Venezuela başkanı Nicholas Maduro’nun ifadelerine göre Rusya şu anda petrol almak için dolar yerine yuan kullanıyor, bu yüzden Petro gibi bir kripto para ile petrol almayı düşünebilir.
Yerel haber kaynakları Venezuela’nın Petro kullanılmasını istediği için çeşitli teklifler götürdüğünü bildirdi. Bu haber Rusya merkez bankasının küçük bankaların uluslararası ödemelerde kullanılmasını serbest bırakmasıyla aynı zamanda ortaya çıktı.
Putin geçtiğimiz yıl içerisinde bizzat Blockchain’le ilgilenmişti ve danışmanlarına Blockchain konusunda ilerleme kaydetmek istediğini iletmişti. Putin’e göre kim bu teknolojiyi kontrol ederse gelecekte bu konuda uzmanlığın merkezi haline gelebilir. Başka bir Rus yetkili ABD’nin interneti kontrol ettiğini ancak Blockchain’de Rusya’nın önde olduğunu belirtmişti. Devlet mertebesinde finans değişikliği bakımından kripto para alanında Rusya’nın en radikal kararı Petro ile alakalı duruşuydu, Diğer yandan Rusya’nın kağıt üzerindeki evraklar, bankalar ya da finansal kurumlar yerine halka açık Blockchain oluşturup petrolle desteklenmiş token’ları satma planı bulunuyordu. Politika bir yana bırakılırsa, oldukça iyi bir fikir gibi görünüyor, böylece kripto paraların yeni bir finans rolü aldığını görüyoruz.
Buradaki sorun uygulamada ve yeterince düzenli olmamasında. İlk başlarda Petro’nun Ethereum Blockchain’i üzerinde oluşturulacağı açıklanmıştı. Ancak sonrada NEM Blockchain’i olması kararlaştırıldı ve NEM’in böyle bir görev için yeterli olduğu düşünülmüyor. Ardından hiçbir haber gelmedi. Sadece iddialar ortada dolaşıyordu, 5 milyar dolar mayıs ayında toplanmıştı. Reuters’ın haberinde sadece 1 milyar dolar toplandığı iddia edildi. Hatta kripto paranın marketlerde, borç ödemelerinde, vergilerde kullanılabileceği söyleniyordu. Sadece sözden ibaret kaldı ve hiçbir faaliyet olmadı.
Basitçe bir itibari para birimine dayalı token çıkarabilecekken devlet destekli bir kripto para çıkarmak Venezuela için bile zor olmuş olabilir, belki de henüz erkendir. Bir yandan da Putin’in bu konudaki dirayeti abartılmış olabilir ya da iş üzerinde çalışanların yeterli olmaması muhtemel. Programcılık ve kod söz konusu olduğunda iyi oldukları söylenebilir ancak belki de birinci sınıf bir iş ortaya çıkaramamışlardır. Venezuela’nın en büyük endişesi ise Ethereum’un ülke çapında çalışabilecek ölçeklendirmeye sahip olmamasıydı, çünkü mağazalarda Ethereum’u kurmak ve onları kullanmaya zorlamak henüz ağın kaldırabileceği bir şey değil. Ek olarak Petro’nun NEM’e geçmesi sonunu başlatmış olabilir, çünkü NEM de henüz hazır değil.
Maduro’nun “ulusal” Blockchain istemesinin sebebi, istediği zaman token bastırıp, istediği zaman işlemler üzerinde kontrol sahibi olmak istemesi. Bu yüzden oluşturulacak “özel” Blockchain’in en büyük sıkıntısı halka açık bir Blockchain’e bağlanmasının çok zor olması. Ayrıca kimse Maduro’ya güvenmiyor, özel Blockchain’ine koyacağı sadece bolivar olacak, onu da kimse istemiyor. Zaten başkanlar kontrol istediklerinden dolayı sorun ortaya çıkıyor, Blockchain doğasında özgürlük bulunuyor.
Kaynak: Trustnodes