Son zamanlarda hoşuma giden, yatırım yaptığım ya da yatırım yapmaya değer gördüğüm projeleri detaylı olarak inceliyorum. Bu yazıda da yine son dönemin en önemli alanlarından olan metaverse’ü ve play to earn’ü bir araya getiren Cryowar’dan bahsedeceğim. Ancak bu noktada yazıyı okuyan herkesin unutmaması gereken ve her fırsatta dile getirdiğimiz bir nokta var: Yatırım yapmadan önce kesinlikle kendi araştırmanızı yapın, whitepaper’lara göz atın ve proje ne olursa olsun kaybettiğinizde deyim yerindeyse ocağınıza incir ağacı dikmeyecek miktarlarda yatırımlarınızı yönetin. Ayrıca bu yazının bir reklam metni olmadığını, sadece kendi merakım sebebiyle araştırdığımı ve hiçbir şekilde tavsiye içermediğini de dile getirmem gerekiyor..
Cryowar Nedir?
Öncelikle şunu belirtmek isterim: Ben bilgisayar oyunu oynayan biri değilim. En son oynadığım bilgisayar oyunu SimCity’di… Yani yaklaşık olarak 15 yıldır herhangi bir bilgisayar oyunu, konsol oyunu hatta doğru dürüst masa oyunu oynamışlığım dahi yok. Ayrıca ben telefonlarda bulunan herkesin kafa dağıtmak için oynadığı oyunları dahi oynamıyorum… Ama bu proje beni heyecanlandırdı ve belki de yıllar sonra oyun oynanmaya başladığında ben de acemi biri olarak oyunda yer almak isteyebilirim. Peki, nedir beni heyecanlandıran?
Öncelikle son birkaç aydır metaverse ciddi anlamda ilgimi çekiyor ve bu alandaki projeleri ilgi ile takip ediyorum. Ayrıca son dönemlerde NFT’lerin de metaverse ile iç içe ilerliyor olması ve bu projenin de NFT’leri dahil ediyor olması ilgimi çeken bir başka nokta oldu.
Gelelim “Cryowar nedir?” sorusunun yanıtına… Cryowar, geleneksel anlamda oyun ile NFT’leri, metaverse’ü ve play to earn’ü bir araya getiren, Solana ekosistemi üzerine kurulu, gerçek zamanlı bir PVP oyunu. Oyunda oyuncular, bir bilim kurgu ortaçağ dünyasında savaşacaklar. Bu sebeple heyecan seviyesinin de yüksek olacağı düşünülüyor. Ayrıca Cryowar hem bilgisayarlardan hem tabletlerden hem de telefonlardan oynanabilecek. Bu da oyunun en önemli artılardan biri benim nezdimde.
Bunlara ek olarak Cryowar ekibi, uzun vadeli, istikrarlı ve sürekli gelişen bir oyun ortamı ve token ekonomisi tasarlamayı hedefliyor. Bunun için de hem oyuncuların hem geliştiricilerin hem de yatırımcıların bir arada olabilecekleri bir alan yaratmak istiyorlar. Bu noktada whitepaper’da yapılan açıklamalarda, “Oyunumuz geliştiricilerin, yatırımcıların ve oyuncuların hep birlikte ek katmanlar, özellikler, modlar ve içerikler oluşturmasına katkıda bulunabilecekleri ve insanın hayal gücünün sonsuz fırsatlarını keşfedebilecekleri sınırlı olmayan bir multi blockchain Sci-Fi metaverse’ü yaratıyor.” sözleri kullanılıyor.
Bunlara ek olarak Cryowar, oyunlarının kısa süreli olması ile de ilgimi çekti. Yapılan açıklamalara göre oyunlar 3 dakika ile 30 dakika arasında ve böylece heyecanı dinmeyen, eğlenceli ve sürekli akıcı bir oyun ekosistemi yaratılması hedefleniyor.
