Diyarbakır’da yaşayan şarküteri sahibi Oktay Denli yedi arkadaşıyla birlikte dijital para birimi geliştirdi.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan ve işletme mezunu olan Oktay Denli işsiz kaldıktan sonra dijital para birimi üzerinde çalışmaya başladı. Uzun süren çalışmaların ardından yedi arkadaşıyla beraber Osereum adını verdikleri kripto parayı üretmeyi başardılar. Denli şimdi sahibi olduğu şarküteriden sistemin yönetimini de sağlıyor.
Denli, ürettikleri dijital para biriminin SHA 256 ile kodlandığını belirtti. Denli, “2009 yılında Bitcoin üretildikten sonra arkadaşlarımızla ‘Neden bizim de kendi kripto paramız olmasın” diye düşündük ve bu kararı aldık. Toplam yedi kişilik bir ekibimiz var. Arkadaşlarla beraber tasarladığımız kripto paranın yönetimini şarküteriden gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Denli, diğer kripto para birimlerinin aksine Osereum’un kar amacı gütmediğini, kazançlarının %70’ini kanser üzerine araştırmalar yapan bilimsel kuruluşlara ve vakıflara adamak istediklerini açıkladı. Denli bu konuyla ilgili şunları söyledi;
Bizim projemizin amacı, kanser hastalıkları için bilimsel araştırma yapan kamu kurum ve kuruluşlarına destekte bulunmak. Bunlara fon sağlamak. Projenin yüzde 50’si buna ait, yüzde 20’si de aynı şekilde kanser hastaları üzerine faaliyette bulunan kar amacı gütmeyen vakıf ve derneklere ait. Geriye kalan kısmı ise geliştirici ekibimize gidecek. Bizim sunucularımız var. Bu sunuculara gidecek. Kurum kuruluşlar da bizden destek talep edebilir. Biz bu taleplerin tamamına açığız.
Denli ekiplerinin biri Çin’den biri Gürcistan’dan diğerleri Türkiye’den olmak üzere 7 kişiden oluştuğunu da ekledi.
Helal olsun vallaha bırak Diyarbakırdan Türkiyeden böyle güzel bir ekibin ve projenin çıkması beni mutlu etti doğrusu. Tebrik ederim arkadaşlar çalışmalarınıza devam edin