Yatırımcıları birer Bitcoin (BTC) hayranına dönüştürmenin en sistematik yolu, lider kripto para biriminin enflasyona karşı önemli bir koruma olarak algılanması oldu.
İşlev: Yatırımcıların, Bitcoin’e Bakış Açısı!
Altına rakip ilan edilen Bitcoin, özellikle yeni nesil için finansal cazibe merkezi oldu. Bu noktadaki temel argüman, BTC’nin artan talep ve sınırlı arzı nedeniyle enflasyona karşı dayanıklılık gösterme kabiliyetiydi. Kripto meraklıları ayrıca, BTC’nin merkez bankası manipülasyonu ve kontrolü olmaksızın merkeziyetsiz yapısı karşısında mest oldular. Bu özelliği, dijital varlığı ABD doları gibi fiat para biriminden farklı kılan önemli bir faktör olarak nitelendirildi. ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesine çıkarken, Bitcoin için de önemli bir test süreci başladı. Ancak, Bitcoin’in enflasyona karşı koruma sağladığı inanç, son zamanlardaki fiyasko nedeniyle kaybolmaya başladı.
Naimetrics’teki ekonomistlere göre, Bitcoin’in ve diğer altcoin‘lerin enflasyon testinde başarısız olmasının nedenlerinden bir tanesi, varlıkları elinde tutan yatırımcıların batılı hükümetler tarafından uygulanan son faiz artışı nedeniyle yoğun bir şekilde satış yapmasıdır. ABD, İngiltere ve batı dünyasının çoğu, yüksek enflasyon krizi yaşıyor. Merkez bankaları faiz oranlarını o kadar agresif bir şekilde artırdı ki, bu durum kripto paralara yatırım yapmak için marj kredisi alan yatırımcıları bu varlıkları satmaya zorluyor. Dolayısıyla, alıcılardan daha fazla satıcı olduğunda, fiyatlar düşecektir. Ayrıca, kripto para birimleri, yalnızca altın gibi bir değer deposu olarak değil, para birimi olarak kullanıldığında enflasyona karşı bir koruma olarak işlev görür. Sonuç olarak, Bitcoin, bir çok kısa vadeli fon tarafından desteklenen oldukça likit bir varlık olduğu için bir değer deposu olarak testi geçemiyor.
Değer Deposu vs Emtia
Ekonomistlere göre, Bitcoin‘in değeri de içsel değildir. Bill Gates’in haklı olarak belirttiği gibi, tamamen pragmatik bir hedef için alınıp satılırlar. Kripto para yatırımcıları, bu dijital varlıkları bir değer veya zenginlik deposu olarak gördükleri için satın almazlar. Buradaki amaç, tamamen spekülasyona dayalı ve fiyatın yükselmeye devam edeceğine dayanarak satın almak. Sonuç olarak, Bitcoin gibi kripto para birimleri, eğer bir para birimi olarak kullanılır ve bir emtia değil de bir değer deposu olarak görülürse enflasyona karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca, yüksek volatilite de bu sorunu daha karmaşık hale getiriyor.
Bitcoin, geçen sene Kasım ayındaki 69.000 dolarlık zirvesinden neredeyse %60 oranında değer kaybetti. Bitcoin, an itibariyle 20 bin dolarda tutmak için mücadele ediyor. Bu, şu soruyu akla getiriyor: Enflasyon sırasında sabit kalması gerekirken Bitcoin fiyatları neden düşüyor? Naimetics ekonomistlerine göre, cevap basit! Bitcoin’in değeri, tahtından etmek istediği itibari para birimi ile temsil ediliyor. Bitcoin’in değeri genellikle ABD dolarına çevrilir ve bu nedenle bu para birimine ne olursa olsun (enflasyon gibi) Bitcoin’i olumsuz etkiler. Bu durum, kripto meraklılarının gözden kaçırdığı önemli ve basit bir nokta.