Cointelegraph’ın haberine göre yapılan yeni bir çalışma, Bitcoin gibi merkezsiz kripto para birimlerinin hükümetlerin maliye ve düzenleyici politikaları üzerinde sağlıklı bir etkiye sahip olduğunu ileri sürüyor.
16 Ağustos’ta Max Raskin (NYU Hukuk Fakültesi), Fahad Saleh (McGill Üniversitesi) ve David Yermack (NYU Stern) tarafından yayınlanan, “Özel Dijital Para Birimleri Devlet Politikasını Nasıl Etkiler?” adlı çalışma, kripto para birimlerinin hükümetler için olumlu olduğunu savunuyor.
Kriptoların 3 Olumlu Etkisi
Yapılan çalışmaya göre kripto para birimlerinin finansal sisteme etkisi, yalnızca nüfusun çoğunluğunun bu para birimlerini kullanıp kullanmamasına bağlı değil.
Araştırmacılar, kripto para birimlerinin hem finansal hem düzenleyici politikalar üzerinde beklenenden ters bir etki yarattığını savunuyor.
Bununla beraber araştırmacılar, kripto para birimlerinin doların yerini almasalar da geleneksel finansal sistem üzerinde 3 noktada olumlu etkiye sahip olduğunu ifade ediyor.
İlk olarak vatandaşlar, kripto para birimleriyle refah kazançlarını güvence altına alabilirler. Çünkü kripto paralar bir nevi çeşitlilik sunar. Bunun yanında kripto para birimleri yerel yatırımlar açısından rekabet ortamı oluşturur. Dolayısıyla para politikaları etkilenir ve daha düşük enflasyon oluşabilir.
İkinci olarak araştırmacılara göre kripto para birimleri yerel yatırımları teşvik ediyor. Bunu yaparken de ikame olarak değil tamamlayıcı bir hizmet olarak işlem görüyorlar. Dolayısıyla kripto paralar geleneksel para birimlerine bir alternatif sunarken para politikalarını disipline ederler.
Son olarak, hükümet vergilerden gelir elde ettiği ve dolayısıyla daha yüksek yerel yatırım seviyelerinden yararlandığı göz önüne alındığında, kripto para birimlerinin yerel ekonomi içinde kullanımından yana bir tavır sergileyebilir.
Döviz Krizleri
Araştırmacılar son zamanlarda kötüye gittiğini düşündükleri iki geleneksel para birimi üzerine de yorumlar yapıyor: Türk Lirası ve Arjantin Pesosu hakkında şunları dile getiriyorlar:
Özel dijital para birimlerinin, gelişmekte olan ancak bozulmaya başlamış piyasalar için önemli etkileri var. Bozulmuş ve gelişmekte olan piyasayı, yüksek volatiliteye sahip ekonomiyi ve vatandaşların refahını düşünmek yerine bencil çıkarlara dayalı politika belirleyen bir hükümet olarak tanımlıyoruz.
Daha önce yapılan analizlerden bilindiği gibi Türklerin %20’si 2019 başından bu yana kripto para yatırımı yapıyor. Bunun yanında daha önce bu haberimizde sizlerle paylaştığımız gibi geçtiğimiz hafta Arjantin’de yaşanan devalüasyon sebebiyle Bitcoin ülkede, tüm dünyada olduğundan daha yüksek seviyelerde işlem görüyordu…