“Bilgisayar mühendislerini kendi makineleriyle baş başa bırakın, onlar Sovyetler Birliği’ni yeniden yaratacak.”
Bu sözler, Microsoft, Google ve Yahoo gibi teknoloji devi şirketlerde üst düzey pozisyonlarda çalışmış bir ekonomist olan Preston McAfee’ye ait… Geçtiğimiz günlerde Teksas’ta düzenlenen SXSV Konferansı’na katılan McAfee’ye göre, yazılım mühendisleri herhangi bir bilgisayar sistemi tasarlamak için en etkili ilke olarak merkezileşmeyi benimsiyor. Ancak asıl mesele, Blockchain teknolojisini temel alan ağlar gibi merkezsiz sistemler, komuta kontrol yapıları nispeten yetersiz olsa da, genellikle daha olumlu sosyal sonuçlara yol açıyor. İnternetteki mevcut duruma bakıldığında hem bu fikri hem de McAfee’nin düşüncülerini değerlendirmekte fayda var.
Belki de internet, bir Berlin Duvarı anıyla karşı karşıyadır…
Merkezsiz Sistemler
Sosyal medya alanında Blockchain teknolojisine en çok ilgi gösteren şirketlerden biri: Facebook. CEO Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde kullanıcıların Facebook, Instagram ve WhatsApp’taki verilerini uçtan uca şifrelemeyle koruyacak “sosyal ağlar için gizlilik odaklı bir vizyon” benimsemeyi önerdi.
Harvard Hukuk profesörü Jonathan Zittrain ile yaptığı bir röportajda ise Zuckerberg, kullanıcı verilerinin Blockchain tabanlı bir sistemde saklanması üzerine çalıştıklarını kabul etti. Bu açıklamalarla ilgili detaylı bilgiler paylaştığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Zuckerberg’in yaptığı tüm bu açıklamalar da akıllara aynı soruyu getirdi: Facebook Coin mi geliyor?
Öte yandan Twitter CEO’su Jack Dorsey için de kripto para ve Blockchain dendiğinde akan sular duruyor. Bitcoin’in “internetin ana para birimi olacağına” inanan Dorsey’nin Lightning Labs’e yatırım yaptığı da biliniyor. Ayrıca Dorsey’nin CEO’luğunu yaptığı Square’in de kripto mühendislerini işe alacağı haberleri gündemde kendine yer buldu.
Aslında kullanıcı verilerini toplayıp paylaşarak adeta servet elde eden sosyal medya platformlarının merkezsiz sistemlere sıcak bakması şaşırtıcı bir durum…
Özellikle Facebook, iş şeklini değiştiremeyeceğini dile getiren birçok uzmanın eleştirisine maruz kalıyor. Zuckerberg’in gizlilik ve merkezsizlik düşüncesinin algı yönetiminde başka bir şey olmadığını savunan kripto para birimi öncülerinin sayısı da az değil…
Değişim Rüzgarları
Tüm bunların yanında net bir şey var: Topluluk değişim için baskı yapıyor. Ancak bu değişimin sözde mi özde mi olacağı daha önemli bir konu.
Halkın çıkarları yerine kendi çıkarlarını gözetmeye başlayan siyasi liderlere karşı çıkan vatandaşlar gibi sosyal medya kullanıcıları da kişisel verilerinin bu şekilde satılmasına karşı çıkıyor.
Öte yandan kullanıcılar olmadan sosyal medya platformlarının birer hiç olduğu da ortada. Bu yüzden sosyal medya devleri artık ürünlerin değil kullanıcıların merkezde olduğu modeller tasarlıyorlar.
McAfee’nin metaforuna geri dönelim. Kapitalist ekonomilerdeki hükümetlerin, vatandaşlar birbirleriyle işlem yapma yetkisine sahip olduklarında nasıl iktidar sahibi olduklarını düşünelim. Benzer şekilde kullanıcılarının eşler arası işlem yapabilmelerine imkan tanıyacak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının ağlarının nasıl genişleyeceğini de hayal edebiliriz.
Her şekilde internette değişim rüzgarlarının estiğini hissedebiliyoruz. İnternetin merkezi sistemleri merkezsizleşmeye doğru ilerliyor. Asıl soru şu anki platformlar bu duruma uyum sağlayabilecek mi? Yoksa MySpace gibi tarihe mi karışacaklar…
Kaynak: Coindesk