Cryowar’ın Hikayesi
Her ne kadar oyun oynamıyor olsam da bence oyunun hikayesi, oyuncuları çeken en önemli etkenlerden biri oluyor. Çünkü kendim bir oyun oynamak istesem sanırım hikayeyi merak ederdim. Cryowar’ın hikayesi de insanı resmen içine çekiyor. Burayı biraz masalsı bir dille anlatmak istiyorum 🙂
Zamanın başlangıcından beri Solariance dünyası, destansı bir hakimiyet mücadelesinde olan dört Tanrı tarafından yönetiliyordu… Buzul Tanrısı olan Sullr (Nastra halkının yöneticisi), Gölge Tanrı olan Senemeer (Darakavan halkının yöneticisi), Ateş Fırtınası Tanrısı olan Lavaden (Faragoan halkının yöneticisi) ve Çöl Tanrısı olan Vigolar (Akava halkının yöneticisi)…
Solarlılar topraklarını, kaynaklarını, sevdiklerini ve hayatlarını, krallıklarını korumak ve Tanrılarının lütfunu kazanmak için feda ediyordu ve bu dönemde dünya da çöküşün eşiğindeydi. Çağlar boyu süren savaşlar sonunda Akava Ateşkesi ile sona erdi.
Savaşmaktan yorgun düşen dört Tanrı, gök krallıklarına yükseldi ve böylece sonunda Solariance halkı barış içinde yaşamaya başladı. Ancak 10.000 yıl sonra Nastra ve Akava’nın büyük kehanetleri gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğunda ateşkes de unutuldu. Hatta Vigolar’ın kahinlerin tahttan indirilmesini emrettiğine ve böylece Darakavan Valkyrie’lerinin daha fazla güç kazandığına dair söylentiler bile vardı.
Tüm bu olaylardan kısa bir süre sonra depremlerin olduğu ve gökyüzünün parçalandığı gün geldi… Sullr ve Vigolar uykularından uyandılar ve en yüksek hizmetkarlarının ölümlerinin intikamını almak için Solaria’ya indiler. Faragoan’ın krallığına terör yağdırırken Sanameer ve Lavaden, Astral Plan’dan onlarla yüzleşmek için döndüler. Böylece ateşkes hükümsüz bir hale geldi ve bu durum savaşların habercisi olarak nitelendirildi…
Bir bilimkurgu filmi izlemek gibi… Daha da heyecanlısı bu bilimkurgu filmini oynayabilecek olmak sanırım.
Burada bir de oyunun kahramanlarından bahsetmek gerekiyor. Şu an için oyunda 3 ana kahraman olduğu görülüyor: Heavy, Valkyrie ve Centurion.
- Heavy: Eski taktikleri Tanrıların yok edici ateş gücüyle birleştiren, benzeri görülmemiş bir güce ve kararlılığa sahip yürüyen bir kale.
- Valkyrie: Adını ölen savaşçıların ruhlarını öbür dünyaya taşıyan efsanevi ruhlardan alıyor. Şimşek hızındaki dans benzeri hareketleri ile düşmanları keskin bıçaklarına yaklaştırıyor.
- Centurion: Hem kılıç hem de silah konusunda yetenekli kutsal bir savaşçı. Centurion, doğru bir ateş patlamasında tüm düşmanları alt etmek için Tanrıların teknolojisini kullanıyor.
Cryowar Solana
Geleneksel oyunlarda her ne kadar oyuncular itemlere, ögelere ya da kahramanlarına sahip olsalar da aslında gerçekten bunlara sahip değillerdi. Dolayısıyla ne kadar çaba sarf ederseniz edin oyunlarda kazandığınız şeyler sanalda kalıyordu. Yapılan açıklamalara göre oyunda ögeler NFT şeklinde olacak. Bu sebeple NFT’ler sayesinde oyuncular aslında ögelere gerçekten sahip olma hakkını elde edecekler.
Ayrıca oyunun Solana üzerine kurulu olması işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacak ve ücretsiz pazar yeri işlemlerini mümkün hale getirecek. Bilindiği gibi Solana özellikle 2021 yılında çok önemli gelişmelere imza attı ve pek çok yeni platform Solana blok zincirini kullanmayı tercih ediyor.
Bunlara ek olarak bu tip oyunlarda token ekonomisi de oldukça önemli ve doğru bir token ekonomisi yönetimi ile oyunu oynamasanız bile token yatırımı ile kar elde edebilirsiniz. Dolayısıyla bu noktada Cryowar’ın token ekonomisine bakmak da projeyi değerlendirmek için önemli
CWAR Token Nedir?
