Bitcoin yazılımının geliştiricileri Bitcoin’i gerçek anlamda tüm dünyaya hitap edecek bir para birimi haline getirmeyi hayal ediyor. Ancak geliştiricilerin bu uğurda onlarca değişiklik ve güncelleme yapması gerekiyor.
Bitcoin yazılım geliştiricileri geçtiğimiz haftalarda New York’ta düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantı sonucunda yapılacaklar listesi de aşağı yukarı netleşti. Toplantının katılımcılarından Bryan Bishop’un kaleme aldığı yazıya göre geliştiriciler gelecek yıl hangi kodlara öncelik vereceklerini konuştu. Bishop’un yazısı; geliştiricilerin ne yönde kararlar alacağına ve ne tür teknik sorunlara çözüm getireceğine ışık tutuyor.
Geliştiricilerin tamamının katılmadığı toplantının katılımcıları arasında Pieter Wuille, Matt Corallo ve Cory Fields gibi Bitcoin Core’a uzun süredir katkıda bulunan isimler yer alıyor. Yazıda bu üçlünün de aralarında bulunduğu geliştiricilerin yakın vadede nelere odaklanacağına genel hatlarıyla değiniliyor. Buna ek olarak geliştiricilerin yaklaşık 150 milyar dolarlık piyasa değerine direkt olarak etki eden Bitcoin kodunda yapmayı planladığı değişikliklere, yani sahne arkasında nelerin döneceğine dair ipuçları veriyor.
Toplantıda geliştiricilerin yeni kodu nasıl değerlendireceği/denetleyeceği ve ekleyeceği konuşuldu. Spesifik olarak değinilen önemli noktalardan biri şu: Geliştiriciler sürekli olarak değişiklik önerisinde bulunsa da bu değişikliklerin hatalı olup olmadığını ve koda uygulanmaya hazır olup olmadığını test edecek bilgi düzeyine sahip geliştiricilerin sayısı oldukça az. Geliştiricilerden biri şu şekilde bir itirafta bulunuyor:
“Bir denetçi olarak tüm bu işin altından kalkmanın mümkünatı yok ve bu durum ciddi anlamda cesaretimi kırıyor.”
Bazı kod değişiklikleri de iş yükünün ağır olması sebebiyle ortadan kayboluyor veya unutuluyor. Bu konuya değinen bir başka geliştirici, teklif edilen değişikliklerin yer aldığı her geçen gün uzayan listeyi, “harika fikirlerin yattığı unutulmuş bir mezarlık” olarak niteliyor.
Öncelik sorunsalı
Tüm bunlara rağmen geliştiriciler yeni özellikler üzerinde durmak bilmeden çalışmaya devam ediyor. MIT’den Cory Fields uzun süredir dünyanın dört bir yanındaki mevcut tüm node’ları bağlayarak P2P (kişiden kişiye) ağ koduna çeki düzen vermek için çalışıyor. Katıldığı bir röportajda Bitcoin kodunu “tek parçadan oluşan bir yığın” olarak niteleyen Fields, geliştiricilerin 2009’da yayınlanan kodun o zamandan beri “düğümünü çözmeye” çalıştığını ifade ediyor. Yıllardır kodun P2P katmanını ayrıntılı bir şekilde inceleyen Fields New York’taki toplantıda işin “neredeyse sonuna geldiğini” açıklıyor.
Fields ayrıca Bitcoin’deki harcanmamış işlem çıktıları (UTXOs) – yeni işlemlerde harcanabilen Bitcoin işlemleri veri havuzu – ile ilgili yeni bir özellik üzerinde çalışıyor. Yeni özelliğe dair şimdilik herhangi bir açıklama getirmeyen Fields, Bitcoin geliştiricilerinin bulunduğu mail listesine attığı bir mailde çok yakında gerekli bilgilendirmeyi yapmayı düşündüğünü belirtti.
