Rus hukümeti, kanun taslağının yayımlanmasıyla, kripto para birimleri ve ICO’lar hakkındaki federal düzenlemeleri tamamlama aşamasına resmen geçti. Kanun taslağı, kripto para birimlerinin oluşturulmasını, yayımlanmasını, saklanmasını ve dolaşımını düzenliyor.
Yasal Kripto Tanımları
Rus hukümeti, Rusya’da ki kripto para birimlerini düzenleyen “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” başlıklı yasa taslağını resmi olarak yayımladı.
Kripto paralarla ilgili düzenlemelere başlandığı Aralık ayından, nihai tasarının yayımlandığı Çarşamba gününe kadar konuyla ilgili çok fazla tartışma ve değişiklik yaşandı. Nihayetinde yayımlanan tasarıda ise, “Bu federal kanun resmi yayım tarihinden 90 gün sonra yürürlüğe girer.” ifadesi yer aldı. Yasa tasarısına göre;
Bu federal kanun, dijital finansal varlıkların yaratılması, yayımlanması, depolanması ve dolaşımında ortaya çıkan ilişkilerin yanı sıra akıllı sözleşmelerle verilen yükümlülüklerin hak ve performansının uygulanmasını da düzenlemektedir.
Yasa tasarısının yaptığı resmi tanımlar, tokenleri, akıllı sözleşmeleri, kripto paraları, borsaları ve madenciliği de içeriyor.
Tasarıya göre kripto paralar, “Dijital işlem kayıt defterinin muhafaza edilmesine ilişkin kurallara uygun olarak, bu kayıt defterindeki katılımcılar tarafından dijital işlemlerin, dağıtılmış kayıt defterinde yaratılan ve muhasebeleştirilen dijital finansal varlık tipi.” olarak tanımlanıyor. Token ise, “Finansman çekmek için bir tüzel kişi veya bireysel bir girişimci(bundan sonra ihraççı olarak bahsedilecek) tarafından yayımlanan ve dijital kayıtlara kaydedilen bir dijital finansal varlık türü.” olarak tanımlanıyor.
Yine tasarıda madencilik hakkında, “Kripto para yaratmayı veya doğrulama işlemi için bir bedel almayı amaçlayan girişimci bir faaliyet.” olarak bahsediliyor. Ayrıca madencilik faaliyeti “yasal olarak geçerli” bir eylem olarak da tanımlanıyor.
Alım Satım Hakları
Tasarıda Rus halkına, kripto paralar ve diğer dijital varlıklar aracılığıyla devlet para biriminde ticaret yapma hakkı da açıkça tanınıyor;
Dijital finansal varlık sahipleri, sahip oldukları dijital finansal varlıkları ve devlet paralarını kripto para borsalarını kullanarak farklı kişilerle istedikleri gibi değiş tokuş etme hakkına sahiptirler.
Bu maddeyi ise Forbes Rusya, “Rus vatandaşları, kripto para ve tokenleri yalnızca menkul kıymet piyasasının profesyonel katılımcıları vasıtasıyla alıp satabilecek.” şeklinde açıklıyor.
Borsalar ve Cüzdanlar
Kripto para borsalarının tanımından sonra tasarı, kazançlar hakkında, “Dijital finansal varlık borsalarının operatörleri yalnızca tüzel kişiler olabilir.” diyerek açıklamalara devam ediyor.
Tasarıya göre borsalar, Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak kurulmalı ve 22 Nisan 1996 tarih ve 39-FZ sayılı Federal Yasa’nın “Menkul Kıymetler Piyasası Hakkında” maddesinin 3 ile 5. maddelerinde belirtilen faaliyetleri yürütmelidir. Ayrıca borsalar, Organize Ticarette, 21 Kasım 2011 tarih ve 325-FZ sayılı Federal Yasa’sına göre ticaret organizatörleri olan tüzel kişiler, olabilirler.
Yasa tasarısı aynı zamanda cüzdanlara da kısıtlamalar getiriyor. Tasarıya göre cüzdan, “Dijital kayıtlarla ilgili bilgileri saklamanıza ve erişebilmenize olanak tanıyan bir yazılım ve donanım aracıdır.” şeklinde tanımlanıyor. Bununla birlikte tasarıda cüzdanla ilgili, “Yalnızca dijital finansal varlık borsası operatörleri tarafından ve sahibinin kimlik tespit prosedürleri 7 Ağustos 2011 tarihli Federal Yasa’ya uygun olarak gerçekleştirildikten sonra açılabilir.” ifadesi yer alıyor.
Token Satışları ve Yatırımcıları
Tasarının büyük bir bölümünde ICO’lar ele alınıyor. Satış kuralları, satış öncesi işlemler, hangi belgelerin ve bilgilerin satış öncesinde beyan edilmesi gerektiği ayrıntılı olarak açıklanıyor. Her bir ICO için, yayıncı kuruluş, ihraççı ve tokenler ile ilgili yatırım bildirimlerini kapsayan tüm bilgileri temin etmek zorundadır.
Ayrıca yasa tasarısı niteliksiz yatırımcılara da kısıtlamalar getirerek şunları belirtiyor;
22 Nisan 1996 tarihli ve 39-FZ sayılı Federal Yasa’sı uyarınca nitelikli yatırımcı olmayan kişiler, “Menkul Kıymetler Piyasası” kanununa göre, tek bir işlem dahilinde elli bin rubleden fazla işlem gerçekleştiremezler.
Kaynak: news.bitcoin.com