Geçmişle kıyaslandığında her ne kadar şu anda kadın/erkek arasındaki fırsat eşitliği daha iyi durumda olsa da günümüzde bile erkek egemen dünyada yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Açıkçası bu durumun kripto para dünyası ve Blockchain ekosistemine yansımış olması da şaşırtıcı bir durum değil.
Peki, nedir bu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü?
Bunu anlamak için 8 Mart 1857’ye gitmemiz gerekiyor. Çünkü Kadınlar Günü, günümüzde çoğu insanın düşündüğü gibi “Kadınlar bir çiçektir!” günü değil…
8 Mart 1857’de Amerika’nın New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve gitti. Ancak yoğun polis baskısı ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi üzerine 120 kadın işçi yanarak can verdi. Bu olay üzerine 26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonel Kadın Toplantısı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak takvimlere geçmesini önerdi. Öneri oy birliğiyle kabul edildi.
Dolayısıyla her yıl 8 Mart’ta kutladığımız bu günün tarihteki yeri ve anlamı çok başka. Ben kendi adıma, Birleşmiş Milletler’in de kabul ettiği gibi bugünü “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anmayı tercih ediyorum.
BtcTurk’ten Anlamlı Çalışma
Türkiye’nin ilk kripto para borsası BtcTurk’te Dünya Kadınlar Gününe kayıtsız kalmayarak “Fırsat Eşitliğini Destekliyoruz!” sloganıyla kripto para ve blockchain ekosisteminde yer alan kadınların fikirlerinden oluşan videolar hazırladı.
“Blockchain İle Üreten Kadınlar” başlıklı videoda, Danışman Ebru Güven’in Blockchain ile ilgili “Beni en çok heyecanlandıran sisteme bir başkaldırı olması!” cümlesi dikkat çekiyor. Ayrıca Avukat Sima Bektaş da “Avukat olduğumu unutun. Vaay çok anarşist bir hareket!” sözleriyle Güven’in düşüncesini destekliyor.
Medyacı Ceylan Arslan ise kripto para ve Blockchain dünyasında kadınların yolunun çok açık olduğunu dile getiriyor. Arslan’a göre hem teknolojinin kadınlara hem kadınların teknolojiye çok ihtiyacı var…
Benim en çok dikkatimi çeken ise üniversite öğrencisi Deniz Özgür’ün yorumları oldu. Ekonomi bölümünde okuyan Özgür, “İşin teknik-yazılım kısmında kendini çok geliştirip, karşısına hiçbir erkeğin çıkamayacağı bilgiye sahip kadınlar var!” yorumunu yapıyor. Ayrıca Özgür’e göre Blockchain teknolojisi, evde oturan kadınların dünyaya açılması için bir fırsat.
Erkek Egemen Dünya
Danışman Ebru Güven’in “Şu anda her şey erkek egemen, her yer çok maskülen.” sözlerine katılmayacak kadın çalışan yoktur diye düşünüyorum. Özellikle şu anda bizim içinde bulunduğumuz kripto para ekosisteminde rol alan kadın oranın çok düşük olduğunu görüyoruz. Bunun da genel itibariyle hayatımızın her alanında yer alan fırsat eşitsizliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Bu durum aklıma Coinshares CSO’su Meltem Demirörs’ün kariyerinin başlarında yaşadığı bir olayı aklıma getiriyor ve bana sorarsanız “Ne anlar kadınlar Bitcoin’den?” sorusunun da açık yanıtı… Demirörs kendisine kariyerinin başlarında “random marketing chick” diye seslenildiğini dile getiriyor. Ayrıca Hong Kong’da kripto paralar üzerine düzenlenen bir davete katıldığını ve bir erkeğin kendisine kripto para teknolojisinin nasıl işlediğini anlatmaya çalıştığını ifade ediyor. Demirörs, “İşin ilginç yanı ben o davete konuşmacı olarak davet edildim” diye ekliyor.
Bunun yanında rakamlara ve oranlara bakarsak örneğin, Y kuşağı erkeklerinin %42’si kendilerini “girişimci/yatırımcı” olarak tanımlarken bu oran kadınlarda %27’ye düşüyor. 2018 Mayıs’ta Coin.dance tarafından yapılan bir araştırma sonuçları ise Bitcoin topluluğunda aktif katılımcı olarak bulunanların yalnızca %5,27’sini kadınların oluşturduğunu ortaya koymuştu.
Bu rakamlara rağmen ekosistemdeki kadın sesinin arttığını da rahatlıkla gözlemliyoruz. On yıl öncesiyle karşılaştırdığımız zaman artık kripto para dünyası ve Blockchain ekosisteminde daha fazla kadın olduğunu, daha fazla kadın geliştirici ve yatırımcı olduğunu görüyoruz. Kadınlar artık bu alanı bir risk olarak görmek yerine bir fırsat olarak değerlendiriyor. Hatta bazı ev hanımları kripto para alım satımı yaparak para kazanıyor…
Yani aslında verilere baktığımızda oranlar düşük görünse de kadınlar da kripto para dünyasının içinde olmaktan keyif alıyor. Ben de CoinTürk’ün şu andaki tek kadın yazarı olarak her gün siz değerli okurlarla bu ekosisteme ait haberleri paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun!