Bitcoin’in anonim oluşu, bir hırsızlık vakasına daha sebep oldu. Kuzey Kore’deki siber suçlular bu anonimliği paravan olarak kullandı.
Kuzey Koreli hacker’lar 2013 ile 2015 arasında her ay 100 milyon won (88 bin dolar) üzerinde değere sahip bitcoin çaldı. Hırsızlığı ortaya çıkaran ise Güney Koreli siber güvenlik şirketi Hauri oldu.
Hauri temsilcisi Choi Sang-Myong, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Suçluların izini bulmak çok zor olduğu için Kuzey Kore’de 2012 yılından beri oldukça fazla sayıda bitcoin hırsızlığı vakası yaşanıyor.”
Sang-Myong’a göre hacker’lar 2015 yılında saldırılarını başka ülkelere de yapmaya başladı. Hacker’ların hedef tahtasında ise tercihen düşük seviyede siber güvenliğe sahip dünyanın her yerinden organizasyonlar bulunabiliyor.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde kıdemli başkanlık yapan James Lewis konuyla yakından ilgili bir açıklama yapmıştı. Lewis’in açıklamasına göre geçen sene Şubat ayında Bangladeş merkez bankasına yapılan 81 milyon dolarlık vurgunun arkasında Kuzey Koreli hacker’lar vardı.
Çoğu sıradan Kuzey Koreli’nin internete erişim yasağı bulunuyor. Bu yüzden birçok kişi hacker’ların ülkenin güvenlik hizmetlerine bağlanabildiğini düşünüyor. Dünya çapında interneti kullanma hakkına yalnızca ulusal güvenlik kurumları, yabancı büyük elçilikler ile bazı bilim ve araştırma merkezleri sahip. Diğer tüm Koreliler ise yurt için intranet sistemi Kwangmyong’u kullanıyor. Seul’daki Kore Liberal Demokrası Enstitüsü verilerine göre ülkede sayıları 6800’ü bulan elit hacker ekibi her yıl ortalama olarak 860 milyon dolar çalıyor.
Bitcoin’in temelindeki blockchain sistemi, kimliksiz doğası gereği pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Ancak bu anonimlik, bu gibi hırsızlık vakalarına da davetiye çıkarabiliyor.