ABD Hazine Bakanlığı’nın Mali İstihbarat ve Uygulama Birimi, Kamboçyalı senatör ve iş insanı Ly Yong Phat’a şirketlerini de kapsayacak şekilde yaptırım uyguladığını duyurdu.
İnsan Ticareti ve Zorla Çalıştırma İddiaları
Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Ly Yong Phat ve şirketleri L.Y.P. Group ile O-Smach Resort’u kripto ve siber dolandırıcılık faaliyetleri dahil birçok şeyler suçluyor. Bunların arasında insan ticaretiyle getirilen işçilerin zorla çalıştırılması da var.
OFAC bu şirketlerin “çevrimiçi dolandırıcılık merkezlerinde zorla insan çalıştırdığını ve ciddi insan hakları ihlallerinden” sorumlu olduğunu belirtti.
OFAC’ın Açıklamaları
Hazine Bakanlığı’na göre, kripto para yatırımcılarını dolandırması için istihdam edilen insanlar da köle gibi zorla çalıştırılıyor ve insan ticareti kurbanılar.
Hazine Bakanlığı: “Güven dolandırıcıları (örneğin kanserim yardım edin vs) hayali kimlikler ve karmaşık hikayeler kullanarak güvene dayalı ilişkiler geliştirir. Çok çeşitli senaryolarla kurbanları aldatırlar. Çoğu olayda kurbanları kripto para birimine veya bazı durumlarda OTC döviz planlarına yatırım yapmaya ikna etmeyi içerir; hepsi de kurbanların fonlarını çalmak amacıyla yapılır. Bu dolandırıcılıklar büyük ölçüde Güneydoğu Asya merkezli suç örgütleri tarafından yürütülmektedir.”
Diğer Şirketlere Yaptırımlar
L.Y.P. Group ve O-Smach Resort’un yanı sıra Ly ile doğrudan veya dolaylı bağlantılı diğer şirketler olan Garden City Hotel, Koh Kong Resort ve Phnom Penh Hotel de yaptırım listesine alındı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Haziran ayında yayınladığı yıllık İnsan Ticareti Raporu (TIP) özellikle O’Smach ve Ko Kong kasabalarında Kamboçya’daki istismarları vurguluyordu.
TIP Raporu: “Devam eden yolsuzluk ve insan ticareti suçlarına resmi katılım yaygın ve endemiktir. Yasaların seçici ve sıklıkla siyasi motivasyonlu uygulanmasına yol açarak zorla çalıştırma da dahil olmak üzere insan ticareti suçlarına karşı etkili kolluk kuvveti eylemini engellemektedir. Tüccarlar kurbanları günde 15 saate kadar çalışmaya zorlamakta ve bazı durumlarda onları diğer dolandırıcılık operasyonlarına ‘yeniden satmakta’ veya cinsel istismara maruz bırakmaktadır.”
Bu yaptırımlar uluslararası toplumun insan ticareti ve zorla çalıştırma ile mücadele konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Kripto para dolandırıcılıklarının artması, bu tür suçların insan hakları ihlalleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Kamboçya’nın bu iddiaları ciddiye alarak gerekli önlemleri alması bölgedeki istismarın önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.