Non-fungible token yani NFT alanı son zamanlarda oldukça büyük bir ilgi görüyor. Aslında bu ilgi, eski kripto para topluluğunun ruhunun yeniden NFT alanında hayat bulmasından kaynaklanıyor gibi görünüyor. NFT topluluğu, şu anda çok yeni projeler üzerinde çalışıyor, hem kendileri hem dünya için önemli girişimlerde bulunuyor ve en önemlisi birbirlerine ciddi bir bağlılıkla yollarına devam ediyorlar.
Bu noktada NFT ekosisteminin dışında kalmak istemeyen ve gerçekten bu alanda neler yapılabileceğini fark eden biri olarak bir NFT öğrencisi olmaya karar verdim. Bu doğrultuda da NFT platformlarını incelemeye ve NFT’nin gerçekten ne demek olduğunu öğrenmek için çalışmalara başladım. Bu yolda edindiğim her bilgiyi de CoinTürk üzerinden olduğu gibi kendi Instagram ve Twitter sayfalarım aracılığı ile de paylaşıyorum.
Velhasıl kelam, “NFT nedir, ne değildir” araştırmasını yaparken aslında bu ekosistem içinde olmadan NFT’nin ne demek olduğunu anlayamayacağımın farkına vardım ve gerek NFT yerlerine gerekse de NFT topluluklarına katılmaya başladım. Bu yazıda sizlerle bir NFT pazar yeri olan OpenSea’nin ne olduğunu, nasıl kullanılacağını ve nasıl NFT işlemlerinin yapılabileceğini anlatmaya çalışacağım. Daha önceki yazılarımı takip edenler biliyordur, ben karşımda bir profesyonel varmış gibi değil de konuyla ilgili hiçbir fikri olmayan biri varmış gibi anlatmayı seviyorum. O zaman hadi başlayalım…
OpenSea Nedir?
OpenSea, NFT olarak hazırlanmış sanat eserlerinin, koleksiyon ürünlerinin yada oyun ögelerinin (ileride bu varlıklar arasına ruhsat ve ev tapusu gibi belgelerin de ekleneceği düşünülüyor) sergilendiği online bir pazar yeridir. Yani OpenSea’ye girdiğinizde, bir sanal markete girmiş gibi düşünebilirsiniz. Ancak burada satın aldığınız varlıklar çoğunlukla bir fiziksel varlık olarak kargo ile size teslim edilmiyor. Peki, insanlar neden fiziksel olarak ellerinde tutamayacakları bir varlığa para veriyor? Çünkü bunların gelecekte çok değerli olacakları düşünülüyor ve çoğu kişi NFT’lere bir yatırım aracı gözüyle bakıyor.
Dönelim OpenSea’ye… OpenSea’de yer alan varlıkların iki temel ortak özelliği bulunuyor: Bu varlıkların mülkiyet kanıtı yani lisansı, ruhsatı, telifi (istediğiniz şekilde adlandırabilirsiniz) Blockchain’de bulunuyor ve varlıklar dijital şekilde alıcılara sunuluyor. Biliyorum, kredi kartı dahi kullanmak istemeyen, “ben gözümle görmediğim şeye inanmam” diyen bizden önceki nesillere bu durumu anlatmak oldukça zor ama imkansız değil 🙂 Kullanmak isteyip istemeyecekleri ise tamamen kendilerine kalmış…
Buna ek olarak biraz daha teknik bir yaklaşımla OpenSea, kullanıcıların doğrudan platformda NFT varlıkları oluşturmasına, işlem yapmasına ve depolamasına imkan tanıyan bir platform olarak tanılmanabilir. Ethereum üzerine kurulu olan NFT pazar yerinde şu anda yüzlerce NFT koleksiyonu bulunuyor. Bu koleksiyonlar içinde en popüler olanını CryptoPunks oluştururken, Bored Ape Yacht Club, Doodles, Jungle Freaks By Trosley ve Kaiju Kings de en popüler koleksiyonlar arasında bulunuyor.
OpenSea Nasıl Kullanılır?
OpenSea’yi kullanmak ilk bakışta her ne kadar karmaşık görünse de aslında adım adım işlemler takip edildiğinde platform, oldukça kolay bir kullanım sunuyor. OpenSea’yi kullanabilmek için öncelikle bir Metamask cüzdanınızın olması gerekiyor. Metamask cüzdanını bilgisayarınıza indirdikten ve kurulumu yaptıktan sonra OpenSea’ye ana sayfadan cüzdanı bağlayarak işlemlere başlayabilirsiniz.
