Dünyanın en büyük blockchain şirketlerinden birisi olan Ripple’a açılan dava, toplam piyasa değerine göre en büyük dördüncü kripto para birimi XRP’yi de kelimenin tam anlamıyla perişan etti. XRP’nin toplam piyasa değeri neredeyse %60 değerinde düştü ve önde gelen altcoin, bütün altcoinlerin yükseldiği bir anda düşüş trendine girdi.
XRP Delist Fırtınası Sürüyor
OSL, Beaxy ve bunun gibi kripto para borsalarından sonra açılan dava nedeniyle XRP’yi delist eden veya XRP işlemlerini durduran şirketlerin sayısı da inanılmaz bir şekilde arttı. Son olarak Bitstamp kripto para borsasının ABD için XRP‘yi delist etmesinden sonra iki önemli piyasa yapıcı benzer haber verdi.
Galaxy Digital ile Jump Trading sonrasında şimdiki kötü haber ise İsviçre merkezli varlık yönetim şirketi 21Shares’den geldi. Daha önce Amun olarak bilinen ve önemli kripto para ETP’leri ile yatırım sepetleri oluşturan 21Shares, XRP’yi ETP ürünleri arasından kaldırdı.
21Shares, HODL ve KEYS Ürünlerinden XRP’yi Kaldırdı
21Shares tarafından piyasaya sürülen ürünlerden “HODL” ve “KEYS” XRP delisti ile karşı karşıya kaldı. Şirketin aynı zamanda sadece XRP fiyatına endeksli olan AXRP isimli ETP için de delist kararı alabileceği belirtiliyor. 21Shares’in HODL ve KEYS isimli ETP’leri ise sadece XRP yerine birden fazla kripto para birimini teminat olarak kullanıyor.
21Shares’in söz konusu 2 ETP’sinin ikisi de ABD merkezli herhangi bir kripto para borsasında bulunmuyor. Peki neden İsviçre merkezli bir varlık yönetim şirketi ABD riski bulunmamasına rağmen delist kararı aldı? 21Shares CEO’su Hany Rashwan konu hakkında yaptığı açıklamada şirketin endeks kurallarında buna dair bir madde olduğunu belirtti.
Likiditesi Yeterli Değil
CEO tarafından yapılan açıklamada “menkul kıymet olan bir token veya likidite sorunu çekebilecek bir token” maddesine dikkat çekerek, XRP’nin iki seçeneğe de uyduğunu belirtti. Rashwan, özellikle önde gelen birçok OTC şirketi ile piyasa yapıcının XRP’yi delist etmesi ile beraber bunun likiditesinin zarar gördüğünü belirtti.
Bir ETP’nin likiditesinin olmaması ise tam olarak bu ürününü ölü olduğu anlamına geliyor. Rashwan da bunun farkında olduklarını ve Galaxy Digital ile Jump Trading’in aldıkları karar sonrası XRP’yi ürün yelpazesinden çıkarttıklarını belirtti.