Glassnode tarafından sağlanan son verilere göre, Bitcoin işlemlerinin neredeyse yüzde 10’u artık merkezi borsalara para yatırmak için harcanıyor. Yapılan açıklamalarda bu rakamın Ocak 2018’den bu yana en yüksek oran olduğu ifade ediliyor. Bu durum her ne kadar merkezsiz finans (DeFi) alanında ciddi gelişmeler yaşanıyor olsa da merkezi borsaların hala büyük bir rol oynadığını gösteriyor.
Borsa Ücretleri
Ortaya çıkan bilgilere göre 2020 yılında para yatırma işlemleri madenci gelirlerinin yalnızca yüzde dördünü oluşturuyordu. Bugünkü rakamlara bakıldığında ise bu oranın iki kattan daha fazla arttığını görüyoruz. Yine de 2017 yılında 20.000 dolarla rekorun kırıldığı dönemde ulaşılan yüzde 14’e henüz ulaşılmadı.
Dolayısıyla o dönemde oranlardaki artış Bitcoin’in rekor fiyatını da beraberinde getirmişti. Tüm madenci ücretlerinin yaklaşık yüzde 50’si, kriptolarda zirvelerin görüldüğü zaman borsa faaliyetleri için kullanıldı.
Öte yandan Nugget’s Haberleri CEO’su Alex Saunders, yaşanan son yükselişlerin Bitcoin’lerin Ethereum ağına taşınmasından kaynaklandığını dile getirdi.
Ayrıca merkezi borsaların hala önemli olması yatırımcıların uzun vadede hala Bitcoin’e güvendiğini ve al-sat yapmadan uzun vadeli yatırımı tercih ettiğini gösteriyor olabilir. Dolayısıyla aslında bu durum bir nevi piyasada hala artış beklentisinin olduğunu ifade ediyor.
“CeDeFi” İle Tanışın
Aslında merkezi olmayan borsalar bir süredir kripto ekosisteminde yer alıyor. Ancak Uniswap’in meteorik büyümesi mevcut merkezsiz borsalar için bir tehlike oluşturdu. Hatta Uniswap Ağustos ayında işlem hacminde Coinbase gibi büyük ve deneyimli bir borsayı geriye bırakmayı bile başardı.
Bunlara ek olarak bu durum Binance‘i, CEO’su Chanpeng Zhao’nun şirketin kısa süre önce başlattığı 100 milyon dolarlık fonla “CeDeFi” yaratmayı hedeflemesi ile birlikte DeFi oyununu agresif bir şekilde ilerletmeye yöneltti.