıcılar karara Twitter üzerinden büyük tepki gösterdi. Pomp isimli Twitter hesabı:
“Söylentilere göre Mailchimp ICO ve kriptolarla alakalı tüm e-mail kampanyalarını engelliyor. Büyük platformlar uyguladıkları sansür politikasının kripto paralara zarar vermekten çok olumlu katkıda bulunduğunun farkında değil. İnsanlar bundan sonra merkezi kuruluşlara karşı harekete geçecek. Sansürle herkesin gerçek yüzü ortaya çıktı.”
Kendisine yöneltilen ağır eleştiriler karşısında ‘geri adım’ atan MailChimp’in tweet’i resmen piyasayla alay eder nitelikte:
“Kripto paralarla ilgili bilgilerin tamamen yasak olduğunu söylemek yanlış olur. Kripto paraların satışı, değişimi, depolaması veya marketing’inde aktif olarak yer almadığınız sürece bilgi gönderimi yapabilirsiniz.”
Yasak kervanı
İlk olarak Facebook’la başlayan yasak trendini Google, Twitter ve Snapchat takip etti. Yasaklara karşı harekete geçen Rusya, Güney Kore ve Çinli Blockchain kuruluşları, “piyasa manipülasyonu” yaptığı gerekçesiyle sosyal medya platformlarına dava açacak.
Son söz olarak; kripto paraların yasaklamayla engellenebileceğine veya piyasadan silineceğine inananlara Aşık Veysel’in şu sözünü hatırlatmak isterim: “Harekete kimse mani olamaz.”