Dijital Ekonomi uzmanı Phil Godsiff blockchain teknolojisinin daha önce akıllara hiç gelmemiş bir kullanım alanına dikkat çekiyor.
Son analizler Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl üretilen yiyeceklerin yüzde 50’sinin çöpe gittiğini gösteriyor. Bu rakam tüm dünya genelindeki yiyecek üretimi için yüzde 30 dolaylarında.
Perakendecilerin bu durumdan mutlu olduğuna dikkat çeken Dijital Ekonomi uzmanı Phil Godsiff’e göre düşük fiyatlı bol tedarik sistemi satışların sürekliliğini sağlıyor. Ancak madalyonun diğer yüzünde yiyecek endüstrisindeki sanayileşme beraberinde son yüzyılın deli dana gibi hastalıklarını da getiriyor. Örneğin sadece ABD’deki antibiyotiklerin yüzde 80’i yiyecek üretiminde kullanılıyor.
Godsiff soruyor; “Tüm bu yiyecekler hangi kaynaklardan ve hangi yollar ile masamıza ulaşıyor?” Büyük okyanusta yakalanan bir ton balığının masanıza konserve olarak gelene kadar içinden geçtiği süreçlere tüketiciler ne kadar güvenebilir?
Blockchain teknolojisinde her bir adımın takip edilebilir ve şeffaf yapısı nedeniyle Godsiff’e göre bu teknoloji yiyecek tedarik ve dağıtım zincirlerinde kullanılabilir. Hatta şimdiden Provenance gibi girişimler tarım için bu teknoloji üzerinde çalışmaya başladılar.
Soframıza getirilen hayvanların DNA bilgilerine kadar pek çok verinin blockchain sistemleri ile takip edilmesi sadece üretilen yiyeceklerin değil tüketimin de daha kontrollü ve israfın azaltılabilir olmasını sağlayabilir.
Kaynak: fintechistanbul.org