Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum konumundaki NASA, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile resmen blockchain sektörüne giriş yaptığını açıkladı. NASA, uydular arası iletişim için blockchain teknolojisinin kullanımını araştırmaya başladı ve blockchain’in artık uyduların yörüngesi hakkındaki verileri saklamasına yardımcı olacağı belirtiliyor.
Uyduların yörünge verilerini otomatik iletişim ile beraber kayıt altına alıp paylaşabileceği düşünülen blockchain teknolojisinin, NASA için milyonlarca belki de milyarlarca dolarlık bütçe katkısı sağlayacağı belirtilmekte. NASA, bu hafta yayınladığı bir yazıda Orbit Logic ve Fraunhofer USA Center isimli iki şirkete blockchain tabanlı çalışmaları sayesinde 124.000 dolar ödül verdiğini belirtti.
NASA, Blockchain Kullanacak
SCRAMBL isimli blockchain tabanlı bu çalışma, aynı yörüngede olan uyduların açık kaynaklı olarak veri kaydetmesini ve yörüngesel sıkıntıların en aza düşürülmesini sağlayacak. Peki NASA’nın resmen sektöre girişi kripto paraları ve özellikle belirli bir kripto parayı etkileyebilir mi?
NASA’nın sektöre girme nedeninin uydular arası iletişim ve otonom iletişim olduğu düşünülecek olursa, IOTA kesinlikle bundan karlı çıkabilecek proje gibi gözüküyor. Nesnelerin İnterneti odaklı kripto para ve blockchain projesinin daha önce de büyük ortaklıklara imza attığı biliniyor. Bu seferki olası ortaklık ise IOTA için tam anlamıyla tarihinin rekoru anlamına gelebilir.
Yine de bunun için NASA’nın blockchain sektörünün yanı sıra kripto para sektörünü de incelemesi ve buna yönelik adım atması gerekiyor. Aslında daha önce de uzay ile kripto paralar arasında köprü kuran projeler olmuştu. NASA’nın sektöre girmesi ise kesinlikle bu köprünün devamını temsil ediyor.