CWAR, Cryowar’ın genel ekonomisi oluşturan ve yönetimde de kullanılacak olan kripto para birimi. CWAR toplam arzı 1.000.000.000 olacak ve bu token’lar sürdürülebilirliği kolaylaştırmak açısından önceden basılacak. Whitepaper’da yapılan açıklamalara göre CWAR; oyun içi kullanımlarda, istikrarı sağlamada, staking’de, yield farming’de, yönetimde ve bir değişim aracı olarak kullanılacak. Burada asıl önemli olan ise kilitli kalacak token’lar ve bu token’ların gerçekten önemli bir miktarda olması. Çünkü bu durum deflasyonist bir yapıyı da beraberinde getirme özelliğine sahip.
Whitepaper’a göre, seed round’da satılan token’ların %90’ı 24 ay boyunca, private round’da satılan token’ların yine %90’ı 20 ay boyunca ve public sale’da satılan token’ların %80’i 6 ay boyunca kilitli kalacak. Buna ek olarak takıma ayrılan CWAR’ların tamamı 9 ay, reklama ayrılan CWAR’ların tamamı 9 ay ve marketing’e ayrılan CWAR’ların tamamı da 3 ay boyunca kilitli kalacak. Dolayısıyla proje önemli bir yol kat edene kadar, ki yol haritalarına bakıldığında projenin çok hızlı bir ilerleme planladığı görülüyor, token’ların önemli bir kısmı kilitli olacak.
Ayrıca CWAR’da burning’in ve staking’in de olması deflasyonist durumu destekleme özelliğine sahip. Bunların yanında şu anda CWAR’ın büyük borsa listelenmesi de henüz gelmedi. CWAR almak içi şu anda Kucoin, MEXC ve Raydium’u kullanabilirsiniz.
Cryowar Geleceği
Projenin yol haritasına bakıldığında aslında 3 yıldır üzerinde çalışmaların devam ettiği görülüyor. 2021’in ikinci çeyreğinde ise takımın oluştuğu, yasal süreçlerin tamamlandığı ve platformun oluşturulduğu ifade edilebilir. 2021’in üçüncü çeyreğinde seed round ve private round satışların gerçekleştiren proje yeni ortaklıklarını da açıklamaya başladı.
2021’in son çeyreğinde geçtiğimiz günlerde Cryowar’ın public satışı da tamamlandı. 2021 yılı bitmeden ise ekip, NFT’leri, token staking’i ve burning yani yakım mekanizmasını başlatmayı hedefliyor.
2022 yılının ilk çeyreğinde ise proje, platformu kullanıcılara resmi olarak sunmak, akıllı sözleşme yükseltmeleri yapmak ve DAO entegrasyonu yapmak gibi pek çok hedef sıralıyor. Ayrıca 1. Cryowar online turnuvasının da 2022’nin ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor.
Tüm bunlara ek olarak projenin arkasında anonim bir ekip olmaması ve bu ekibin alanında profesyonel isimlerden oluşması, Cryowar’ın hanesine bir artı daha eklememi sağlıyor. Ekipte en az 9 yıllık deneyime sahip pek çok profesyonel bulunuyor. Ayrıca projenin ortakları arasında da Alameda Research, Polygon Studio, Illivium, Bitwspawn ve Waggle gibi çok önemli isimler yer alıyor.
Benim Düşüncelerim
Tüm bu bilgilere bakıldığında, Cryowar bir yandan insanı heyecanlandırırken bir yandan da güven veren bir proje olarak görülüyor. Henüz oyun kullanıma sunulmamış olmasına rağmen sosyal medya tarafında da büyük destekçileri olduğu ifade edilebilir. Bu sebeple özellikle oyun meraklılarının takip edebileceği ve keyifle zaman geçirebileceği bir ekosistem olacağını düşünüyorum.
Ancak yazının başında da belirttiğim gibi herhangi bir yatırım adımı atmadan önce mutlaka projeyi bu yazıdan bağımsız olarak inceleyin, grafiklerini gözden geçirin ve sonrasında adımlar atın.