2023’ün 3’ncü çeyreğinde kripto sektörüne yapılan yatırımlar, azalan yatırım hacmi ve sınırlı sayıdaki önemli anlaşmalarla karakterize edilen olumsuz eğilimine devam etti. Belirsizlik ve yatırımcılar arasında artan endişeler, kripto sektörüne yapılan yatırımlar için durgun bir yıla neden oldu. CryptoRank hazırladığı son raporunda 2023’ün 3’ncü çeyreğinde kripto yatırımı sektöründeki temel eğilimleri, anlatıları ve istatistikleri ele aldı.
Rakamlarla 3’ncü Çeyrekteki Kripto Sektörüne Yapılan Yatırımların Görünümü
2023’ün 3’ncü çeyreğinde kripto sektörüne yapılan yatırımların toplamı 1.61 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2’nci çeyreğe kıyasla yüzde 31,5 ve 2022’nin 3’ncü çeyreğine kıyasla ise yüzde 75,8’lik önemli bir düşüşe işaret ederek kripto sektöründeki yatırımlarda devam eden düşüşün sürdüğünü gösterdi.
Blockchain hizmetleri, 2023’ün 3’ncü çeyreğinde yatırımcılar için en cazip kategori olarak öne çıktı ve bu sektördeki girişimler 73 anlaşmada toplam 515 milyon dolar yatırım aldı. Merkezi Finans (CeFi) projeleri, BitGo‘nun 100 milyon dolarlık fonlama turu da dahil olmak üzere 300 milyon dolar yatırım alarak beklenmedik bir şekilde en çok tercih edilen ikinci kategori oldu.
GameFi ve DeFi sektörleri, yatırımcı ilgisinin çeşitlendiğini göstererek sırasıyla 215 milyon dolar ve 178 milyon dolar yatırım aldı.
Üç Aylık Süreçte Görülen Önemli Yatırım Turları
Maksimal Çıkarılabilir Değeri (MEV) azaltmaya adanmış Flashbots, Paradigm liderliğindeki B Serisi yatırım truunda 60 milyon dolar yatırım alarak MEV ekosisteminde şeffaflık ve sürdürülebilirliği gösterdi. Yapay zeka ve metaverse teknolojilerinde lider olan Futureverse, FuturePass Akıllı Cüzdan SDK’sını sergilediği Ripple’ın da aktıldığı A Serisi yatırım turunda 54 milyon dolar yatırım aldı.
Sıfır bilgi kanıtı ile ölçeklenebilir bir Blockchain’e odaklanan RISC Zero, Blockchain Capital liderliğindeki A Serisi yatırım turunda 40 milyon dolar yatırım aldı ve zkVM’yi öne çıkardı. BitGo, 2023’ün 3’ncü çeyreğinde 100 milyon dolar yatırım alırken, Wrapped Bitcoin‘in (WBTC) sorumlusu olarak öne çıktı ve mevzuata uygunluk ve stratejik satın almaların işaretini verdi.
Yatırımcı Eğilimleri
Binance’in yatırım kolu Binance Labs ve Coinbase‘in yatırım kolu Coinbase Ventures, DeFi projelerine güçlü bir şekilde odaklanarak 3’ncü çeyrekte en aktif birinci kademe yatırımcılar olarak öne çıktı. Coinbase’in eski CTO’su Balaji Srinivasan, özellikle sosyal projelerle ilgilenerek 3’ncü çeyrekte en aktif yatırımcılar arasında yer aldı.
Erken aşama projeler yatırımcılar için tercih edilir olmaya devam etti ve 75 fonlama turunda 405.6 milyon dolarlık yatırım çekerek toplam anlaşmaların yüzde 33’ünü oluşturdu.
Kaynak Yaratma Konusunda En Popüler Ülkeler
Düzenleyici zorluklara rağmen ABD 2023’ün 3’ncü çeyreğinde toplam fonlama turunun yüzde 46’sını oluşturarak 743.1 milyon dolar ile en aktif kripto girişim merkezi olmaya devam etti. Hindistan şaşırtıcı bir şekilde 76.1 milyon dolar fonun toplandığı en popüler ikinci ülke olurken, onu kripto dostu politikaları nedeniyle 35 milyon dolar fonun toplandığı Hong Kong takip etti.
Fransa, kripto projelerine 30 milyon doların üzerinde yatırım yapılan bir ülke olarak AB ülkeleri arasında öne çıktı.
Özetle kripto para sektörüne yapılan yatırımlar 2023’te ciddi zorluklarla karşılaştı ve bu zorlukların etkisi 3’ncü çeyrekte de devam etti. Tahmin edilebileceği gibi piyasa koşullarında olacak bir iyileşme ve muhtemel bir “boğa koşusu” olasılığı bu manzarayı hızla değiştirebilir.