Microsoft Defender ATP araştırma ekibi tarafından yeni yayınlanan bilgilere göre, kripto para birimi çalmaya odaklanan bir kötü amaçlı yazılım yaklaşık 80.000 bilgisayarı etkisi altına aldı.
1 Yılda 80.000 Bilgisayar
26 Kasım tarihinde yayınlanan araştırma sonuçlarında Dexphot’un 2018 yılının Ekim ayından bu tarihe kadar geçen sürede 80.000 cihazı etkilediği ve bu yılın Haziran ayında etkilenen bilgisayarlar konusunda zirve yaptığı vurgulandı. Kripto para birimlerinin de 2019 yılında fiyat açısından zirveye ulaştığı Haziran ve Temmuz aylarında böyle bir yükseliş gerçekleşmesi aslında tesadüf olarak açıklanamaz.
Söz konusu kötü amaçlı yazılımın yaptığı kötü amaçlı aktviteleri sistemde gizlemeyi başardığı ve kullanıcının bilgisi olmadan kripto para madenciliği yaptığı belirtiliyor. Kullanıcı kötü amaçlı yazılımı bir şekilde tespit edip silmeye çalıştığında ise bu anında tekrar yükleniyor:
”Dexphot ana akım medyanın ilgisini çekecek türden bir saldırı değil. Bu, ilgi yerine gizli gizli işlerini yürütüp herhangi bir anda madencilik yapabilen bir yazılım. Bunun amacı da coin madenciliği yazılımı yüklemek ve bilgisayarın işlemcisi gibi kaynaklarından faydalanmak.”
Dexphot’un en çok WAV ses dosyalarında görüldüğü de aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.
Kripto para birimlerinin fiyat olarak artması doğal olarak bu tip kötü amaçlı etkinlikleri de arttırdı ve EUROPOL geçtiğimiz aylarda fidye kripto para yazılımlarına karşı kullanıcıları uyardı. İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz.