Blockchain analiz şirketi Chainalysis‘in hazırladığı son rapora göre kripto para endüstrisi 2023’te kayda değer bir toparlanma gördü. Bir önceki yılın trendinde 2022’de karşı karşıya kalınan problemlerden bir geri dönüş olduğunun sinyalini verdi. Analiz şirketi yıl içinde kripto para suç örneklerinde büyük bir düşüş olduğunu bildirdi. Rapor kripto paraların fiyatlarındaki toparlanma ve yıl boyunca artan piyasa aktivitesiyle birlikte kripto kışı döneminin sona eriyor olabileceğine dair artan bir hissiyat olduğunu ileri sürüyor.
Kripto Para Suçlarından Arınma Yılı
Chainalysis, 2023 yılında yasadışı kripto para cüzdan adreslerinin sayısında büyük bir düşüş olduğunu ve bu yöntem ile çalınan kripto paraların değerinin büyük oranda azaldığını bildirdi.
Rapora göre bu kripto para suç değeri geçen yıl toplam 24.2 milyar dolardı ancak raporda güncellenecek rakamların yasadışı faaliyet tahminlerinde bir artışa yol açabileceğine dair uyarıcı bir not da yer alıyor. Buna göre FTX’in eski CEO’su SBF’nin dolandırıcılıktan mahkum edilmesinin ardından FTX’e karşı 8.7 milyar dolarlık alacaklı talebinin 2022 rakamlarına dahil edilmesi buna bir örnek.
Genel olarak rapor, 2023 yılında kripto para dolandırıcılığı ve hack faaliyetlerinden elde edilen gelirlerde önemli bir düşüş olduğunu belirtiyor. Toplam yasadışı gelirde sırasıyla yüzde 29,2 ve yüzde 54,3’lük bir düşüş söz konusu.
Hacker’lar Yeni Teknolojiler Kullanıyor
Fidye yazılımı ve darknet pazarlarının gelirlerinin arttığı ve genel eğilimin aksine hareket ettiği görüldü. Rapora göre fidye yazılımı gelirlerindeki bu artış, hacker’ların kurumların siber güvenlik önlemlerindeki gelişmelere uyum sağladığına işaret ediyor olabilir.
Raporda öne çıkan eğilimlerden biri de yaptırımlarla ilgili işlemlerin yasadışı işlem hacmindeki yüzdesi. 2023 yılında yaptırım altındaki kuruluşlar ve yetki alanları toplam işlem hacmine 14.9 milyar dolar katkıda bulundu. Bu rakam, ölçülen tüm yasadışı işlem hacminin yüzde 61,5’ini oluşturuyor.
Kripto para suçlarında 2023 yılı boyunca genel olarak bir iyileşme eğilimi görülmesine rağmen başka bir rapor Aralık ayının yılın en kötü ayı olduğuna işaret ediyor.
Kısa süre önce bir UNODC raporu da Doğu ve Güneydoğu Asya’da kripto paranın kötüye kullanımında endişe verici bir eğilim olduğunu ortaya koydu. Suç örgütlerinin gelişmiş siber dolandırıcılık için chatbot ve deepfake teknolojisini kullanması nedeniyle kolluk kuvvetlerinin birtakım problemlerle karşılaştığını belirtti.