Bitcoinin devasa büyümesinin yalnızca internet ortamındaki insanlar tarafından fark edilmediğini söyleyebiliriz. Çünkü Rusya’nın Obninsk şehrindeki Romanlar, kazanç elde edebilmek için dijital paraların popülaritesini kullanarak insanları dolandırdı.
Geçtiğimiz birkaç gün boyunca çingeneler; büyük bir yerel mağazanın yakınlarında, bitcoin olduklarını iddia ettikleri değersiz paraları büyük meblağlar karşılığında sattılar. Halkı dolandıran Romanlar, sattıkları paraların gerçek bitcoinin fiziksel bir temsili olduğu konusunda insanları ikna ettiler.
Mükemmel bir anlaşma
Dolandırıcılık; Obninsk şehrinde yaşayan bir vatandaşın sosyal medyada, neler döndüğü hakkında insanları uyaran bir ileti yayınlamasıyla fark edildi.
Bu dolandırıcılık hadisesiyle, bitcoinin büyümesinin ve popülaritesinin çok uzaktaki yerlere kadar uzanmış olduğunu görüyoruz. Ancak dijital paraları kavramada, başka bir deyişle onların tam olarak ne olduğunu bilmede, insanların halen yetersiz olduğu sonucuna da varabiliriz.
Vatandaşın yayınlamış olduğu ileti ise şu şekide:
“Güvenilir görünümlü çingeneler Aksenov Caddesindeki büyük bir mağazanın yakınlarında bitcoin satıyorlar. Kocam iki bitcoin için tam 1000 ruble ödeyerek eve geldi ve çingenelerin sahtekar oldukları ortaya çıktı. Bunları satmalarına olanak yok.”
1000 ruble yaklaşık 17 dolara denk geldiğinden, bu tür bir satışın vadettiği kazancın gerçek olamayacak kadar kârlı olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Kazanılacak para
Bilinene göre çingeneler, talihsiz alıcıyı bitcoinin fiyatının yükselişte olduğuna ve herhangi bir düşme belirtisi göstermediğine inandırdılar. Buraya gelene kadar herhangi bir yalandan bahsedemeyiz. Ancak alıcıya 1000 rublelik bu yatırımın kendisine çok daha fazlasını kazandıracağı söylendi.
Satılan bu paraların üzerinde yuvarlak levha görünümlü bir zemine basılmış belirgin bir bitcoin logosu yer alıyor. Ancak taşıdıkları değerin, satıldıkları değerden çok daha az olduğu su götürmez bir gerçek.
Olanları sosyal medya üzeriden öğrenen bir kullanıcı, satın aldıkları paraları gerçek değerleri karşılığında bir online site üzerinden satabileceklerini söyleyerek, talihsiz çifte yardımcı olabilecek bir tavsiyede bulundu. Zararın tamamını karşılayamayan bu değer, yaklaşık 300 rubleye denk geliyor.
Kaynak: Cointelegraph