Avrupa Parlamentosu, Mart ayının başlarında kripto para birimleri için önerilen bir yasağa karşı oy kullanmışlardı. Bazı üyeler, PoW yani iş kanıtı Bitcoin gibi madenciliğe dayanan kripto para birimlerinin yasaklanmasını istiyordu. Ancak parlamento, oy çoğunluğu ile bu PoW yasası metnini tamamen çıkarma kararı almıştı.
Dijital Euro ve PoW
Tartışmalar bu süreçten sonra da sürmeye devam etti. Avrupa, özellikle Dijital Euro adımları atmaya ve kriptolar genel bir gündem haline gelmeye başladıkça PoW iş kanıtının gündemi de hala sorgulanıyor. Parlamentonun bazı üyeleri PoW yasağını tekrar gündeme getirmek istiyor. PoW yasağının destekçileri, genel olarak Bitcoin’in (BTC) ve Ethereum’un (ETH) madenciliğinin yüksek bir enerji harcamasını savunuyor. Ayrıca yasak destekçileri, bu enerji sonrası karbon salınımı nedeniyle doğaya zarar verildiğini de iletiyor.
Öte yandan kripto destekçileri ise, artık çoğu kripto madenciliğinin yenilenebilir enerji ile yapıldığını ve teknolojinin de daha verimli madenciliğe doğru evrildiğini savunuyor. Buna rağmen yasağı destekleyenler bu fikri görmezden geliyor. Ayrıca Avrupa Birliği Bakanları, PoW yasağı gündeme tekrardan gelirse bunun Avrupa’daki Web3 ve kripto benimsenmesini olumsuz etkileyeceğini bildiriyor.
Uluslararası Kripto Yarışı
Bunun yanı sıra Amerika ise, kripto yasa düzenlemesini imzalamıştı. Ayrıca Amerika Başkanı Biden, kripto piyasasındaki düzenlemeler ve hükümetin tasarıları ile Amerika’nın devletler arasındaki yarışta kripto lideri olacağını belirtmişti. Bu olay sonrasında Avrupa Merkez Bankası da Dijital Euro için çalışmalarını hızlandırmıştı. Amerika’nın ve Avrupa’nın BIS Zirvesi’nde yaptığı konuşmalardaki ortak nokta iki finans devi hükümetlerin de dijital para birimi çalışmalarına hız kattıkları ve bu konuyu öncelik olarak gördükleri görülebiliyor.
Dolayısıyla kripto evreni için ülkeler arası bir yarış güdülüyor gibi gözüküyor. Eğer Avrupa, PoW yasağını tekrardan gündeme getirirse bu, Avrupa’nın kripto para birimlerinde rakiplerine karşı geri kalmasına sebebiyet verebilir. Ancak edinilen bilgilerle Avrupa’nın PoW’u bir daha gündeme getirmeyeceği düşünülüyor.