Cardano’nun (ADA) yaratıcısı Charles Hoskinson, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple’a ve iki üst düzey yöneticisine açtığı davayı ve XRP’nin bir menkul kıymet olup olmadığını yorumladı. Hoskinson bir “Ask Me Anything” etkinliğinde kripto para birimlerinin düzenlemeler ile ilgili yaşadıkları sorunun bir kısmının token’ların dinamik ve kategorize edilmesi zor doğasından kaynaklandığını ifade etti.
“XRP Bir Menkul Kıymet Değil”
Hoskinson konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, kripto para birimleri ile ilgili sorunun hem her şeyi yapmaları hem de hiçbir şey yapmıyor gibi görünmelerinden kaynaklandığını ifade ediyor. Cardano kurucusu konuyla ilgili olarak, “Kripto paralar bazı günler menkul kıymet gibi görünüyorlar, bazı günler emtia gibi görünüyorlar, bazı günler para birimine benziyorlar ve bazı günler tamamen başka bir şeye benziyorlar. Birçok yönden kripto para birimleri finansın kök hücreleridir. Bir kök hücre bir süper hücre gibidir ve temelde bir kalp hücresi veya bir beyin hücresi veya benzeri olabilir.” ifadelerini kullanıyor.
Düzenlemelerin bu gibi sebeplerle zor olabileceğini ifade eden Hoskinson, kripto para birimlerinin çoğu zaman düzenleyicileri uzaklaştırdığını ifade etti.
Öte yandan Hoskinson, XRP‘nin sekiz yıllık tarihinin bu noktasında, ilk günlerinde durumu farklı olsa da Ripple’ın bir menkul kıymet olduğuna inanmadığını dile getirdi. Daha önce de XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını ifade ettiğine değinen Hoskinson, şu anki haliyle mevcut kullanımı ve ekosistemin sahip olduğu merkeziyetsizlik seviyesi sayesinde bu görüşünün kesinlikle doğru olduğunu savundu.
XRP’nin Dağıtım Şekli Mi Sorun?
Bunların yanı sıra Hoskinson, piyasa hacmi bakımından en büyük dördüncü kripto para biriminin dağıtılma şeklinin bir sorun olup olmadığını sorguladığını ifade ediyor. Hoskinson’a göre, Ripple genel anlamda bir menkul kıymet değil. Ancak Hoskinson XRP’nin menkul kıymet gibi davrandığı noktaların olduğunu ve bunun kesinlikle kafa karıştırıcı olduğunu dile getirdi.
Çünkü Hoskinson, akıllı sözleşmeler çağında bir şirketin XRP’yi dağıtma yetkisinin olmasının ve bahsi geçen şirketin XRP harcama yetkisine de sahip olmasının sorun olduğunu ifade ediyor.
Ripple ile ilgili daha geniş bilgilere “Ripple Nedir? Detaylı Ripple Rehberi” adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
XRP’nin Kaçışı Yok Mu?
Hoskinson, daha önce SEC’in EOS’a karşı açtığı davada EOS’un bir kaçış yolunun olduğunu da yaptığı açıklamalarda belirtti. Çünkü EOS’un attığı adımlar Hoskinson’a göre sağlamdı ve varlığın bir menkul kıymet olup olmadığı tartışmasının çıkmasına izin vermediler.
Ancak bu noktada XRP’nin kaçışı bulunmuyor. Çünkü SEC XRP’nin 2012’de de bir menkul kıymet olduğunu ve 2020’de bir menkul kıymet olarak işlem görmeye devam ettiğini düşünüyor. Dolayısıyla 8 yıldır yapılan her hareket menkul kıymet yasalarına aykırı olarak yapılıyor.
Ancak sonuç ne olursa olsun, XRP bir menkul kıymet olarak kabul edilse dahi Hoskinson kripto para birimi sektöründe bir domino etkisinin yaşanmayacağını ifade ediyor.