San Diego Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, Haziran 2022 ve Haziran 2023 tarihleri arasında X (eski adıyla Twitter) üzerinde 87 bin 617 hesaptan oluşturulan 95 bin 111 dolandırıcılık listesini ortaya çıkaran ve GiveawayScamHunter olarak adlandırılan tam otomatik bir dolandırıcılık tespit sistemi geliştirdi.
X’de Bulunan Listeler’e Dikkat
Sosyal medya devi X‘deki Listeler seçeneği, kullanıcıların zaman akışında gördükleri paylaşımları özelleştirmelerine, düzenlemelerine ve önceliklendirmelerine imkan tanıyan bir sosyal medya platformunun özelliğidir. Kullanıcılar diğer kullanıcıları izinsiz olarak listelere ekleyebilir ve bir listeden çıkmanın tek yolu listeyi oluşturanı engellemektir. Araştırmacılar bu durumun dolandırıcılara alan açtığına dikkat çektiler.
10 Ağustos’ta yayımlanan araştırma makalesine göre, 365’ten fazla kurban sözde ücretsiz kripto para hediye edildiği iddiasıyla kurulan tuzaklara düştüler ve tahmini olarak 870 bin dolar değerinde kripto para kaybetti. Ekip, araştırma sonuçlarını ve tespit edilen hesapları X’e bildirmesine rağmen araştırmanın sonuçlarının hazırlandığı sırada spam hesapların yaklaşık yüzde 44’ünün aktif olmaya devam ettiğini de ekledi.
Ekip, “Çalışmamız, X’deki dolandırıcıların yayılma stratejileri ve davranışlarının yanı sıra mağdurların ve verilen kayıpların ölçeğine ışık tutarak, dolandırıcılıkların sosyal ağlarda yayılmasını önleme ve kullanıcıları bu tür bir dolandırıcılığın hedefi olmaktan korumaya olan acil ihtiyacı vurguluyor.” dedi.
Yılın İlk Yarısında 656 Milyon Dolar Değerinde Kripto Para Çalındı
Web3 güvenlik şirketi Beosin, 1 Temmuz’da yılın ilk yarısında kaydedilen dolandırıcılık, hack ve rug pull vakalarında 656 milyon dolar değerinde kripto paranın kaybedildiği yönünde bir rapor yayımlamıştı. Rapora göre yılın ilk yarısında kurbanlar 108 protokol saldırısında 471.43 milyon dolar, çeşitli kimlik avı dolandırıcılıklarında 108 milyon dolar ve 110 rug pull dolandırıcılığında 75.87 milyon dolar kaybettiler.
Geçtiğimiz yılla bir kıyaslama yapıldığında, yılın ilk çeyreğinde 1.91 milyar dolar kayıp bildirilirken, ikinci çeyrekte 1.69 milyon dolar kayıp bildirildi. 2023’ün yalnızca birinci çeyreğinde bu rakam 656 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu da geçtiğimiz yıldan bu yana çalınan kripto paralarda büyük bir düşüş olduğuna işaret ediyor.
Beosin analistleri raporda konuya ilişkin düştükleri notta “Çalınan varlıkların yüzde 45,5’ine tekabül eden yaklaşık 215 milyon dolarlık çalıntı varlık kurtarıldı. Buna karşılık 2022’de sadece yüzde 8’i kurtarılmıştı. Çalınan varlıkların 113 milyon doları kripto karıştırıcı (mixer) protokollerine aktarıldı: 45.38 milyon doları Tornado Cash‘e olmak üzere, 68.14 milyon dolarlık kısım diğer karıştırıcılara transfer edildi.” ifadelerine yer verdiler.