Tüm bunlar bize önemli bir şeyi gösteriyor: Açık kaynaklı kod üzerinde yapılan çalışmaların dağıtımlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde geliştiriciler istediği şey üzerinde özgürce çalışabiliyor. Geliştiriciler yaptıkları çalışmaları internet üzerinden an be an birbiriyle paylaşıyor. Ancak resmi mail listesi gibi herkes tarafından takip edilen bir kaynakta paylaşım veya bilgilendirme yapmadığı sürece, bir geliştiricinin büyük bir özellik üzerinde çalıştığından kimsenin haberi olmayabiliyor.
Ve piyasada ismi en çok zikredilen Bitcoin Core geliştiricisi Peter Wuille… Hatırlatma yapmak gerekirse; geçtiğimiz yıl aktive edilen ve yatırımcılardan büyük takdir toplayan SegWit ölçeklendirme çözümünden sorumlu isim. Toplantının az ama öz konuşan katılımcılarından Wuille, piyasanın sabırsızlıkla beklediği bir başka ölçeklendirme değişikliği olan imza kümeleme (Schnorr) üzerinde yoğunlaştığını yineledi. Bunun haricinde Wuille, Fields’ın da üzerinde çalıştığı P2P ağı üzerinden gönderilen mesajları saklayarak güvenliği artırmayı hedefliyor.
İşin belki de en teknik boyutuna odaklanan Matt Corallo ise kod tabanını geliştiricilerin daha kolay bir şekilde yöneteceği büyük parçalara nasıl böldüğünü ayrıntılı bir şekilde tarif etti. Birden fazla geliştirici Corallo’nun “aşırı karmaşık” olarak tanımladığı bir parçayı bölmek için çalışıyor. Ancak bu durum Corallo’yu korkutmuyor: “Ben de denemek istiyorum.”
Bütünlüğün korunması
Corallo da diğer geliştiriciler gibi Bitcoin Core full node yazılımının kullanımını işin teknik kısmından anlamayan kişiler için kolaylaştırmaya odaklanmış durumda. Kod pek çok kaynak tarafından Bitcoin kullanmanın en kolay yolu olarak değerlendirilse de kurulumu için benzer güzel lafları etmek pek mümkün değil. Zira kodun kurulumu oldukça zor bir süreç çünkü kodu indirmek için günlerce, hatta haftalarca beklemek gerekebiliyor.
Chaincode kurucu ortağı ve yazılımcı Alex Morcos toplantıda yaptığı konuşmada kod kullanımının kolaylaştırılmasının önemine değindi. Node çalıştırmaya yönelik “kültürel bir baskının” varlığından söz eden Morcos, kullanıcılarının çoğunun node çalıştırmanın ne demek olduğunu bilmediğini savunuyor. Morcos’a göre node’ların önemi “bütünlüğü sağlamalarından” geliyor; işlemlerin geçerli olup olmadığının yalnızca node’lara bakılarak anlaşılmasından. Deneyimli isim bunun yanı sıra node’larla sağlanan bütünlüğün korunması ve hatta sağlamlaştırılmasına yönelik birkaç öneride bulunuyor.
Morcos’un ilk parmak bastığı konu, yazılımın akıllı telefonların kaldıramayacağı kadar büyük olması. Yani kullanıcılar node’lar için daima bilgisayara erişmek zorunda. Morcos’a göre bunun tek çözümü gelecekte akıllı telefonların full node’lara erişim sağlayabilecek şekilde geliştirilmesi. Ek olarak Morcos fiziksel cüzdan gibi farklı yerlerde tutulan anahtar bilgisini full node’larla kontrol etmenin mümkün olabileceğini dillendiriyor. Buna benzer birçok fikre sahip olduğunu belirten Morcos önceliğinin ne olduğu konusunda ise kararsız. Full node’ların elverişsiz yanlarının geliştiricileri kaygılandırdığını vurgulayan Morcos konuşmasına şu şekilde nokta koyuyor:
“Amacımız tabii ki doğru bir çalışma metodu benimseyerek işleri bir an önce yoluna koymak.”