Kişisel veri güvenliğinin tehdit altında olması yaşadığımız çağda genel bir sorun, kripto para alım satımında da durum farklı değil. Kripto para piyasasının ilk zamanlarında kimlik tanıma ve güvenlik yöntemleri yeterince gelişmiş değildi, ancak yıllar içerisinde bu durum hem iyi hem kötü yönde değişti.
Bitcoin kısmen anonim olması dolayısıyla kara para aklamada ve diğer yasa dışı alanlarda kullanılabileceği için eleştiriliyor. Sadece kripto para ve kimlik güvenliğine odaklanmış altcoin Zcash, Bitcoin’in oldukça ilginç bir alternatifi. Bazılarına göre Bitcoin yeterince gizlenemediği için güvenlik açısından zayıf görünüyor.
2015 yılından bu yana kripto paraların günlük işlem hacmi giderek arttı, bu da devletlerin gözünü kripto alanına dikmesine neden oldu. Örneğin ABD merkezli borsalarda anti-kara para aklama (ALA) sistemi ve kimlik doğrulama (KYC) sistemleri düzenlemeleri yapıldı. Bu düzenlemeler her cüzdanın kullanıcısını belirledi ve her kullanıcının hesap açmak ya da fiat para birimine dönüşüm gerçekleştirebilmesi için kimlik bilgilerini beyan etme zorunluluğu getirdi.
Avrupa Birliği ise Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Ekibi (FATF) adı altında bir kurum oluşturdu ve kripto borsalarının bazı standartlar çerçevesinde olması zorunlu hale getirildi. Bu kurum eğer kullanıcı şüpheli hareketlerde bulunursa kullanıcıyı göz altına alma yetkisine sahip. Asya ülkeleri de FATF’ın yetki alanında. Geçtiğimiz günlerde en büyük kripto borsalarının bulunduğu Güney Kore’de anonim alım satım yapılması yasaklanmıştı.
Kripto para düzenlemeleri IMF tarafından desteklendi. Ayrıca IMF başkanı Christine Lagarde ülkelerin düzenlemeler yaparak Blockchain teknolojisinin önünü açabileceklerini ifade etti.
Şu an kripto borsalarının neredeyse tamamı KYC ve ALA düzenlemelerini benimsemiş durumda. Borsalarda istenilen hizmete göre onaylanma kademeleri bulunuyor. Genelde hesap ilk açıldığında hesaba para yatırılamıyor ya da borsayı kullanamıyorsunuz. Kimlik bilgileri verilmediği sürece fiat para birimlerini hesaba aktarılamıyor.
Yine de anonim alım satım yapmak mümkün
Tepeden tepeye alım satım platformları bir nevi pano olarak kullanılabiliyor ve potansiyel alıcılar ilanlara cevap verip kendi ödeme şekillerini seçebiliyorlar. Öte yandan merkezsiz borsalar kimlik bilgileri istemiyor ve alıcı ile satıcının buluşmasını sağlıyor.
Çevrim içi platformlara ek olarak Bitcoin ATM’leri Bitcoin ve fiat para birimlerini dönüştürmek için kullanılabiliyor. Bazı Bitcoin ATM’leri ile başka ülkelerdeki ATM’lere Bitcoin ya da fiat gönderilebiliyor. Bu ATM’ler şu anda 65’den fazla ülkenin önemli şehirlerinde bulunuyor.
Hala kripto paralar ilk evrelerinde sayılırlar. Bazı ülkelerdeki kripto para yasakları diğerlerine oranla daha sıkı. ABD ve Avrupa Birliği düzenlemelere yön veriyor gibi görünüyor. Tepeden tepeye işlemler ya da ATM’ler de tam olarak güvenlik sağlamıyor. Ayrıca yasama yetkilileri henüz kripto paralara hakim değil. Bütün bunları göz önünde bulundurarak kripto para ekosisteminin güvenli hale gelmesi için epey yol alması gerektiğini söyleyebiliriz.