Bazı markalar kaliteyi, öncülüğü temsil eder ve teknoloji alanında da Apple böyle bir marka. Kriptonun tanınmış ismi iddialı bir söylemde bulundu. Kurucu Ortağı olduğu altcoini kriptonun Apple’ı olarak görmesi normal ve temkinli yaklaşılması gerekilen bir yorum. Ancak neden böyle düşündüğünü de sorgulayabiliriz.
Kripto Paraların Apple’ı
Çok iddialı bir söylem ancak Solana Kurucu Ortağı Raj Gokal, Solana‘nın vizyonunu sık sık “kriptonun Apple’ı” olarak ifade ediyor. Four Pillars’taki araştırmacılara göre Solana özünde, paralel işlemler için çoklu iş parçacığı ile en iyi kripto ağlarından biri olabilir.
Düşük ücretli, hızlı (ve maalesef her sene birkaç saat çevrimdışı) olan bu ağ DeFi ve NFT gibi alanlarda geliştiricilerin ilgisini hızla çekti. Çok fazla kullanıcıya ulaştı ve hatta günlükte 800 bine yakın kullanıcıyı yakın tarihte gördü. Four Pillars değerlendirmesi şöyle;
“Solana saniyede binlerce işlemi işleme kapasitesine sahip ve blok süreleri 400-500 ms olarak kaydedildi. Bu mevcut blockchainlerden önemli ölçüde daha yüksek performans. Sonuçta, Solana’nın bu teknik yaklaşımı benimsemesi iki misyonu gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır: yüksek kullanımı kaldırabilecek genişletilebilir bir platform ve uygulamalar arasında birlikte çalışabilirlik”.
Ark Invest’in CEO’su Cathie Wood da Solana hakkında şunları söylemişti;
“Solana gerçekten iyi bir iş çıkarıyor. Ethereum‘a bakarsanız, zamanında Bitcoin‘den daha hızlı ve daha ucuzdu. Solana, Ethereum‘dan daha hızlı ve daha uygun maliyetli”.
Solana ve Ucuz İşlemler
Ağdaki teknik sorunlar saatlerce süren kesintilere neden oluyor. Son kesintiden önce bu problemin tamamen ortadan kaldırıldığı söylense de yine aynısı oldu. Bu Solana için ciddi anlamda imaj kaybı çünkü blockchainler senede birkaç saat kesintinin yaşanabileceği bir şey değil.
Diğer taraftan ucuz ve hızlı oluşu kripto para topluluğunun çok büyük bir kısmını onun potansiyel müşterisi haline getiriyor. İnsanlar her işlem için birkaç cent bile ödemek istemiyor. Nitekim Türkiye’de 1 cent 32 kuruş yapıyor ve 0,25 cent’e insanlar 1 ekmek alabiliyor. Kripto paraların mali değer olarak olmasa da kullanıcı rakamları açısından az gelişmiş, gelişmekte olan ülkelerde ilgi gördüğünü düşünürsek insanların ekmek alacakları parayı işlem ücreti olarak ödemek istemeyişleri anlaşılır olmalı.
Tüm bunlar Solana ağındaki işlem ücretlerinin zayıf ekonomilerdeki yatırımcılar için bile hissedilmeyecek seviyede olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu gösteriyor. Bu da gelecekte kalıcı yoğun kullanıcı potansiyelini ortaya çıkarıyor.