Microsoft’un bulut platformu Azure kendi Ethereum Blockchain’i üzerinde geliştirdiği proof of authority (PoA) algoritmasını tanıttı.
Yeni Ethereum ağı algoritması merkezsiz uygulamaların geliştirilmesi için daha etkili bir altyapı sunuyor. Ayrıca PoA özel ağlarda ve şirketlerin bir araya gelerek oluşturdukları ağlarda bütün katılımcıların eşit olduğu bir sistemi destekleyebiliyor.
Azure şu anda PoW sistemini kullanıyor, PoW’un aksine PoA onaylanmış kimlikleri temel alıyor. Bu yüzden PoW’de olduğu gibi bir madencilik rekabeti bulunmuyor.
Diğer yandan Azure’un PoA’sı işleyişini dengelemek ve güvenliğini artırmak adına birkaç özelliğe sahip. Örneğin kimlik kiralama sistemi, Parity ağ birleştirme ve merkezsiz yönetim uygulamaları.
Kimlik kiralama sistemi her kullanıcının bir node sahibi olmasını sağlıyor. Ancak bir kullanıcının birden fazla node’u olmasını engelliyor. Ek olarak sistem kimlik güvenliği sağladığından ağda herhangi bir sorun olursa çalışmayan node’ların yerine yenilerinin gelmesi hızla gerçekleştirilebiliyor.
Parity ağ birleştirme desteği akıllı sözleşme oluşturma sürecini kolaylaştırıyor. Müşterilerin ETH Blockchain’inde kullanılan Solidity programlama dilinin yerine daha yaygın kullanılan bir dil kullanılmasına olanak tanıyor. Konuyla ilgili blog gönderisinde geliştiricilerin C, C++ ve Rust kullanarak merkezsiz uygulamalar yazabileceği belirtildi.
Merkezsiz yönetim uygulamaları oylama ve onaylayıcı atamaları için daha basit bir yürütme düzeni sunuyor. Bu özellik sayesinde geliştiriciler müşterilerine işleyişi teknik detaylara takılmadan, kısaca anlatabiliyor. Böylece sistem anlaşılabilir hale gelmiş oluyor. Merkezsiz yönetim uygulamaları aynı zamanda ağın her üyesinin anahtarlarının güvenliği sağlıyor.
Microsoft Ethereum tabanlı Azure’u geliştirmelerine ilk olarak 2015 yılında başladı. Azure geliştirmeler, testler, hizmetler ve uygulamalar için gereken verileri küresel bir ağda tutuyor. Haziran ayı başlarında R3 Blockchain şirketi ve 39 küresel finansal şirket müşteri kimliği tanıma (KYC) sistemini Microsoft Azure üzerinde 45 node ile çalıştırdıklarını duyurmuştu.