Joseph ilk olarak 980 Litecoin’i kendi cüzdanına aktardı ve çalışma arkadaşlarını Litecoin’leri önlem almak amacıyla kendi cüzdanına transfer ettiğine inandırdı. Kısa bir süre sonra patronuna Litecoin’leri tekrar şirket cüzdanına geçirdiğini söylese de coin’ler hala Joseph’ın hesabındaydı.
İki ay sonra Joseph şirketin kripto para borsalarıyla ilgilenen departmanında çalışmaya başladı. Yetkisi olmadığı halde 55 bitcoin’i kendi cüzdanına aktardı. Aktarımı yaptığı sırada 55 bitcoin 433 bin dolar değerindeydi. Bu defa da patronunu şirketin borsa hesabındaki engeli kaldırmak için hesaba para attığına inandırdı. Daha sonradan 27 bitcoin’i şirketin hesabına geri gönderse de 28 bitcoin Joseph’ta kaldı.
Ancak davanın savcısı, Joseph’in, şirketin iddia ettiğinden daha fazla bitcoin çaldığını öne sürdü. Resmi suç duyurusunda Joseph’in bir noktada değeri toplamda 2.8 milyon doları bulan 284 bitcoin’i olduğu not düşüldü. Joseph bir süre sonra şüphe çekmemek adına 102 bitcoin’i tekrar şirket cüzdanına gönderdi.
Joseph şirketin parasıyla risk almak isteyince durum biraz daha karmaşıklaştı. Yine şirketin bütün kripto paralarını çekti ve bu sefer parayı marjin işlemleri için kullandı. Marjin ve teminat tamamlama çağrıları yüksek risk taşıyan ve yüksek gelir vaat eden fırsatlar olarak bilinir. Genellikle yatırımcılar teminat tamamlama çağrılarına yüklü miktarda yatırım yapmazlar. Tabii ki Joseph’in sıradan bir yatırımcı olduğunu söyleyemeyiz.
Suç raporuna göre Joseph yüksek meblağlarla marjin işlemleri yapmış ve kaçınılmaz olarak bitcoin’lerin bir kısmını kaybetmiş. Şirket durumun farkına vardığında ancak 1.4 milyon dolar kurtarabilmiş. Bu da ilk raporda belirtildiğine göre şirketin 603 bin dolar kaybettiği anlamına geliyor.
Joseph başlangıçta küçük miktarlarla yatırım yaparak kar elde etmek istediğini ama kaybetmeye başlayınca daha fazla risk almaya başladığını itiraf etti. Verdiği ifadede şöyle konuştu:
‘’Niyetim şirkete kar sağlamaktı, kendim için yapmadım. Daha sonra verdiğim zararı telafi etmek için uğraşırken her şey daha kötüye gitti. Nasıl duramadım hala inanamıyorum.’’
Yüksek Riskli Yatırımlar
Yüksek riskli marjin işlemleri büyük miktarda para kazandırabilir; ancak aynı oranda hasara da yol açabilir. Birçok yatırımcı kaybettiklerini geri almaya çalışırken daha fazlasını kaybediyor. En nihayetinde özellikle büyük bir meblağ riske edilmişse kar sağlamak oldukça zorlaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde Cornell eğitim görevlisi profesör Emin Gün Sirer son zamanlarda yaşanan kripto para patlamasının ardından kısa sürede kolay yoldan kar etme amacıyla kripto para borsalarını kullanan yatırımcılar hakkında şunları ifade etti:
‘’Kesinlik peşinde olanlara karşı dikkatli olun. Fiyat grafiklerini inceleyip büyük resmi gördüğünü iddia eden hiç kimseye itibar etmeyin. Kendilerini uzman gibi göstermeye çalışan, üniversitelerin ekonomi bölümlerinden mezun olmuş aptalları görmezden gelin. Ve bırakın bu tip kaybeden yatırımcılar batmaya devam etsin. Sadece uzun vadede kullanılacağını düşündüğünüz coin’leri satın alın ve elinizde tutun.’’
Kripto para borsaları gibi yüksek dalgalanma yaşanabilen borsalarda kısa süreli yatırımların fazla riskli olduğunu anlamak önem arz ediyor. Yatırımcıların atacağı adımları iyice düşünüp dikkatli davranması gerekiyor.