Bu noktada nasıl ki banka mobil uygulamalarını kullanırken hiçbir bilgimizi üçüncü taraflarla paylaşmıyorsak Metamask ile ilgili bilgilerimizi de paylaşmamız gerekiyor. Ayrıca Metamask’te ilk açılışı anında size verilen 12 rastgele kelimeden oluşan şifreyi de unutmamanız ve yine kimseyle paylaşmamanız gerekiyor. Çünkü bu 12 kelimeyi bilen kişi rahatlıkla sizin tüm varlıklarınıza erişebilir ve bunları ele geçirebilir. Ayrıca bu 12 kelime eğer Metamask şifrenizi unutursanız, varlıklarınıza erişebilmeniz için de tek ipucu.
Buna ek olarak platform Metamask dışında farklı cüzdanları da destekliyor ve diğer cüzdanların işleyişi de hemen hemen Metamask ile aynı.
Metamask’i kullanmayı çözdükten sonra ve cüzdanı platforma bağladıktan sonra ise kullanıcının OpenSea’de işlem yapabilmesi için cüzdanına Ethereum göndermesi gerekiyor. Bunun için de birkaç yol bulunuyor:
- Bir kripto para borsasında hesabınız varsa, buradan Metamask cüzdanınıza aktarım yapabilirsiniz.
- Ethereum’u olan bir kişiden size ETH göndermesini isteyebilirsiniz ve üzerinde anlaştığınız tutarı ödeme olarak gönderebilirsiniz.
- Bir peer-to-peer işlem platformundan ETH satın alabilirsiniz.
Bu adımların sonrasında ilgilendiğiniz koleksiyona giderek almak istediğiniz parçayı seçerek ödemesini yapabilirsiniz. Burada bir parantez açmakta fayda var. OpenSea’de koleksiyonerler 2 şekilde satış yapıyor: Açık artırma yoluyla ve sabit fiyatla. Yani almak istediğiniz bir parça için teklif verebilirsiniz ya da sabit bir fiyatı var o fiyattan alım yapabilirsiniz. Alım yaptığınız ürünleri daha sonra kendiniz yine satışa çıkarabilirsiniz.
Buna ek olarak eğer OpenSea’de teklif vermek istiyorsanız WETH’nizin olması gerekiyor. Direk satın alma işlemlerinde ise ETH’nizin olması yeterli.
OpenSea’de NFT Oluşturmak
OpenSea’de NFT oluşturmak için yine Metamask cüzdanınızın platforma bağlı olması gerekiyor. Cüzdanınızı bağladıktan sonra;
- Sol üst köşedeki “Create”e tıklıyoruz.
- Bu aşamada platform bir görüntü, video, ses veya 3D modelde NFT oluşturmayı destekliyor. Yani aslında siz kendi tasarladığınız bir projeyi NFT’ye OpenSea’de dönüştürüyorsunuz. OpenSea’de bir tasarım ya da kayıt yapmıyorsunuz.
- Daha sonra gerekli bilgileri doldurarak NFT’nizi oluşturabilirsiniz. Bu noktada Polygon ağı daha ucuz olduğu için genellikle Ethereum ağı yerine Polygon ağı kullanımı öneriliyor.
- NFT’nizi oluşturduktan sonra satış yapmak için “Sell” butonuna tıklamanız ve bir fiyat belirlemeniz gerekiyor. Bu sayfada açık arttırma ile satışı ya da sabit fiyat üzerinden satışı tercih ederek bir fiyat belirleyebilirsiniz.
- Bu adımdan sonra OpenSea sizden işlem ücretlerinin de olduğu bir imzalama işlemi istiyor. Yani OpenSea’de NFT oluşturmak ücretsiz ancak NFT’yi satışa koymak için küçük bir miktar ödeme yapmanız gerekiyor.
Aslında adım adım takip edildiğinde OpenSea’de işlem yapmak sanıldığı kadar da zor değil…
Kendi Düşüncelerim
OpenSea kullanımı gerçekten kolay bir platform. Ancak bir NFT satın almak için bence kripto para satın alırken yapılan araştırmanın kat be kat fazlasının yapılması gerekiyor. Çünkü NFT alanında şu anda çok fazla hype var. Yani insanlar bu ekosistem yeni olduğu için düşünmeden adımlar atabiliyor ve bunun sonucu da ciddi kayıplarla sonuçlanabiliyor.
Dolayısıyla bir NFT satın almadan önce, NFT projesinin arkasındaki ekibin ya da kişinin araştırılması büyük önem taşıyor. Bu noktada NFT uzmanları OpenSea’de onaylı hesapların tercih edilebileceğini ifade ediyor.
En baştaki konuya dönecek olursak… Bir NFT platformunun kullanımının herkes tarafından anlaşılır şekilde anlatılması çok da kolay değil. Ancak öncelikle NFT’lerin ne olduğunun araştırılıp, ardından kripto para birimleri ve cüzdanlarla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra bu platformların çok daha kolay kullanılabileceğini düşünüyorum. İşlemlerin adım adım takip edilmesi ise işleri oldukça kolaylaştırıyor gibi görünüyor.