ABD merkezli spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF), Salı günü 326.27 milyon dolarlık net çıkışla 11 Mart’tan bu yana en büyük günlük sermaye kaybını yaşadı. ETF’lerdeki bu çıkış yatırımcıların Başkan Trump’ın Çin’e yönelik yeni tarifelerinin piyasalarda yaratacağı etkileri değerlendirmeye başlamasıyla geldi. Trump’ın duyurduğu yüksek oranlı vergiler bugün yürürlüğe girdi. Risk iştahındaki ani değişim kripto para piyasasını olduğu kadar geleneksel piyasaları da sert şekilde etkiledi.
En Yüksek Çıkış BlackRock’ın Fonunda Oldu
Salı günkü çıkışlara öncülük eden fon BlackRock’ın IBIT’i oldu. SoSoValue verilerine göre yalnızca bu fondan 252.9 milyon dolar çıkış yaşandı. Bitwise’ın BITB fonundan 21.7 milyon dolarlık çıkış görülürken, Ark ve 21Shares’in ortak ürünü ARKB’den 19.9 milyon dolar çıkış oldu. Grayscale’in amiral gemisi GBTC ve Mini Trust fonları ile Franklin’in EZBC’si ve Invesco’nun BTCO’su da yatırımcıların satış dalgasından nasibini aldı.

Bu çıkışlarla birlikte spot Bitcoin ETF’leri üst üste dört gündür net çıkış görmüş oldu. Pazartesi günü 109.2 milyon dolarlık çıkışla başlayan bu trend, Salı günkü rakamlarla daha da belirgin hale geldi. Aynı gün toplam işlem hacmi 3 milyar dolara geriledi. İşlem hacmi Pazartesi günkü 6.6 milyar dolara ve geçtiğimiz Cuma günkü 4.4 milyar dolarlık seviyenin oldukça altında.
Presto Research analisti Rick Maeda’ya göre spot ETF’lerdeki çıkışlar yatırımcıların makroekonomik gelişmelere verdiği ani ve temkinli bir tepkiyi temsil ediyor. Maeda değerlendirmesinde “Gümrük tarifeleriyle ilgili başlıklar riskli varlıklar üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu gibi ortamlarda yatırımcılar genellikle anlatıyı bir kenara bırakıp topyekün satışa yönelir” dedi.
Riskten Kaçış Küresel Piyasaları da Sardı
Riskten kaçışla sadece kripto para piyasası değil, geleneksel piyasalar da bu gelişmelerin gölgesinde kaldı. ABD borsaları Salı gününü düşüşle kapattı. Dow Jones yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 1,57, Nasdaq ise yüzde 2,15 değer kaybetti. Endekslerdeki bu sert düşüşler yatırımcıların tarife kararlarının potansiyel etkilerine karşı pozisyon aldığını gösteriyor.
Asya piyasaları da Çarşamba gününe karışık seyretti. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 3,9 düşerken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,3 yükseldi. Güney Kore’nin Kospi endeksi ise yüzde 1,4 oranında düştü. Küresel yatırımcılar, Trump’ın Çin’e karşı açıkladığı yüzde 104 oranındaki ithalat tarifesinin küresel ticaret sisteminde yaratacağı zincirleme etkilere odaklanmış durumda.
Maeda, kısa vadede ticaret sisteminde oluşan bu tür şokların genellikle riskli varlıklar için olumsuz olduğunun altını çizdi. Ancak piyasaların en sert tepkileri genellikle belirsizlik dönemlerinde verdiğini, tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte netleşen tablo sayesinde yatırımcıların yeniden yön bulabileceğini de ekledi.
En büyük kripto para Bitcoin haberin hazırlandığı sırada yüzde 2,6 düşüşle 77 bin 465 dolardan işlem görüyor. Haftanın başında 80 bin doların üzerine çıkan Bitcoin, bu yükselişi kısa süreli bir rahatlama olarak geride bıraktı.