Türkiye’nin en büyük kripto para borsalarından olan Paribu, bugün düzenlediği basın toplantısı ile “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” adlı raporunun detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Paribu CEO’su Yasin Oral ve Akademetre Kurucusu Halil İbrahim Zeytin’in gerçekleştirdiği basın toplantısında araştırmaya dair önemli detaylar paylaşıldı.
Araştırma Detayları
Akademetre kurucusu Halil İbrahim Zeytin’in açıklamalarına göre araştırma, Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği 12 ilden 6253 hane ile yapıldı. Yapılan açıklamalara göre diğer benzer araştırmalardan farklı olarak özellikle hane halkları ile görüşülmesi Türkiye’deki kripto para algısının daha net bir şekilde yansıtılmasını sağladı.
Öte yandan yine Zeytin’in açıklamalarına göre, toplamda kripto paraları bilen/duyan 1.000 kişiye ulaşılana kadar 6.253 hane ile görüşmeler yapıldı. 1.000 kişiye ulaşıldıktan sonra da bunlardan 300’ünün kripto paraları kullandığı sonucuna varıldı.
Ayrıca araştırmanın COVID sürecinde yapılması da çeşitli zorluklarla beraber inovatif düşünmeyi de teşvik etti ve kamera destekli video görüşmelerle araştırma yürütüldü. Zeytin’e göre normalde video görüşmelere katılma oranı çok düşükken, Paribu araştırmasında katılım oranının %90’lara ulaşıldığı görüldü.
Türkiye’de Kripto Para
Yapılan açıklamalara göre araştırmanın amacı, Türkiye’de kripto para bilinilirliğini, algısını, yatırım aracı olarak görülme eğilimini ölçmek ve kripto paraya dair beklentileri, motivasyonları ve bariyerleri tespit etmekti.
Paribu CEO’su Yasin Oral araştırma ile ilgili paylaştığı bilgilerde, daha önceki araştırmalarda elde edilen verilerden oldukça farklı verilere ulaştıklarını dile getirdi. Örneğin; yapılan farklı araştırmalarda Türkiye’de kripto paralarla işlem yapan oranı %20 iken Paribu’nun araştırmasında bu oranın %0.7 olduğu görülüyor. Oral’ın açıklamalarına göre diğer araştırmalarla Paribu araştırmasının arasındaki farkın bu kadar büyük olmasının sebebi, diğer araştırmaların yüzeysel kalması ancak Paribu’nun araştırmaya her kesimi dahil etmiş olmasından kaynaklanıyor.
Bununla birlikte araştırma sonuçlarına göre Blockchain kavramı da Türkiye’de bilinen bir kavram değil. Oral, Paribu olarak 2020 yılında atacakları çeşitli adımlarla Blockchain trenini kaçırmamak için aksiyonlar alacaklarını dile getirdi.
Hangi Sınıflar Kripto Kullanıyor?
Paribu’nun araştırmasında sosyoekonomik statülere göre de bir değerlendirme bulunuyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de kripto para birimlerini duyanların en büyük bölümünü orta gelir düzeyine sahip kişiler oluşturuyor. En çok işlem yapanlarda ise yüksek gelir sınıfı ile orta düzey gelir sınıfının hemen hemen birbirine yakın olduğu görülüyor.
Öte yandan Türklerin kripto paraları bir yatırım aracı olarak gördüğü de araştırma sonuçlarında ortaya çıkan ilginç bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmaya göre, Türklerin %58.4’ü kripto paraları yatırım aracı olarak görürken %57.7’si al-sat işlem aracı olarak ve %29.9’u da para transfer aracı olarak görüyor. Dolayısıyla aslında Türkler kripto paralardan getiri elde etmek istiyor.
Ayrıca araştırmaya göre kripto paraların tercih edilmesindeki en büyük etkenin teknolojiye dayanması olduğu anlaşılıyor. Bununla birlikte kullanıcılar merak ettikleri için ve getiri elde etmek istedikleri için de kripto paralarla ilgileniyor.
Öte yandan kripto paralar hakkındaki bilgi kaynaklarının %70’inin dijital dünyadan geldiği de araştırma sonuçları arasında yer alıyor. Zeytin’in ifade ettiği gibi aslında tüm sektörlerde çevreden gelen duyumlar ilgiyi tetiklediği için kripto paralarda bu durumun dijital kaynaklara yönelmiş olması oldukça önemli bir sonuç olarak değerlendirilebilir. Çünkü insanlar yakınlarından duydukları kulaktan dolma bilgilerle değil, dijital dünyadan aldıkları bilgilerle kripto para birimleri ile ilgileniyor.
“Araştırmaya Her Kesimi Dahil Ettik”
Bilindiği gibi günümüzde kripto para birimlerinin önündeki en büyük engellerden birisi benimsenme oranının düşük olması. Bu sebeple araştırmanın her kesimden vatandaşı dahil etmiş olması önem arz ediyor.
Paribu CEO’su Oral da konuyla ilgili yönelttiğim, “Bu araştırma büyük bir kesimi kapsıyor. Ancak benim asıl merak ettiğim, dijital dünyayı kullanan değil de yabancısı olan ‘bakkal Ahmet amcanın ya da komşumuz Hatice teyzenin’ de bu araştırmaya dahil olup olmadığı? Eğer dahil olamadılarsa da bununla ilgili farklı bir çalışma planınız var mı?” sorusunu, “Zaten amacımız onları da dahil etmekti. Daha önce yapılan araştırmalardan o bakkal amcanın hiç haberi yok. Biraz da bunu genişletmek için bu araştırmayı yaptık.” sözleri ile yanıtladı.
Bunun yanı sıra Zeytin de konuyla ilgili olarak “Tam da soruda olduğu gibi bakkal amca da buna dahil. Çünkü Türkiye halkının bilinilirliğini ölçmek için halkın içinde yer alan Ayşe teyzenin de bakkal amcanın da işin içinde yer alması gerekiyordu.18 yaş üzeri Türkiye temsiliyeti tam olan bir araştırma bu.” ifadelerini kullandı.
Tüm veriler ve açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda Paribu, bahsi geçen araştırmanın Türkiye’deki mevcut kripto para algısını en az hata ile yansıttığını ifade ediyor.