Bir Bitcoin yan zinciri ya da Layer 2 (L2) olan Mintlayer ağı resmen kullanıma sunuldu. Ağın 29 Ocak’ta genesis diğer bir deyişle ilk bloku çıkarılarak hayata geçirildi ve Bitcoin’e bağlı merkeziyetsiz finans uygulamalarının (DeFi) kapısı aralanmış oldu. Projeye danışmanlık yapan Charlie Shrem’in de aralarında bulunduğu destekçilerle birlikte Mintlayer ilk günden itibaren büyük ilgi gördü. Şimdi, topluluk yan zinciri kendileri için deneyebilir.
Merakla Beklenen Mintlayer Ağı Sonunda Geldi
Genesis blokunun çıkarıldığı güne ulaşmak için çok çalışmak gerekti ancak Mintlayer’ın mimarları tüm bu zahmete değdiğine inanıyor. Mintlayer’ın Bitcoin’de L2 inovasyonuna neler getirebileceğinin en büyük kanıtı, DeFi uygulamaları şekillendikten sonra ileride keşfedilecek. Ancak şimdilik Mintlayer topluluğu, yan zincirin başarılı bir şekilde yayına alınması kilometre taşına ulaşmış olmaktan dolayı mutlu.
Mintlayer’ın çoğu akıllı sözleşme zincirini karakterize eden hesap tabanlı sistem yerine UTXO modeline dayanması gibi Bitcoin kullanıcılarına tanıdık gelecek bazı özellikler sunuyor. PoW ve PoS bileşenlerini birleştiren bir konsensüs mekanizması gibi çok farklı olan birçok şey de var. Blok imzalayanlar, yüksek güçlü ASIC’ler kullanarak blok madenciliği yapmak yerine, herkese bir sonraki bloğu tahmin etme konusunda kabaca eşit şans veren hafif bir donanım kullanıyor.
Riskli Köprüler Yerine Atomik Takaslar Kullanılacak
Bir akıllı sözleşme ağı tasarlarken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, güvenlik açıkları yaratmadan inovasyonun gelişmesine ve tokenizasyonun gerçekleşmesine izin vermektir. Birçok ağ, köprülerin ya da wrapped’lanmış tokenlerin büyük hack saldırılarının hedefi olması nedeniyle ağır darbe almış ve benimsenmenin önüne geçerek gelişimi yıllarca geriye götürmüştür. Bu durumun farkında olan Mintlayer, bunun yerine Atomik Takasları kullanmak üzere tasarlanmıştır.
Atomik Takaslar yayına girdiğinde Mintlayer üzerinde token takası için son derece güvenli bir yol sunulacak ve Bitcoin yan zincirinde bu özellikten yararlanan merkeziyetsiz borsaların (DEX’ler) ve diğer protokollerin ortaya çıkması bekleniyor. Güvenlik açısından Mintlayer, Turing olmayan tam akıllı sözleşmeleri de desteklemektedir. Bu, geliştiricileri bir dizi belirli işlevle sınırlandırarak hack saldırıları olasılığını azaltmaktadır.
Öte yandan genesis blokunun çıkarılmasıyla yalnızca ana ağa giriş yapan Mintlayer ağı olmadı aynı zamanda ML token’i de piyasadaki yerini almış oldu. Ağ katılımcıları Mintlayer ağını korumak için ML token stake edebilecekler. ML token’leri yeni blokların çıkarılması karşılığında staker’lara verilecek ve bu işlem ortalama her iki dakikada bir gerçekleşecek. Token emisyonu 10 yıllık bir süre boyunca azalarak devam edecek.
Mintlayer’ın potansiyel kullanım alanları üçüncü taraf geliştiricilerin yorumlamasına açık. Diğer bir deyişle, teorik olarak herhangi bir şeyi başarmak için herhangi bir şekilde kullanılabilir. DeFi en bariz kullanım alanıdır ve Mintlayer’da başlatılacak yeni uygulamaların kredi verme, kredi alma, ticaret ve stablecoin teminatlandırma gibi ilkelleri sağlaması muhtemel görünüyor.
Bununla birlikte, Mintlayer’ın mimarları RWA tokenizasyonu için de adım atacak ve kurumların gayrimenkul, hisse senedi ve sanat gibi varlıkları tokenize etmek için ürünler oluşturmak isteyebilecekleri konusunda iyimser. Son olarak, NFT‘lerin de Mintlayer’da çıkarılması bekleniyor ve bu, ağın kullanımının temel taşlarından biri haline gelebilir.