Kripto paralarla alakalı düzenleyici riskler fiyatı baskılarken önemli açıklamalar geliyor. ABD artık kapsamlı bir regülasyon istiyor. Bu beklenti yılın son çeyreğinde daha da güçlendi. Çalışma grubu oluşturuldu, sunumlar yapıldı. Ancak asıl sorun stablecoin hakkında nasıl bir adım atılacağıydı. FED üyesi kısa süre önce bunlarla ilgili bir açıklama yaptı.
Stablecoin Yasağı Gelecek Mi?
FED üyesi Christopher Waller stablecoinlerin bankacılık mevzuatlarına tabi tutulmasını istedi. Bununla birlikte stablecoinlerin ABD için ciddi bir risk içermediğini de söyledi. Pozitif açıklamalarla Bitcoin yükseliyor.
Stablecoinleri çağın getirdiği yenilik olarak nitelendiren Waller, bunlardan korkulmaması gerektiğini de düşünüyor.
“Kripto ekosisteminin doğurduğu inovasyona seviyeli bir oyun alanı tanımalıyız. Onlara rekabet şansı tanımamız gerekiyor”.
Yatırımcıları korumak için stablecoin düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu tekrar eden FED üyesi, gerekli adımların atılmasını istiyor. Bankaların sınırlarını belirleyen mevzuatları ele alan Waller, stablecoinlerin bu mevzuatların bir kısmına tabi olabileceğini söylüyor. Stablecoin ihracatı yapan şirketlerin direkt olarak banka muamelesi görmesine ise karşı çıkıyor.
Bitcoin (BTC) Son Durum
En büyük kripto para birimi yeniden 60.000 dolar desteğinin üzerinde tutunuyor. Gelen olumlu açıklamalar altyapı tasarısının tahribatını bir miktar azalttı diyebiliriz. Bitcoin hali hazırda başarısız direnç testlerinin bedelini ödüyor. Birçok analist uzun süredir 58.000 testlerinin gelebileceğinden bahsediyordu. Evergrande iflasıyla erkene çekilen düzeltme şimdilik bitti diyemeyiz.
Bitcoin için kısa vadede 63.000 desteğine tutunmak önemli, 66.500 doların üzerine çıkabilirse yeniden 70.000 dolar direncinin testi mümkün hale gelecek. Taproot güncellemesi ve altyapı tasarısı iki önemli gelişmeydi. Kriptoyla alakalı toplanan komitenin de olumlu konuşması fiyat üzerindeki baskıyı iyiden iyiye azaltacaktır.
Hacimli gelen düşüşün toparlanması için elbette iyi haberlere de ihtiyaç var, belki de Hindistan kripto paralarla alakalı kucaklayıcı bir düzenleme kararı açıklayabilir. Şimdilik genel izlenim bu yönde olsa da net bir fikir beyan etmiş değiller. ABD ve Hindistan gibi ülkeler kripto para ekosisteminin sadece volatilite olmadığını görüyor. İnovasyonu desteklemek ve kendi ülke menfaatleri için bunu kullanmak adına daha kucaklayıcı bir dil kullanmaya çalışıyor. Peki ama Çin? Elbette Çin’de blockchain odaklı inovasyonlara yöneliyor, ancak onlar kripto para ekosistemini dışlayarak kendi yerli ve milli blockchain dünyalarını inşa etmeye çalışıyor.
Bunu şöyle yorumlayabiliriz, internet diye bir şey ortaya çıktı ve tüm dünyadan erişilebiliyor. Fakat siz tüm dünyanın kullandığı interneti değil de sadece kendi ülkenizde oluşturduğunuz online bir ağı kullanmak istiyorsunuz. Bu elbette daha hızlı olabilir, güvenli olabilir uzar gider. Ancak dünyanın geri kalanıyla etkileşiminizi kesmiş olursunuz. Çin şimdilik bunu deniyor, bakalım Çin “intraneti” global “interneti” yenebilecek mi?