2008 finansal krizi Bitcoin’in doğuşuna sebep oldu. O günden bu yana Bitcoin yavaşça finansal sistemin içerisine sızmaya başladı. Bitcoin alternatif bir uluslararası ödeme yolu oluşturdu ve insanlara ucuz, hızlı işlem yapma olanağı sundu. Yaklaşık iki bin kripto para bulunan kripto para piyasası düzenleyicilerin dikkatlerini üzerine çekmeye devam etti.
Peki kripto paralar düzenleyicilere göre neden risk barındırıyor? Bitcoin’e ilginin en üst seviyede olduğu zamanlarda Bitcoin borsalarda 19 bin dolar ile 20 bin dolar arasında işlem görüyordu. Bugün 6500 dolar etrafında seyreden BTC fiyatı ölümcül dalgalanmalar yaşıyor. Bununla beraber ICO piyasasının giderek bulanıklaşması, kullanıcıların kişisel bilgisayarlarını kullanarak gizlice madencilik yapan zararlı yazılımlar birçok yatırımcı için baş ağrısına sebep oldu. Bu yüzden yetkililer müdahale etme gerekliliğini gördüler.
Şimdiye kadar bazı ülkeler kripto paralara karşı çok fazla tedbirli yaklaştı. Diğer yandan Malta, Tayland, Japonya ve Sigapur gibi ülkeler kripto paraları sıcak karşıladı. Çin bir zamanlar kripto para piyasasını hakimiyetine almıştı ancak bu yıl içerisinde çıkardığı yasalarla sektörün Çin’den uzaklaşmasını sağladı. İngiltere’de ise komiteden bir isim kripto para piyasasına “vahşi batı” yakıştırmasını yaptı ve bir an önce düzenlenmesi gerektiğini öne sürdü. Aynı şekilde New York bölge savcısı kripto para sektöründeki çıkar çatışmalarının yatırımcıları etkilememesi için kuralların oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Kripto paralar düzenlenmemiş ortamında tamamen yatırımcıların hareketlerine bağlı ve temelde analizlere dayanmıyor. Bu açıdan ele alındığında Blockchain’in gereken değeri görmediğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda uygulanabilirlik ve sürdürebilirlik bakımından sorunlar da ortaya çıkıyor.
Eğer düzenlemeler yapılırsa birçok geleneksel yatırımcı kripto paralara yatırım yapmaya sıcak bakabilir. Ek olarak dolandırıcılık vakaları piyasanın ününe kötü etki ediyor ve salgın bir hastalık gibi yayılıyor. Düzenlenmiş bir alanda iyi projelerin ICO düzenlemeleri daha kolay olabilir. Böylece yatırımcılar da güvenli bir ortamda yatırım yapabilirler.
Kripto para sektörü genellikle dot-com balonuna benzetilir. Bu gidişle birçok kripto paranın belki de yok olacağını göreceğiz ancak arkasında sağlam teknoloji bulunan projeler varlığını sürdürmeye devam edecek. Bazılarına göre böyle bir ortamın oluşabilmesi için küresel düzenlemelerin olması gerekiyor.
Kaynak: Blokt